Ihmiset

Sinkkuäidille sulhanen -sarjan Hanna teki suuren elämänmuutoksen – 15 kilon painonpudotuksessa avainasemassa oli yksi oivallus

Sinkkuäidille sulhanen -sarjasta tuttu Hanna Antti-Poika, 44, on personal trainer ja mentaalivalmentaja. Hän pyörittää hyvinvointialan yritystä ja auttaa ihmisiä elämänmuutoksissa. Hän itsekin on käynyt läpi suuren elämänmuutoksen, joka opetti rutkasti armollisuutta itseä kohtaan.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Dplay

Hanna etsii rakkautta Sinkkuäidille sulhanen -ohjelmassa.

Sinkkuäidille sulhanen -sarjasta tuttu Hanna Antti-Poika, 44, on personal trainer ja mentaalivalmentaja. Hän pyörittää hyvinvointialan yritystä ja auttaa ihmisiä elämänmuutoksissa. Hän itsekin on käynyt läpi suuren elämänmuutoksen, joka opetti rutkasti armollisuutta itseä kohtaan.

Vuosi 2011 oli Sinkkuäidille sulhanen -sarjasta tutulle Hanna Antti-Pojalle raskas. Ensin hän erosi lapsensa isästä. Sitten hänen äitinsä sairastui keuhkosyöpään. Kaiken tämän keskellä Hanna oli juuri vaihtanut alaa ja ruvennut yrittäjäksi. Hän teki samaan aikaan kahta työtä.

Hanna alkoi voida huonosti: Hän oli alati väsynyt. Hänen hiuksensa alkoivat pudota päästä. Painoa alkoi tulla lisää.

– Mietin vielä tuolloin, että olen todella väsynyt, koska elämäni vain on niin raskasta. Minulla oli tuolloin paljon henkistä kuormaa. Olen aina ollut ”eteenpäin, sanoi mummo lumessa” -tyylinen ihminen. Mietin, että minun pitää vain jaksaa, Hanna sanoo.

 ”Yhtäkkiä ulkonäköni muuttui”

Vuonna 2012 Hannan äiti kuoli puolentoista vuoden sairastamisen jälkeen. Suuren surun keskellä Hannan kroppa oli mennyt ylirasitustilaan. Hän ei saanut öisin unta ja puntari näytti, että painoa oli tullut lisää 15 kiloa.

– Olen aina ollut aika pieni ja siro, sitten yhtäkkiä ulkonäköni muuttui. Kroppani ei toiminut yhtään, se jumahti ihan täysin. Tein hyvinvointialan yrityksessäni asiakkailleni ruokavalioita, joiden avulla heidän painonsa putosi. Itse noudatin ihan samoja ohjeita, mutta mitään ei tapahtunut.

Lopulta Hanna päätti mennä lääkärin pakeille selvittämään, voisiko vaivoihin löytyä joku lääketieteellinen syy. Tutkimuksissa selvisi, että Hannalla on kilpirauhasen vajaatoiminta. Diagnoosi oli helpotus.

– Toisaalta ihmiset helposti ajattelevat ja lääkärit saattavat jopa suoraan sanoa, että kilpirauhasen vajaatoiminnan takia paino ei vain putoa. Ihmiset usein jäävät lääkärin diagnoosinsa vangiksi tai muuten vain luovuttavat, jos elämäntapamuutos ja painonpudotus eivät ole aikaisemmin onnistuneet.

Hannakin jäi alkuun diagnoosinsa uhriksi.

– Mietin, että näytän ihan hyvältä tällaisenakin ja opin hyväksymään uuden peilikuvani.

Hanna oivalsi, että hänen on luovuttava suorittamisesta

Vuonna 2014 Hanna päätti aloittaa elämäntapamuutoksen.

– Ihmisen mieli on jännä. Kun painoa tulee lisää ja aineenvaihdunta jumahtaa, luonnollinen ajatus on se, että syön vähemmän ja kulutan enemmän. Ennen päätöstä elämäntapamuutoksesta minäkin juoksin ja tein salitreeniä, joka kuluttaa paljon. Söin vähän. Se vain pahensi kehoni hälytys- ja stressitilaa.

Hannan suuri elämänmuutos sai alkunsa yhdestä keskeisestä oivalluksesta: nyt on aika luopua suorittamisesta. Hanna alkoi keskittyä uneen, nukkumiseen ja palautumiseen.

– Päätin, että nyt loppuu kaikenlainen suorittaminen. En lähtenyt yhdellekään aamulenkille ja vuoden ajan opettelin vain nukkumaan uudestaan. En treenannut kovaa, vaan vaihdoin raskaan juoksu- ja saliharjoittelun pilatekseen ja kehonhuoltoon sekä jumppapallotreeniin.

Hannan armollisuus itseä kohtaan lisääntyi.

