Julkkikset

Mallin uran tehnyt valokuvaaja Marica Rosengård, 60: ”Tuntuu, että iän myötä olen vain kaunistunut” – katso hurmaavat kuvat mallivuosilta

Valokuvaaja Marica Rosengård hoitaa kauneuttaan boheemisti ja uskoo, että iho huolehtii itsestään. Meikkaamiseen hän suhtautuu kaksijakoisesti.

Teksti:
Oili Urmas
Kuvat:
Sampo Korhonen, Marica Rosengårdin Kotialbumi

Voidakseen hyvin Marica tarvitsee aikaa itsensä hemmotteluun.

Valokuvaaja Marica Rosengård hoitaa kauneuttaan boheemisti ja uskoo, että iho huolehtii itsestään. Meikkaamiseen hän suhtautuu kaksijakoisesti.

Marica Rosengård, 60, on kuvannut paljon muotia ja henkilöitä suomalaisiin ja ruotsalaisiin lehtiin. Hänet muistetaan myös Suomen huippumalli haussa -ohjelman tuomarina. Mallin töitä hän on itsekin tehnyt 1980-luvun lopussa ja 1990-luvun alussa.

Millainen on ihonhoitorutiinisi, Marica Rosengård?

Olen boheemi, en hoida ihoani juuri mitenkään. Pesen kasvoni vedellä. Uskon, että iho osaa hoitaa itseään.

Jos iho on kuiva, kosteutan sitä Neal’s Yard Remedies Wild Rose Beauty Balm -voiteella. Toisinaan käytän myös tehotuotteita; Helena Rubinsteinin päivä- ja yövoide ovat suosikkejani.

Teini-ikäinen Marica
Teini-ikäisenä Marica toimi hiusmallina.

Miten meikkaat?

Olen meikkaamisen suhteen kuin tohtori Jekyll ja Mr. Hyde. Välillä olen arkinen ja voin aivan hyvin mennä ulos ilman meikkiä. Toisinaan haluan olla naisellinen ja silloin laittaudun. Saatan käyttää kirkkaanpunaista huulipunaa tai tehdä juhliin näyttävän silmämeikin. Tällä hetkellä minulla on kulmissani ja ripsissäni kestoväri, mikä nopeuttaa ja helpottaa meikkausta.

Miten suhtauduit ulkonäköösi nuorempana, entä nyt?

Nuorena tein töitä mallina. Silloin minun piti kiinnittää paljon huomiota ulkonäkööni. Suhtauduin mallina oloon kuin näyttelijän työhön. Minulla oli kuvauksissa rooli, ja pystyin myös asettautumaan oman itseni ulkopuolelle. Kun sain kiitosta mallina, itseluottamukseni vahvistui.

Minusta tuntuu, että iän myötä olen vain kaunistunut. Piirteeni ovat nyt selkeämmät, kun nuoruuden pyöreys on hävinnyt kasvoiltani.

Marica oli usein mallina Anna-lehden muotikuvauksissa 1990-luvun alussa. – Vaikka halusin itse olla nuori ja villi, minulle valittiin usein klassisen naisellinen tyyli kuvauksissa, Marica kertoo.

Miten hiustyylisi on vaihdellut?

Hiukset ovat aina olleet näkyvä osa persoonaani. Minulla on luonnonkihara tukka, jolla on aivan oma elämänsä. Joskus hiuksillani on hyvä päivä ja toisinaan tukkani on katastrofi.

Teininä värjäsin tukkani pinkiksi. Kun olin mallina Lenita Show’ssa, tukkani ei kelvannut Lenita Airistolle, vaan hänen määräyksestään minusta tuli superblondi. Lyhyet hiukset minulla on ollut monta kertaa. Tällä hetkellä minulla on har­tioille ulottuvat hiukset. Käyn säännöllisesti kampaajalla vaalennuttamassa niitä.

Kaksi kuvaa Maricasta vierekkäin. Toisessa hän seisoo keittiössä, hänellä on punaiset hiukset. Toisessa kuvassa on hän parikymppisenä.
Punainen polkkatukka oli kokeilu 2000-luvun alussa. Oikealla: Kaksikymppisenä alkoi kansainvälinen mallin ura, joka vei Marican mm. Pariisiin, Milanoon ja Lontooseen.

Mitkä ovat ulkoisen ja si­säisen hyvinvointisi kulmakivet?

Säännöllinen päivärytmi ja uni ovat minulle tärkeitä. Viime elokuussa lopetin alkoholin käytön. Huomasin, että en kaipaa edes yhtä viinilasillista.

Käytän lisäravinteita, kuten D-vitamiinia sekä magnesiumia, joka edistää lihasten, luuston ja hermoston toimintaa. Käytän Puhdistamon Tripla Magnesium -valmistetta, sillä se imeytyy hyvin. Pro­biootit edesauttavat suoliston hyvinvointia. Teen itse tuoremehua, jossa on porkkanaa, appelsiinia, kurkumaa ja inkivääriä. Sen avulla vahvistan vastustuskykyäni.

En ole kovin intohimoinen liikunnan harrastaja. Ulkoilutan koiraani ja aamuisin teen lihasvoimaharjoitteita, joissa käytän apunani kahvakuulaa. Liikuntalajeista jooga sopii minulle hyvin. Käyn sekä osteopaatilla että thaihieronnassa. Lasken myös hieronnan treeniksi, sillä siinä minua liikutellaan eri asentoihin.

Marica hymyilee kameralle lapsi sylissään.
Marica on viihtynyt puolipitkässä tukassa.

Kenen tyyliä ihailet?

Ihailen ranskalaista tyyliä, joka on samaan aikaan rento ja rock, esimerkiksi näyttelijä Jane Birkiniä. Pidän sukupuoliroolien sekoittamisesta. Yhtenä päivänä voin pukeutua ylisuureen miesten bleiseriin ja toisena päivänä laittaa helmet kaulaani.

X