Julkkikset

Hanna Sumari turvautui hypnoosinauhaan, kun aamuyön heräilyt alkoivat ärsyttää: ”Mielen voima on ihmeellinen”

Hanna Sumari kyllästyi yöheräilyihin ja sisusti yläkertaan unihuoneen, jossa hänen on helppo rentoutua keskellä yötä.

Teksti:
Emilia Saloranta
Kuvat:
Sampo Korhonen

Hanna Sumari suosittelee Youtubesta löytyviä Insomnia meditation ja Sleep talk down -nauhoitteita.

Hanna Sumari kyllästyi yöheräilyihin ja sisusti yläkertaan unihuoneen, jossa hänen on helppo rentoutua keskellä yötä.

Hanna Sumari, 64, havahtuu usein hereille aamuyöllä puoli neljältä. Puoliso Jari nukkuu sikeästi vieressä. Hanna nousee ylös ja hipsii yläkertaan, jossa hän avaa unihuoneen oven ja käy siellä olevalle sängylle makaamaan.

Hetken Hanna selaa Instagramia ja lukee uutisia. Sitten hän yhdistää puhelimensa irralliseen kaiuttimeen, klikkaa Youtubesta päälle meditatiivisen hypnoosinauhoitteen ja alkaa kuunnella huoneessa kaikuvia englanninkielisiä ohjeita.

– Kun ääni pyytää rentouttamaan kasvolihakset, havahdun siihen, että olen jännittänyt niitä. Kuuntelen aina samoja nauhoja ja osaan ne jo ulkoa.

Meditaatio ei ole vain kehon rentouttamista varten, sillä aamuöisin Hannan ajatukset alkavat herkästi kiertää kehää jonkin asian ympärillä, ja meditaatioon keskittymällä hän pääsee pakottavista ajatuksistaan irti.

– Mielen voima on ihmeellinen. Jos vain hoen itselleni, että apua, nyt en saa unta, niin en varmasti nukahda. Kun taas ajattelen, että nyt aion nukkua, nukahdan kyllä.

Hanna Sumari syntyi aamuvirkkuna

Hanna syntyi aamuvirkkuna. Lapsuudenkodissa unta arvostettiin ja perheessä oli sääntö, että aamulla ei saa herättää muita. Siksi Hanna lähti usein herättyään ulos keskimmäisen siskonsa kanssa. Kouluikäisenä hän ehti leipaista esimerkiksi mustikkapiirakan ennen kuin vanhemmat heräsivät.

Aikuisena aamuvirkkuudesta ei ollut haittaa. Ei etenkään silloin, kun Hannan tyttäret olivat pieniä.

– On vähän kiellettyä sanoa näin, mutta minä en tarvitse 8–12 tuntia unta. Pärjään hyvin kuudellakin.

Vähäisestä unentarpeesta huolimatta jatkuvat aamuöiset heräilyt alkoivat ärsyttää Hannaa parikymmentä vuotta sitten. Aamuneljä oli liian varhainen ajankohta sängystä nousemiselle. Varsinkin, jos seuraavana päivänä oli luvassa intensiiviset sisustusohjelman kuvaukset.

– Sudenhetkellä herätessä mielessä alkoi pyöriä kaikkia askarruttavia asioita, useimmin duunijuttuja.

Aiemmin Hanna saattoikin yöllä herättyään tarttua töihin – tai koetti olla muuten hyödyksi.

– Yhdestä työkaveristani kirjoitettiin aikoinaan netin keskustelupalstoilla hirveitä juttuja. Aloin sitten yöllä putsata niitä keskusteluja.

Kummitushuoneesta unihuone

Lopullinen ratkaisu uniongelmiin löytyi, kun Hanna mainitsi niistä kollegalleen Kati Jukaraiselle. Tämä vinkkasi hypnoosista. Hanna päätti kokeilla.

Kun hän sitten heräsi yöllä, hän ei ottanutkaan läppäriään esille vaan laittoi kuulokkeet päähänsä ja kuunteli hypnoosinauhaa. Se oli fantastinen! Uni tuli nopeammin.

Kun tyttäret muuttivat pois kotoa, yläkertaan jäi kolme tyhjää ”kummitushuonetta”. Hanna päätti sisustaa ne hyötykäyttöön. Yhdestä tuli unihuone, joka toimii myös vierashuoneena.

– Huomasin, että minun on helpompi rauhoittua, kun olen yksin. Silloin voin kuunnella nauhaa kaiuttimen kautta ja rentoudun, kun en häiritse ketään.

Nukkumaanmenoaika ei vaikuta juurikaan siihen, herääkö Hanna aamuyöllä, mutta hypnoosin avulla unet ovat jatkuneet joskus aamukahdeksaankin. Silloin hän herää alakerrasta kantautuvaan kahvintuoksuun. Puoliso on Hannan mukaan unirytmiltään normaali.

Sellaisiin öihin, kun uni ei millään tule, Hannalla on vinkkinsä.

– Kannattaa nousta ja tehdä asioita, joista tykkää. Aikoinaan, kun meillä oli koira, kävin sen kanssa kuuden aikaan vajaan tunnin mittaisella aamulenkillä. Näin olin tehnyt heti aamusta oman osuuteni koiranhoidosta, illalla minä en jaksa enää mitään.

Entä miten Janne Kataja ja Helena Lindgren selviytyvät yövalvomisista? Lue juttu Annasta 44/2022 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X