Julkkikset

Ero Toni Niemisestä oli Heidi Niemiselle sokki – kaikki muuttui yhdessä yössä: ”Kun parisuhdetta ei ole, jää vanhemmuus”

Heidi Nieminen erosi entisestä mäkihyppääjästä Toni Niemisestä viime vuonna. Eron aiheutti lopulta yksi yö. – Ei ole olemassa mitään ohjekirjaa, miten ero pitäisi hoitaa, mutta oli silti yllätys, että se meni näin, Heidi sanoo.

Teksti:
Sari Hannikainen
Kuvat:
Vesa Ranta, Om-Arkisto

– Avioeron aiheuttama suru ei kestä loputtomiin, Heidi Nieminen sanoo.

Heidi Nieminen erosi entisestä mäkihyppääjästä Toni Niemisestä viime vuonna. Eron aiheutti lopulta yksi yö. – Ei ole olemassa mitään ohjekirjaa, miten ero pitäisi hoitaa, mutta oli silti yllätys, että se meni näin, Heidi sanoo.

Pilvettömältä taivaalta paistava aurinko lämmittää kasvoja ja sulattaa ohuen lumikerroksen isoiksi lammikoiksi. Ne eivät Heidi Niemistä, 35, haittaa. Tunnin kävelylenkit, omat hetket, ovat neljän lapsen äidille arjen luksusta, harvinaisuus, johon pitää tarttua silloin kun siihen on mahdollisuus. Lenkkipolkua reunustava Oulujoki virittelee kevätkuohuja, ja ilmassa tuoksuu vihdoin kevät. Asiat alkavat olla aika hyvin, pitkästä aikaa.

– Olen päässyt pahimman yli, hän kertoo.

Hänen ja entisen mäkihyppääjän Toni Niemisen erosta on nyt pari kuukautta aikaa. Toni haki avioeroa helmikuun alussa, mutta parisuhde päättyi jo joulukuussa. Sieltä asti Heidin elämä on ollut yhtä myllerrystä: kaiken tapahtuneen sulattelua, käytännön asioiden järjestelyä, muuttoa…

Tänään oma hetki järjestyi, sillä tyttäret Maija, 12, ja Saimi, 9, Heidin nuoruuden avoliitosta lukevat kotona läksyjä. Sisarussarjan nuorimmat, kaksivuotias Topias ja yhdeksänkuinen Elsa, ovat kolmatta kertaa yökylässä isänsä Tonin luona.

– Lapsille on tärkeää, että he saavat olla myös hänen kanssaan. Noin pienet unohtavat nopeasti. Elsa heräilee vielä monta kertaa yössä, joten minullekin tekee hyvää nukkua välillä kunnon yöunet.

Ero ja perheen hajoaminen oli Heidille sokki. Kaikki muuttui yhdessä yössä.

Heidille selvisi, että Toni oli ihastunut työkaveriinsa

– Mies lähti joulukuisena perjantaina firman pikkujouluihin, ja minä jäin lasten kanssa kotiin. Seuraavana päivänä vaistosin, ettei kaikki ole hyvin. Kysyin häneltä, oliko illan aikana tapahtunut jotakin, mitä minun pitäisi tietää. Kiertelyn ja kaartelun jälkeen hän myönsi, että jotakin oli tapahtunut.

Kun Heidille selvisi, että Toni oli ihastunut työkaveriinsa, hän tunsi epäuskoa ja raivoa. Tämä ei voi olla enää totta; miten paljon yhtä ihmistä voidaan koe­tella, hän ajatteli. Takana oli raastava syksy, sillä Heidiä oli painanut huoli Elsa-vauvan terveydestä. Silti hän ja Toni elivät normaalia arkea pariskuntana ja heillä oli yhteisiä tulevaisuudensuunnitelmia, reissuaikeitakin. Uusi tilanne tuli Heidille puun takaa.

– Ei ole olemassa mitään ohjekirjaa, miten ero pitäisi hoitaa, mutta oli silti yllätys, että se meni näin. Olisin halunnut antaa avioliitolle vielä mahdollisuuden ja selvittää tilannetta. Lasten takia olisin yrittänyt. Mutta kun huomasin, että miehen yhteydenpito toisen ihmisen kanssa jatkui, minun oli todettava, että antaa olla.

Toni pyysi vaimoltaan, että he voisivat viettää vielä joulun perheenä. Heidi suostui, lasten takia. Mukana olivat uusperheen kaikki kuusi lasta, myös miehen teini-ikäiset tytöt aikaisemmasta avioliitosta. Ulkoisesti kaikki oli niin kuin ennenkin: oli kinkku, kuusi, sauna ja pukki. Silti kaikki oli toisin.

