Seksielämä

Mietitkö seksin aikana maksamattomia laskuja? Näin vähennät seksiä häiritsevää ajatuskuormaa

Pitäisi olla himokas, mutta laskut stressaavat, ja kumppanin sijaan mielessä pyörii jotain aivan muuta. Nämä ajatukset ovat normaaleja, eikä niistä tarvitse päästä kokonaan eroon. Kokosimme vinkit, joiden avulla vähennät stressaavaa ajatuskuormaa ja suhtaudut seksiin liittyviin mielleyhtymiin rennommin.

Teksti:
Janica Brander
Kuvat:
Istock

Pitäisi olla himokas, mutta laskut stressaavat, ja kumppanin sijaan mielessä pyörii jotain aivan muuta. Nämä ajatukset ovat normaaleja, eikä niistä tarvitse päästä kokonaan eroon. Kokosimme vinkit, joiden avulla vähennät stressaavaa ajatuskuormaa ja suhtaudut seksiin liittyviin mielleyhtymiin rennommin.

Kuulostaako voihkeeni nololta? Lainanmaksu tai maksamattomat laskut pyörivät vaan mielessä. Minne jätin avaimet? Mitähän työkaveri puuhaa? Mitä jos en laukea tällä kertaa? Miksi nämä ajatukset riivaavat juuri nyt, seksin aikana? Hus, kadotkaa!

Ajatusten vaeltelu seksin aikana on yleistä

Ajattelemme usein seksiä, kun teemme jotain muuta – ja sitten ajattelemme muita asioita seksin aikana. Ajatusten harhailu on kuitenkin täysin normaalia. Jo asian ymmärtäminen voi lievittää stressiä, lohduttaa psykologian professori Noam Shpancer Psychology Todayn julkaisussa.

Pahimmillaan harhailevat ajatukset voivat ladata seksiin paineita ja vähentää nautintoa. Ajatukset ovat kuitenkin myös herkkyyden merkkejä. Olemme seksin aikana henkisesti ja fyysisesti paljaita ja haavoittuvaisia. On ymmärrettävää, että mietimme, miltä vaikutamme toisen silmissä, nauttiiko toinen osapuoli ja niin edelleen.

Harhailevia ajatuksia voi oppia hallitsemaan, mutta niitä ei tarvitse kitkeä pois väkisin. Usein jo ympäristön rauhoittaminen ja helpot keskittymisharjoitukset riittävät.

Näin vähennät seksiä häiritsevää ajatuskuormaa

kuukauden seksihaaste

1. Opiskele ja laajenna käsitystäsi hyvästä seksistä

Noam Shpancer ei suosittele harhailevien ajatusten valjastuskeinoksi pitsihepeniä, vaan faktoja. Mitä enemmän tiedät seksistä, sitä vähemmän pelot, epävarmuudet ja myytit häiritsevät mieltäsi.

Huomattava osa naisista ei esimerkiksi saa orgasmia pelkästä yhdynnästä, vaan he tarvitsevat myös klitoriksen kiihotusta. Hyvän seksin ei myöskään tarvitse tarkoittaa yhdyntää, ja seksi voi olla hyvää ilman orgasmejakin.

Tieto vähentää suorituspaineita ja oman seksielämän vertailua ”normaaliin”. Käsityksemme normaaliudesta voi perustua kuulopuheisiin, kirjallisuuteen ja elokuviin. Niistä kömmähdykset on editoitu pois, ja molemmat tuntuvat saavan lopuksi yhtäaikaisen, järisyttävän orgasmin – hmm?

Kirjojen seksikohtauksissa päähenkilöt eivät myöskään fantasioi muista seksin aikana. Fantasiointi on kuitenkin yleistä, eikä siitä tarvitse tuntea syyllisyyttä.

Lue seksiin liittyviä tutkimuksia ja faktatietoja ja puhu seksistä kumppanisi kanssa.

Lue myös: Fantasiat voivat maustaa parisuhdetta tai etäännyttää todellisuudesta

2. Huolehdi ehkäisystä

Neuvo koskee sekä miehiä että naisia. Uudessa suhteessa ja yhden yön jutuissa ehkäisystä ei kannata tehdä oletuksia. Ota asia puheeksi ja pidä aina kondomeja mukanasi.

Jos kondomin rikkoutuminen pelottaa, tieto siitä, että jälkiehkäisytabletti voi estää raskauden, voi helpottaa stressiä.

Raskaus on mahdollinen myös hormonaalisesta ehkäisystä huolimatta. Tämä on kuitenkin todella harvinaista. Sen sijaan, että googlettelet kauhutarinoita hakusanoilla ”raskaana e-pillereistä huolimatta”, perehdy ehkäisymenetelmien ehkäisytehoon.