– Ymmärsin, että aina ei tarvitse suorittaa. Joskus on parempi vetää peitto korviin ja ottaa päiväunet kuin lähteä liikkumaan.

Elämänmuutoksen keskiössä ei ollut vaa’an lukema vaan oma olo

Hannan paino tippui kolmessa kuukaudessa 5 kiloa.

– Silloin tajusin, että painonpudotus on minullekin mahdollista kilpirauhasen vajaatoiminnasta huolimatta. Sen jälkeen olen pienin askelin vuosi vuodelta vähitellen pudottanut painoa. Nyt olen normaalissa, hyvässä olotilassa ollut viimeiset vuodet.

Vaa’an lukema ei kuitenkaan ollut Hannan elämänmuutoksessa keskiössä.

– Minulle läheiset ihmiset rakastivat minua ihan yhtä paljon painostani riippumatta. Samanlainen on oma suhtautumiseni läheisiini. Ihmisillä on erilaisia vaiheita elämässä. Joskus ollaan pienempiä, joskus isompia. Ja kaikillahan vaakalukema vaihtelee kilon tai pari koko ajan.

– En ole tuijottanut vaa’an numeroa vaan tarkastellut ennen kaikkea omaa oloani. Täytin juuri 44 vuotta, ja kehoni on elämäni parhaassa kunnossa. Se on voimakas, notkea ja jaksaa. Saan nukuttua ja mihinkään paikkaan ei satu. Minun on yksinkertaisesti hyvä olla. Se on kaikista tärkeintä.

Sinkkuäidille sulhanen -ohjelman Hanna
Sinkkuäidille sulhanen -ohjelmassa mukana oleva Hanna täytti juuri 44 vuotta ja on fyysisesti elämänsä kunnossa.

Helppoa suorittamisen lopettaminen ei Hannalle ole ollut.

– Olen aina ollut kympin tyttö. Siinä on ollut opettelemista, että aina ei tarvitse jaksaa ja apua voi pyytää. Sitä opetan nykyään asiakkaillenikin. Lepo on numero 1. Siitä minun pitää muistuttaa itseäni viikoittain.

Hannan oma kokemus elämänmuutoksesta on saanut hänet uskomaan, että jokaisella on mahdollisuus elämänmuutokseen.

– Tsemppaan asiakkaita aina siihen, että kaikki on mahdollista. Kun he luottavat siihen, että ohjeet toimivat, tulee upeita tuloksia myös niille, jotka olivat melkein jo luovuttaneet aikaisemmin.

Hanna pyydettiin mukaan Sinkkuäidille sulhanen -ohjelmaan

Oitis eron jälkeen ja äidin sairastamisen aikoihin Hanna keskittyi pitkälti äitinsä hoivaamiseen ja poikansa kanssa ajan viettämiseen. Aika ei vielä ollut kypsä uudelle rakkaudelle.

Sittemmin Hannalla on ollut lyhyitä suhteita, mutta pitkäaikaista kumppania hän ei rinnalleen ollut löytänyt. Siksi hän päätti lähteä mukaan Dplay-kanavalla parhaillaan pyörivään Sinkkuäidille sulhanen -ohjelmaan.

– Minulle tuli Instagramin kautta viesti, että olenko sinkku ja kiinnostaisiko minua lähteä mukaan tällaiseen formaattiin. Ensimmäinen ajatukseni oli, että ei missään nimessä. En ole ikinä ajatellut, että haluaisin mukaan tosi-tv-ohjelmaan tai televisioon.

Hannan mieli kuitenkin muuttui, kun hän katsoi Ruotsin versiota ohjelmasta.

– Katsoin Ensam mamma söker -sarjan pari viimeisintä tuotantokautta. Se oli tehty todella hyvällä maulla. Ketään ei mollattu eikä kenestäkään tehty tyhmää. Se oli minulle iso juttu. Ajattelin, että jos Suomen versio tehdään samalla tavalla, niin miksi ei.

Hanna jutteli asiasta nyt 13-vuotiaan poikansa isän kanssa, sitten poikansa kanssa ja lopuksi vielä poikansa kummitätien kanssa. Kaikki olivat valmiita tukemaan Hannaa.

– Päätin lähteä mukaan. Ajattelin, että jos niin sanotusti kotoa tullaan hakemaan tuollaiseen juttuun, niin kyllä sillä on jokin tarkoitus.

Kuvauksiin Hanna lähti hyvin avoimin mielin.

– Mietin kyllä, että näinköhän sieltä löytyy ketään sellaista, johon voisi ihastua. Tapaan kuitenkin vain viisi miestä. Kuinka juuri he natsaavat minulle? Kuvauksissa ilokseni huomasin, että pystyin kyllä ihastumaan, kun vain annoin itselleni luvan.

.

X