– Aatonaattoiltana odotimme lasten kanssa, että mies tulisi toisen naisen luota kotiin, jotta joulu pääsisi alkamaan. Yritä siinä luoda tunnelmaa, kun mies tekstailee toiselle. Olihan se ristiriitaista ja ahdistavaa.

”Aatonaattoiltana odotimme lasten kanssa, että mies tulisi toisen naisen luota kotiin, jotta joulu pääsisi alkamaan.”

Tapaninpäivän jälkeen Toni muutti uuden kumppaninsa luokse ja Heidi jäi lasten kanssa yhteiseen kotiin.

Heidi Nieminen: ”Minulle tuli lamaantumisen sijaan tarmokas olo”

– Kun parisuhdetta ei ole, jää vanhemmuus. Katse oli käännettävä lapsiin. Siksi minulle tuli lamaantumisen sijaan tarmokas olo: kyllä me tästä selviydymme, ei ole muuta vaihtoehtoa.

Suurin hätä Heidillä oli lapsista ja siitä, miten he kokevat eron. Toisaalta hän tiesi aikaisemman eronsa perusteella, että lapset voivat löytää tilanteesta positiivisiakin puolia.

– Vanhimmat lapseni ovat jo osanneet sanoittaa sitä, mitä hyvää minun ja heidän isänsä erosta seurasi. Lapsille on myös rikastuttava kokemus, kun he voivat kokea kahta erilaista perhearkea ja nähdä erilaisia tapoja elää. Vanhempien kumppaneilta voi tulla uudenlaista henkistä pääomaa.

Heidi ja Toni Nieminen
Toni ja Heidi Nieminen alkoivat seurustella loppusyksyllä 2014. Yhdeksän kuukauden päästä juhlittiin häitä.

Heidi keskittyi viemään asioita eteenpäin hetki hetkeltä, minuutti minuutilta. Sen pitempiin tulevaisuudensuunnitelmiin voimia ei ollut vielä alkuvuodesta.

– Se oli hetkessä elämistä ja kaiken tapahtuneen sisäistämistä.

Perheen koti oli Heidin aikoinaan hankkima ja yksin omistama rivitaloasunto. Se sijaitsee kymmenen kilometrin päässä Oulun keskustasta, jossa ovat koulut, päiväkodit ja työpaikka, jonne hän palaa kesällä äitiyslomaltaan terveydenhoitajaksi.

Vaikka se haikealta tuntuikin, koti oli laitettava vuokralle, jotta arjen viemiset ja hakemiset sujuvat yksinkin. Sopiva, reilun 70 neliömetrin suuruinen vuokrakolmio löytyi parin kilometrin päästä keskustasta. Helmikuun alussa oli muutto.

– Kun erosta oli kulunut viikko, pystyin katsomaan elämää eteenpäin viikon verran. Kun erosta oli kulunut kuukausi, pystyin katsomaan eteenpäin kuukauden verran. Olen huomannut, että erosta kulunut aika on suoraan verrannollinen siihen, miten pitkälle tulevaisuuteen pystyn katsomaan. Nyt tuntuu hyvältä, kun pystyn miettimään tulevaa kesää.

Viiden yhteisen vuoden aikana tapahtui paljon

Toni Nieminen: Häät tulossa! Iltalehden otsikko kertoi kesällä 2015. Heidin ja Tonin seurustelun etenemistä seurattiin tiiviisti julkisuudessa. Pari oli tavannut toisensa syksyllä 2014 Lapin yössä, seurustelu oli alkanut toisella tapaamiskerralla Tampereella. Heidi oli ollut silloin pari vuotta sinkkuna avoeronsa jälkeen ja eli kahden tyttärensä kanssa Oulussa.

Yhdeksän kuukauden päästä seurustelun alkamisesta syksyllä 2015 juhlittiin näyttäviä häitä. Pari poseerasi Helsingin Tuomiokirkon portailla otetuissa lehtikuvissa umpirakastuneen näköisenä, morsiamella oli merenneitomallinen, olkaimeton, valkoinen pitsipuku, sulhasella frakki. Nyt se kaikki tuntuu Heidistä kaukaiselta, siksi hän ei halua muistella niitä aikoja tai sitä, mikä heidät vei yhteen.

