Julkkikset

Esikoistaan odottava Tuija Pehkonen: ”Yhtäkkiä huomaa olevansa matkustajana omassa kropassaan”

Juontaja Tuija Pehkosen motto on aina ollut: ahkeruus palkitaan. Sen noudattaminen ajoi jaksamisen äärirajoille. Esikoista odottaessaan hän on joutunut opettelemaan lempeämmän otteen.

Teksti:
Riikka Heinonen
Kuvat:
Heli Hirvelä

Tuija Pehkonen, 34, palaa juontamaan suosittua Kesäterassi-ohjelmaa, joka tulee MTV3-kanavalta arki-iltaisin 13.7. alkaen.

Juontaja Tuija Pehkosen motto on aina ollut: ahkeruus palkitaan. Sen noudattaminen ajoi jaksamisen äärirajoille. Esikoista odottaessaan hän on joutunut opettelemaan lempeämmän otteen.

Miten selviät arjen kiireistä?

Olen tottunut tekemään paljon töitä. Välillä olen tehnyt liikaakin. Kaksi vuotta sitten minulla oli liki puolen vuoden pätkä ilman yhtään vapaapäivää. Silloin päätin, etten aja itseäni enää samanlaiseen tilanteeseen. Asiat on laitettava tärkeysjärjestykseen: ensin tulevat terveys, hyvinvointi ja läheiset ihmissuhteet ja vasta niiden jälkeen työ. Onneksi olen oppinut omat rajani ja uskallan sanoa ei, jos kalenterini on liian täynnä. Ainaisen epävarmuuden sietäminen on silti yrittäjänä hankalaa.

Juonnat heinäkuussa Kesä-terassi-keskusteluohjelmaa joka arkipäivä. Onko ohjelman tekeminen kova puristus?

Se on kova mutta samalla ihana puristus. Olemme tehneet ohjelmaa kolmen kesän ajan, ja huomaan odottavani sen alkamista. Olen tottunut paiskimaan hommia silloin, kun muut lomailevat. Heinäkuu on minulle perinteisesti vuoden kiireisimpiä kuukausia, sillä siihen on aina osunut kuvausprojekti. Palaan heinäkuussa myös Yle Puheelle tekemään ohjelmaa, jossa haastattelen tunnettuja, menestyneitä suomalaisia.

Oletko ehtinyt jo kesäterassille?

Terasseilla istuminen on tänä kesänä jäänyt sattuneesta syystä vähäiseksi. Terassijätskeille olen onneksi ehtinyt. Pääsin viime viikonloppuna pitkästä aikaa tyttöporukalla ravintolaan syömään. Hurjan kevään jälkeen se tuntui uskomattoman ihanalta, suorastaan luksukselta.

Odotat esikoistasi. Miten huolehdit itsestäsi raskauden aikana?

Luulen, että varsinkin esikoisen raskaus on aikamoinen myllerrys. Yhtäkkiä huomaa olevansa matkustajana omassa kropassaan, kun kaikki muuttuu sormia napsauttamalla. Laskettu aikani on alkusyksystä. Himotreenaajana olen joutunut opettelemaan rauhallisen ja lempeän harjoittelun. On kasvattavaa joutua kuuntelemaan kroppaansa eri tavalla kuin ennen.

Mikä on elämänohjeesi?

Elämänoppini tulevat äiti- Pehkoselta, ja olen pyrkinyt noudattamaan niitä lapsesta saakka. Ahkeruus palkitaan. Se on ollut mottoni jopa niin vahvasti, että minun oli käytävä ääri­rajoilla ennen kuin opin tunnistamaan omat voima­varani. Toinen elämänoppini on, että valehtelu on väärin. Se on iskostunut minuun ja siskooni niin syvälle, ettemme kykene edes valkoisiin, hyväntahtoisiin valheisiin.

Menit viime vuonna naimisiin ex-lumilautailija Eero Ettalan kanssa. Millaista aikaa avioliiton alku on ollut?

En tiedä, saako tällaista sanoa, mutta kulunut kevät oli kaikessa hulluudessaan meille myös ihanaa aikaa. Koronan vuoksi työmme loppuivat kuin seinään, mikä harmitti, mutta meillä oli enemmän aikaa toisillemme kuin koskaan. Saimme ihmetellä kasvavaa vatsaani yhdessä. Kaikki on aika ihanasti nyt. Sen ääneen sanominen pelottaa, koska meitä opetetaan ajattelemaan, että kell´ onni on, se onnen kätkeköön.

Sinut on valittu positiivisimmaksi helsinkiläiseksi. Mille nauroit viimeksi?

Nauran paljon ja usein. Kenties ilo kumpuaa savolaisista juuristani. Olen kotoisin Iisalmelta. Viimeksi tänään nauroin omalle peilikuvalleni. Nukuin pitkästä aikaa kellon ympäri, ja sen jälkeen peilistä katsoi aikamoinen harakanpesä. Viikonloppuna nauroin miehelleni, kun hän kokosi pinnasänkyä ja hoitopöytää. Minua varoiteltiin, että jossain vaiheessa saattaa iskeä pesänrakennusvietti. Minuun se on iskenyt aivan hallitsemattomana. Eteisemme on täynnä laatikoita, jotka ovat lähdössä uuden tavaran tieltä kierrätykseen ja varastoon.

Olet osallistunut lapsena Ylä-Savon Tenavatähti-laulukilpailuun. Milloin olet viimeksi laulanut?

Apua, melkein hävettää. No, meistä jokaisella on menneisyytensä. Käyn mielelläni karaokessa laulamassa, mutta nyt en ole hetkeen päässyt karaokebaariin. Kaikki Ressu Redfordin kappaleet ja Sammy Babitzinin Daa-Da Daa-da ovat bravuurejani. Laulan usein myös suihkussa.

Aiotko jäädä äitiyslomalle?

Olemme mieheni kanssa yksityisyrittäjiä ja pyrimme olemaan mahdollisimman pitkään vauvan kanssa kotona. Yrittäjänä en voi jäädä perinteiselle äitiyslomalle, vaan toivottavasti voin jatkossakin tehdä kiinnostavia projekteja. Tietenkin rauhoitan tahtia ja menen vauvan ehdoilla. Uskon, että toistemme tuella pystymme jatkamaan töitä vauvan synnyttyä. Jos minulla on kuvaus- tai radiopäiviä, Eero voi tulla vauvan kanssa mukaan, ja jos hän lähtee Rukalle laskemaan, ehkä mekin pääsemme mukaan pohjoiseen.

X