Ihmissuhteet

Tältä pettäminen tuntuu – Annan lukijat jakavat koskettavat tositarinansa

Kysyimme lukijoiltamme kokemuksia petetyksi joutumisesta. Pettäminen tuntuu murskaavalta ja vie kaikelta pohjan. Siitä on kuitenkin mahdollista myös selvitä ja jatkaa kohti parempaa elämää.
Teksti: Anniina Nirhamo Kuvat: iStock

Annan bloggaaja Sami Minkkinen jakoi Havaintoja parisuhteesta -blogissaan lukijan raastavan tarinan siitä, miltä tuntuu tulla petetyksi parisuhteessa. Tarinansa kertova nainen kuvailee, että pettäminen vie koko suhteelta pohjan. Hänelle pettäminen tuli yllätyksenä ja pahimmalta tuntui, ettei puoliso voinut olla hänelle rehellinen.

Kysyimme lukijoiltamme kokemuksia petetyksi tulemisesta ja siihen liittyvistä tuntemuksista. Kyselyyn vastasi 63 ihmistä, joista 56 prosentilla oli aiheesta omakohtaista kokemusta.

Saimme vastaukseksi liudan kipeitä ja koskettavia tarinoita.

Koko elämä tuntuu pelkältä valheelta ja sydän on liiskattu. Kaikki ne valheet ja pettäminen satuttaa.

Oliko koko suhde kulissia?

Monet vastaajat kertovat samanlaisista ajatuksista ja tunteista kuin alkuperäisen tarinan Havaintoja parisuhteessa -blogissa jakanut nainen.

Pettämisen paljastumisen jälkeen koko suhde alkaa usein tuntua valheelliselta.

”Oliko koko avioliitto ja suhde kulissia, miten saatoin olla näin tyhmä?” kirjoittaa yksi vastaajista.

Tilanne voi olla suuri sokki

Pettäminen tuntuu monen kertoman mukaan siltä, että elämältä menee pohja.

Usein pettäminen tulee myös suurena sokkina ja järkytyksenä, joka murentaa petetyn itsetuntoa ja luottamusta: ”Tunsin itseni tyhmäksi, rumaksi ja kaikin tavoin epäonnistuneeksi. Halusin kuolla. Toisaalta olin hirveän vihainen ja sen tuoman energian avulla järjestelin raivokkaasti omia ja lasteni asioita kuntoon.”

Yksi vastaajista kuvaa, kuinka toiset selviävät pettämisestä paremmin kuin toiset. Tapahtuma voi laukaista myös monenlaisia menneisyyden traumoja: ”Koska minulla on ollut niin paljon muitakin menetyksiä (äidin, isän ja veljen kuolemat ja aiempi avioero), nekin aktivoituivat tuossa täydellisessä luottamuksen rikkomisessa ja minun mitätöinnissä.”

Jäin täydellisessä shokissa yksin yrittäen ymmärtää mitä on tapahtunut, päivä ja yö kerrallaan, olin työkyvytön, laihduin 5 kiloa kuukaudessa, jouduin käyttämään unilääkkeitä ja rauhoittavia.

ero

Usein pettäminen on suuri sokki tullessaan ilmi.

Pettäminen jättää arvet

Moni Annan kyselyyn vastannut kuvaili sitä, kuinka pettäminen vaikuttaa uuden parisuhteen aloittamiseen ja rakentamiseen.

Vanhan suhteen kokemukset ja painolasti kulkevat mukana niin, ettei uuteen suhteeseen välttämättä uskalleta ryhtyä: ”Olen nyt asunut yksin 1,5 vuotta ja edelleen olen skeptinen miesten suhteen. Tuo tapaus jätti ikuiset arvet.” 

Toipuminen pettämisestä on myös kovaa työtä ja vie aikaa, kuten eräs lukija kuvailee: ”Tapauksesta jo neljä vuotta, mutta en vieläkään luota… Itsetunnon murensi täysin. Niitä yritän tässä paikkailla edelleen… Miksi?”

Toisen petetyksi tulleen lukijan mukaan teko vaikuttaa hänen elämässään yhä, vaikka itse pettämisestä onkin jo kulunut aikaa: ”En ole pystynyt tapailemaan kuin hetken jotain satunnaisia miehiä ja heti alkaa pelottaa; en osaa olla oma itseni, koska arvet on niin syvät, ja niitä pitää edelleen parannella.”

Selviäminen on mahdollista

Lukijoidemme tarinoiden mukaan pettämisestä selviäminen on mahdollista ja myöhemmin raskaassa elämänvaiheessa voi ehkä nähdä hyviäkin puolia.

”Toipuminen käynnistyi ammattiavun ja läheisten tuella. Myös liikunnasta ja erokirjallisuudesta oli hyötyä. Nyt pari vuotta myöhemmin toipuminen on edelleen kesken, mutta näen kaikesta seuranneen itselleni paljon hyvääkin. Erityisesti itsetuntemusta ja itsenäisyyttä on tullut vuoren verran lisää. Minulla on vahva tunne siitä, että tätä naista ei aivan pieni myrsky kaada.”

Vastauksissa kerrottiin myös toisenlaisia loppuja.

Eräs vastaaja kertoi, että he pysyivät tapahtuneen jälkeen yhdessä ja loppujen lopuksi pettäminen vahvisti suhdetta. Tapahtuneen käsittelemisen jälkeen molemmat ovat onnellisempia kuin koskaan aiemmin.

”Elämäni kauhein tapahtuma oli, kun sain tietää puolisoni vuosia kestäneestä salasuhteesta. Päiviä, viikkoja ja jopa kuukausia vain keskustelimme ja mietimme yhdessä, kuinka jatketaan. Rakkaus voitti ja olemme molemmat tänä päivänä ehdottoman rakastuneita ja pidämme perheemme etusijalla, kaikessa. Ilman tapahtunutta emme olisi näin onnellisia.”

X