Terveys

Näyttävätkö sormenpääsi pahasti turvonneilta? Rumpupalikkasormet voivat kieliä terveysongelmasta

Rumpupalikkasormet eli paksuuntuneet ja kasvaneet sormenpäät vaivaavat erityisesti keuhko- tai sydänsairauksista kärsivää. Joskus sormenpäiden kasvuun ei löydy syytä.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Istock

Rumpupalikkasormet eivät liity rummunsoittoon vaan ovat saaneet nimensä rumpupalikan päästään pyöristyvän muodon mukaan.

Rumpupalikkasormet eli paksuuntuneet ja kasvaneet sormenpäät vaivaavat erityisesti keuhko- tai sydänsairauksista kärsivää. Joskus sormenpäiden kasvuun ei löydy syytä.

Rumpupalikkasormet näyttävät siltä kuin sormenpäät olisivat turvoksissa. Kärkijäsenistään pyöristyneet ja kasvaneet sormet muistuttavat hiukan rumpupalikkaa, josta vaiva onkin saanut nimensä.

Rumpupalikkasormien sormenpäiden suurentuminen johtuu lisääntyneestä sidekudoksesta.

Hyvin usein rumpupalikkasormet vaivaavat tupakoitsijoita, joille on sauhuttelun seurauksena kehittynyt jokin keuhkosairaus. Myös sydänsairauspotilailla sormenpäät saattavat lähteä suurenemaan.

– Tavallisimmin rumpupalikkasormia tavataan keuhkosyöpäpotilailla, kertoo keuhkosairauksien erikoislääkäri Maria Hollmen.

Lue myös: Kärsitkö sormien turvotuksesta? Tämän sormien turvotus voi kertoa terveydestäsi

Rumpupalikkasormet esiintyvät yleensä yhdessä niin sanottujen kellonlasikynsien kanssa. Kynsien muodon muuttuminen ulospäin kaareutuviksi, kellon lasia muistuttaviksi kupeiksi liittyy kynnenalaisen ihokudoksen paksuuntumiseen.

Tuloksena on koko sormenpään pyöreä muoto ja turvotuksen kaltainen pinkeys.

Rumpupalikkasormet ja kellonlasikynnet
Rumpupalikkasormet voivat liittyä moniin eri sairauksiin.

Usein syynä on veren alhainen happipitoisuus

Rumpupalikkasormien syntymisen eli sormenpäiden sidekudoksen liikakasvun syynä on usein hypoksia eli veren alhainen happipitoisuus. Hypoksian aiheuttajana voi olla eri keuhkosairauksia. Keuhkosyövän lisäksi tyypillinen sormenpäiden paksuuntumisen aiheuttaja on keuhkofibroosi.

Jos vaivan aiheuttaa sydänsairaus, kasvun taustalla on niin ikään hapenpuute.

– Sydänsairauksissa happivajeen on oltava hyvin vakava, jotta rumpupalikkasormet kehittyvät, Hollmen huomauttaa.

Hän jatkaa, että myös moni muu sairaus voi aiheuttaa sormenpäiden koon kasvamista. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi monet reumasairaudet, maksa- ja kilpirauhassairaudet sekä ruoansulatuskanavan häiriöt, kuten keliakia.

Sormenpäiden koon kasvamista voi aiheuttaa myös imukudossyöpä eli lymfooma. Maksasairauksista erityisesti maksakirroosi ja suoliston sairauksista haavainen paksusuolentulehdus voivat aiheuttaa rumpupalikkasormet.

Sormenpäät voivat paksuuntua erehdyttävästi rumpupalikkasormia muistuttaviksi myös joissakin ihosairauksissa ja ääreisverenkierto-ongelmissa.

Rumpupalikkasormet voivat ilmaantua myös terveelle

Toisaalta lääkärit tapaavat työssään myös runsaasti keuhko-, sydän- ja maksasairauspotilaita, joiden sormet eivät paksuunnu edes sairauden vaikeimmassa vaiheessa. Rumpupalikkasormien kasvulle ei näytä olevan mitään tiettyä kaavaa tai lainalaisuutta.

– Me lääkäritkään emme täysin tiedä ja ymmärrä mekanismia, joka rumpupalikkasormien muodostumisen taustalla on. Asiasta on myös hyvin vähän tutkimustietoa. Siinä mielessä asia on hieman mysteeri, Hollmen kertoo.

Mikä vielä mystisempää, joskus rumpupalikkasormet tulevat aivan terveelle ihmiselle.

– Joillakin on tällaiset sormet 20 vuotta ilman mitään terveysongelmia, toisille taas kehittyy sama vaiva heti jonkin keuhkosairauden alkuvaiheessa.

On kuitenkin tavallisempaa, että rumpupalikkasormien syy löytyy terveysongelmasta.

Lue myös: Ylipaino, väsymys ja närästys saattavat johtua maksan ongelmista

Paksuuntuneita sormenpäitä on hyvä näyttää lääkärille

Koska rumpupalikkasormet kertovat usein ongelmasta terveydessä, pullistuneita sormenpäitä on Hollmenin mukaan hyvä käydä näyttämässä lääkärillä, jos ei ole jo tiedossa sairauksia, johon ne liittyvät.

– Hätääntyä ei tarvitse, vaikka tällaisen vaivan itsellä huomaakin. Mutta asia kannattaa ilman muuta selvittää.

Hollmenin mukaan yleislääkäri on hyvä vaihtoehto. Hän osaa tehdä hyvän yleiskatsauksen potilaan tilanteesta ja ohjata oikealle erikoislääkärille, kun epäily mahdollisesta aiheuttajasta herää esimerkiksi verikokeiden, sydänäänten tai keuhkokuvan perusteella.

Rumpupalikkasormet jäävät usein pysyviksi

Rumpupalikkasormet ovat usein loppuelämän vaiva, eikä niitä voi esimerkiksi voiteilla tai lääkkeillä hoitaa.

Kerran kasvanut ja arpeutunut sidekudos ei parane eikä pienene, jos suurentuminen on johtunut esimerkiksi keuhkosairauden aiheuttamasta happivajeesta ja sen seurauksena tapahtuneesta sidekudoksen liikakasvusta.

Jos taas kasvu on johtunut vaikkapa kilpirauhasen liikatoiminnasta ja häiriötila on korjattu, tilanne saattaa lähteä korjaantumaan.

– Pääsääntöisesti sidekudoksen kertyminen on pysyvää, Hollmen huomauttaa.

X