Toni ja Heidi Nieminen
Toni ja Heidi Nieminen nähtiin yhdessä Linnan juhlissa 2015.

Viiden yhteisen vuoden aikana tapahtui paljon. Syntyi kaksi kovasti toivottua yhteistä lasta, mutta oli myös Tonin julkisuudessa uutisoituja rahaongelmia ulosottoineen, perheen muutto Helsinkiin ja takaisin Ouluun sekä muutama otsikoissakin ollut aviokriisi. Heidi haki yksin eroa kevättalvella 2019, mutta perui hakemuksen pian sen jälkeen.

– Mies valmensi silloin ulkomailla ja oli siksi paljon poissa kotoa. Suunnitelmien tekeminen ja arjen organisointi oli hankalaa. Minä vastasin kodista ja lasten asioista lähes yksin.

– Parisuhteen ongelmat liittyivät silloin arjen sujumiseen. Kyse ei ollut esimerkiksi kolmansista osapuolista. Tilanne helpottui, kun ymmärsin, että se oli väliaikaista: lapset kasvavat ja työtilanteet elävät.

Huoli Elsa-tyttären terveydestä kuormitti parisuhdettakin

Avioliitto jatkui, sillä Heidi luotti siihen, että asiat muuttuvat paremmiksi, ja niin ne tekivätkin. Toni aloitti työt kotikaupungissa asuntokauppiaana, ja Heidi jäi äitiyslomalle. Elsa syntyi viime heinäkuussa. Vauvakupla kesti vain kymmenen päivää, ja sitten alkoi huoli vauvan terveydestä.

– Aistin, että kaikki ei ole niin kuin pitäisi. Se oli hurjaa aikaa, sillä aluksi kukaan ei ottanut huoltani tosissaan, eivät lääkäritkään. Olin ajoittain itkuinen ja ahdistunut, mikä varmasti kuormitti parisuhdettakin.

Heidi Nieminen
Heidi Nieminen on päässyt pahimman yli.

Joulukuussa, kuukausien epävarmuuden ja useiden tutkimusten jälkeen, Heidi sai vihdoin vastauksia. Hän ja Toni ovat yhdessä sopineet, että lapsen terveys on yksityisasia eikä siitä puhuta julkisuudessa. Kaikelle löytyi kuitenkin selitys niin kuin Heidi oli aavistanutkin. Kolme päivää sen jälkeen hän sai kuulla Tonin ihastuneen toiseen.

– En tiedä, miksi mies halusi päättää liittomme. En tiedä, saanko siihen koskaan vastauksia. Emme ole vieläkään käyneet asioita yhdessä läpi.

Enää Heidin mielessä ei nakerra kysymys: miksi tämä kaikki tapahtui

Heidin ajatukset ovat viime viikkoina menneet eteenpäin. Enää mielessä ei nakerra kysymys: miksi tämä kaikki tapahtui. Sen sijaan hän on kysynyt itseltään, mitä voin ottaa tästä opiksi.

– Elsa on antanut minulle viisautta käsitellä myös eroa. On asioita, joihin ei voi itse vaikuttaa ja joiden kanssa pitää vain pystyä elämään. Sen hyväksyminen on auttanut minua näkemään, miten paljon on myös asioita, joihin voi itse vaikuttaa.

– Miesasiat ovat lapsiin liittyvien huolien rinnalla toissijaisia. Avioeron aiheuttama suru ei kestä loputtomiin. Kaikki tunteet kestävät aikansa, ja ne pitää vain käydä läpi. Minulla on edelleen myös ikävä yhteisiä hyviä hetkiä.

Heidi Nieminen
Heidi Nieminen on kysynyt itseltään, mitä voi ottaa kokemastaan opiksi.

Ero on harkintavaiheessa ja astuu voimaan keskikesällä. Paluuta takaisin yhteen Heidi ei pidä mahdollisena.

– Minulla on nyt oma elämäni, eikä minun tarvitse huolehtia mistään muusta kuin itsestäni ja lapsista. Se on vapauttavaa.

Iloa elämään tuo lasten lisäksi oman maun mukaan laitettu uusi, kaunis koti. Siitä ja sen rauhallisesta, kivasta ilmapiiristä hän tuntee kiitollisuutta joka päivä.

Heidi uskoo, että kaikilla asioilla on tarkoituksensa. Mikä tarkoitus erolla oli?

– Se, että olen oppinut hahmottamaan ja vetämään omat rajani – toivon mukaan siirrän sen taidon samalla lapsillenikin.

Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 15-16/2020.

X