Jos ette käyttäneet seksin aikana kondomia ja näin sukupuolitaudille on mahdollisuus, käänny lääkärin puoleen.

3. Älä yhdistä seksiä vain raskaushaaveisiin

Ongelma voi olla myös päinvastainen. Jos seksi tähtää vain raskauteen, seksistä voi tulla iloton suoritus. Jos yhdyntä alkaa tuntua pakkopullalta, nauttikaa välillä oraaliseksistä tai kiihottakaa toisianne käsin tai seksileluilla.

4. Salli epävarmuus

Kelpaanko, osaanko? Ajatukset ovat yleisimpiä kuin uskommekaan. Oloasi voi helpottaa se, että kumppanisi miettii todennäköisesti samoja asioita.

Asiantuntijat eivät suosittele itsevarmuuden esittämistä, vaan epävarmuuden hyväksymistä. Se kertoo herkkyydestä, ja herkkyys on seksissä hyvä ominaisuus.

Asiantuntijat eivät suosittele itsevarmuuden esittämistä, vaan epävarmuuden hyväksymistä.

Kehopositiivisuusajattelun mukaan itseään ei tarvitse rakastaa väkisin huonoina päivinä. Huonoa itsetuntoa ei kannata lietsoa, mutta toisinaan olo helpottuu, kun toteat, että tänään en jaksa ajatella, että olen upea.

Älä vaadi itseltäsi täydellisyyttä. Anna kehollesi, tunteillesi ja reaktioillesi hyväksyntää.

5. Pura haitallisia ajatusketjuja

”Jos en saa orgasmia nyt, en saa sitä koskaan, ja suhde on tuhoon tuomittu.” Jos ajatuksesi harhailevat ja luot omia kauhukuvia, se voi olla myös merkki kyllästymisestä tai epävarmuudesta.

Monet ahdistavista ajatuksistamme eivät ole loogisia. Noam Shpancer suosittelee tarkastelemaan ajatusten todenperäisyyttä ja purkamaan negatiivisia ajatusketjuja.

Pelkoja aiheuttavista mielleyhtymistä kannattaa myös puhua kumppanille. Kun kerrot, ettet saa orgasmia väsyneenä, mutta voit silti haluta seksiä ja nauttia siitä, seksi voi olla molemmille rennompaa ja hauskempaa.

6. Kokeile mindfulnessia

Mindfulness helpottaa tutkitusti stressiä, masennusta ja ahdistusta sekä parantaa keskittymiskykyä.

Mindfulnessin idea on kaiken mielessä, kehossa ja ympäristössä tapahtuvan neutraali hyväksyminen. Kun mielleyhtymä syntyy, totea sisäisesti, että kas, nyt tulee tuo ajatus, taidan olla vähän stressaantunut. Kun ajatus saa tulla ja olla rauhassa, se myös katoaa helpommin eikä ainakaan riivaa.

Mindfulnessiin liittyy myös hengitys- ja tietoisuusharjoituksia. Yksinkertaisimmillaan riittää, kun suljet silmät, hengität rauhallisesti ja tarkkailet, mitä kehossasi tapahtuu.

Voit tehdä nämä kaksi helppoa mindfulness-harjoitusta koska vain. Harjoituksen voi yhdistää myös seksiin. Maatkaa lähekkäin ja kuunnelkaa toistenne hengitystä. Tunnustele, miten lämpöiseltä ja pehmeältä toisen iho tuntuu. Aloittakaa koskettelu varovasti, vaikka vain toistenne hiuksia silitellen.

Tantraseksivinkit antavat ideoita läsnäolevaan kosketteluun ja seksiin. Teidän ole pakko edetä yhdyntään asti, sillä se ei ole hyvän seksin mittari.

Lue lisää: Tantra saa laimentuneen seksin kukoistamaan – lue tantraohjaajan vinkit

7. Karsi häiriötekijät

Seksiin on vaikea keskittyä, jos televisio mölisee taustalla tai älypuhelin odottaa tyynyn alla. Tee seksistä mahdollisimman häiriötön hetki: puhelin äänettömälle, läppäri kiinni ja kakofonia minimiin.

Älä kuitenkaan ota täydellisestä ympäristöstä liikaa paineita. Joskus seksiä harrastetaan silkkilakanoissa, joskus sotkuisessa kylppärissä lasten päiväuniaikaan. Sulje puhelin, mutta anna pyykkivuorten olla. Niistä pääsee eroon silmät sulkemalla.

Lähteet: Elite Daily, Psychology Today, Sexpo ja Vasara, Mitra: Seksi ja läsnäolo (2019, Basam Books)

X