Julkkikset

Laura Pyrrö pukeutuu oopperalavalle upeasti – mies ikuisti vielä upeamman mökkityylin!

Oopperalaulaja Laura Pyrrö muistelee isoisoäitinsä sanontaa, kun sonnustautuu mökkityyliinsä.

Teksti:
Riikka Heinonen
Kuvat:
Laura Pyrrön kotialbumi, OM-arkisto

Oopperalaulaja Laura Pyrrö muistelee isoisoäitinsä sanontaa, kun sonnustautuu mökkityyliinsä.

“Kuvassa olen mökki­eleganssissani Ke­miön­­­saaressa sijaitsevan mökin rannalla kesällä 2020. Kuvaan sopii vanha sananlasku, jota isoisoäitini viljeli: Joll’ on riihiremputtimet, sill’ on kirkkokemputtimet. Hän sanoi niin aina, kun hänen luonaan kävi vieraita, eikä hän hyvin iäkkäänä ihmisenä ollut jaksanut pukeutua aamutakkia kummoisempaan vaatetukseen. Lausahduksen taustalla on ajatus siitä, että kyllähän sitä kotonaan saa olla missä vaatteissa tahansa, kun kaapista löytyy tarvittaessa hienompaakin.

Ensimmäisenä pandemiakesänä Laura Pyrröllä oli aikaa mökkeillä, koska kulttuuritapahtumat oli peruttu. Kahdenkymmenen vuoden kokemus freelancerin elämästä auttoi häntä sopeutumaan työttömiin aikoihin.
Ensimmäisenä pandemiakesänä Laura Pyrrö mökkeili antaumuksella, koska kulttuuritapahtumat oli peruttu. 20 vuoden freelancer-kokemus auttoi sopeutumaan työttömiin aikoihin.

Oopperalavoille ja konsertteihin pukeudun parhaimpiini ja laitan kauniin meikin ja kampauksen. Konserttiin tuleminen on yleisölle juhlahetki, mutta minulle arkea. Minulle juhlaa on se, että pääsen mökille metsän keskelle. Vapaa-ajallani luonnonhelmassa pukeudun samalla tavalla kuin tässä kuvassa.

Mieheni halusi ikuistaa mökkityylini, koska se oli hänen mielestään upea. Lämmin päivä oli kääntymässä iltaan. Olen hyvin kylmänarka ja ajattelin, etten pärjäisi Intiasta ostamallani puuvillamekolla, joten laitoin sen päälle pitkähihaisen ja alle varmuuden vuoksi vielä flanellipyjaman housut, jotta hyttyset eivät pistäisi. Vaatteissani heijastelee ilta-auringon ihana kajo, ja näytän kuvassa onnelliselta.

Olen kesän lapsi. Rakastan lämpöä, valoa, värejä ja aurinkoa. Asun Helsingin keskustassa, mutta sieluni lepää metsän keskellä. Kuvan mökki sijaitsee korvessa, eikä siellä ole mökkinaapureita, sähköä tai juoksevaa vettä. Olen viettänyt siellä pitkiä aikoja yksin. Istun laiturin nokassa erämaajärven rannalla ja laulaa kailotan. Kukaan ei kuule sitä kuitenkaan.

Moni asia elämässäni on muuttunut kuvanoton jälkeen. Minusta tuli äiti, ja sitä ennen menin naimisiinkin. Kuvittelin, että pystyisin lapsen syntymän jälkeen harrastamaan kaikkea samalla tavalla kuin ennenkin, mutta olen saanut huomata, ettei aika riitä kaikkeen. Onneksi pärjään pienemmällä unimäärällä kuin ennen. En olisi aiemmin voinut kuvitella, että minulle riittäisi viisi ja puoli tuntia unta yössä.”

Laura Pyrrö, 45, esiintyy muun muassa Suomen Beniamino Gigli -seuran konsertissa 11.11. Savoy-teatterissa Helsingissä.


Juttu on julkaistu Elämäni kuva -palstalla Anna-lehdessä 37/2023.


X