Ravinto

Toiveena kiinteytyminen? Jutta Larm kertoo, mikä yleinen virhe kannattaa välttää ja mihin kiinnittää huomiota

Kiinteytyäkseen ei tarvitse urheilla fitness-mallin lailla – avainasemassa ovat ravinnon, liikunnan sekä unen muodostama ”pyhä kolminaisuus”.

Teksti:
Paula Koski
Kuvat:
Istock

Kiinteytyminen voi tyssätä siihen, että ruokavaliosta karsitaan kaikki hiilihydraatit ja rasva.

Kiinteytyäkseen ei tarvitse urheilla fitness-mallin lailla – avainasemassa ovat ravinnon, liikunnan sekä unen muodostama "pyhä kolminaisuus".

Kiinteytyminen – miten siinä onnistuu parhaiten? Kysyimme hyvinvointivalmentaja Jutta Larmilta, millaisia asioita kiinteytymistä toivovan kannattaa ottaa huomioon.

Kiinteytyminen voi tyssätä, jos ruokavaliosta karsii kaikki hiilihydraatit ja rasvan

Larmin mukaan moni sortuu syödessään virheeseen, joka pahimmillaan estää koko kiinteytymisen.

– Kiinteytymistä havitellessa ruokavaliosta karsitaan kaikki hiilihydraatit sekä rasva. Se ei ole oikea tapa. Kiinteytyksen vuoksi olisi nimenomaan tärkeää syödä, sillä näin elimistön rasva-aineenvaihdunta kiihtyy, hän sanoo.

Nainen kaataa rasvaa pannulle,.
Jos toiveenasi on kiinteytyminen, älä tee yleistä virhettä ja poista ruokavaliostasi kaikkia hiilihydraatteja ja rasvaa.

Kiinteytymisessä tärkeää on myös nukkuminen ja liikkuminen

Larm korostaa, että oikeanlaisen syömisen lisäksi olisi tärkeää nukkua ja liikkua riittävästi. Liikunnan tulisi olla säännöllistä ja monipuolista, unen puolestaan riittävän pituista ja palauttavaa.

– Voimaharjoittelua tulisi tehdä mieluusti salilla 2–4 kertaa viikossa. Lisäksi aerobinen treeni kannattaa tehdä 2–4 kertaa viikossa. Siinä voi vaihdella esimerkiksi tasasykkeisten ja intervallitreenien välillä. Myös uni on hirveän tärkeää, sillä nukkua pitäisi 7–8 tuntia yössä, hän sanoo.

Kiinteytyminen ja valkoinen sokeri sopivat huonosti yhteen

Liian vähäinen uni nostaa tunnetusti ruokahalua, ja voi ajaa meidät tekemään epäterveellisiä ruokavalintoja. Tietyt ruoka-aineet myös voivat hidastaa kiinteytymistä. Larmin mukaan erityisesti valkoinen sokeri toimii varsinaisena kiinteyttäjän sudenkuoppana. Hän suositteleekin poistamaan valkoisen sokerin ruokavaliosta, mikäli mielii nopeampia kiinteytystuloksia.

– Makeaa saa muualtakin. Sokerille on olemassa valtavasti erilaisia vaihtoehtoja ketokakuista raakakakkuihin ja -suklaaseen. Myös prosessoidut ruoat olisi hyvä jättää minimiin, sillä niissä piilee paljon sokereita, tyydyttyneitä rasvoja sekä valtavia määriä suolaa, Larm sanoo.

Mitkä ovat kiinteytymisen kannalta parhaat ruokavaihtoehdot?

Larm antaa kaksi ruokaan liittyvää vinkkiä kiinteytyjille. Nämä vinkit sopivat myös kasviperäistä ruokavaliota suosivalle:

1. Kokeile kasvisperäisiä vaihtoehtoja lihalle ja kokkaa kotona

Perinteisille lihalle, kanalle sekä kalalle on niin ikään olemassa erinomaisia kasviperäisiä vaihtoehtoja. Erityisesti Larm suosittelee nyhtökauraa, härkistä, lissejä, tofua sekä papuja. Ruokaa kannattaa myös laittaa itse kotona. Silloin voi itse kontrolloida ruoan suolan sekä lisäaineiden määrää.

2. Suosi oliiviöljyä, pähkinöitä sekä avokadoa terveellisen rasvan lähteinä

Jos keholle ei anna ollenkaan rasvaa, rasva-aineenvaihdunta hidastuu. Rasva on äärimmäisen tärkeässä roolissa myös elimistön hormonitoiminnan sekä sydämen ja verisuonten hyvinvoinnin kannalta. Suosi oliiviöljyä, pähkinöitä sekä avokadoa terveellisen rasvan lähteinä. Myös rypsiöljy sopii maltillisesti käytettynä kiinteyttävään ruokavalioon.

X