Julkkikset

Aarni Mikkola on puskenut eteenpäin kiusaamisesta huolimatta – haastattelimme Suurin Pudottaja Suomi -ohjelman ilopilleriä: ”On iso juttu, että pystyn dragissa edustamaan itseäni ja erilaisuutta”

Lavalla hän on itsevarmuutta tihkuva Jayden Mars – lavan ulkopuolella nauravainen ja ihmisiä rakastava Aarni. Mutta kuka oikein on Aarni Mikkola? Kysyimme sitä häneltä itseltään.

Teksti:
Janna Nousiainen
Kuvat:
Mikael Renwall, Aarni Mikkola

Aarni Mikkola tunnetaan paremmin drag-hahmo Jayden Marsina.

Lavalla hän on itsevarmuutta tihkuva Jayden Mars – lavan ulkopuolella nauravainen ja ihmisiä rakastava Aarni. Mutta kuka oikein on Aarni Mikkola? Kysyimme sitä häneltä itseltään.

Aarni Mikkola, 28, on drag-artisti ja meikkitaiteilija, joka on ollut monen julkisuudesta tutun henkilön meikin takana. Anna haastatteli Suurin Pudottaja– ja All Together Now -ohjelmissa mukana olevaa taiteilijaa: tässä 5 asiaa Aarnista, joita et välttämättä aiemmin tiennyt hänestä.

1. Aarni Mikkola on aina kuullut olevansa vääränlainen

Aarni on kohdannut elämänsä varrella paljon ennakkoluuloja. Peruskoulussa hän oli helppo kiusaamisen kohde: se pullukka poika, joka harrasti teatteria jääkiekon sijaan. Aarnin oma perhe on aina hyväksynyt hänet omana itsenään, mutta ulkopuolelta tullut paine oli kova.

Opiskellessaan ammattikoulussa parturi-kampaajaksi Aarni taas koki ennakkoluuloja, koska hän oli ainoa mies naisvaltaisella opintolinjalla.

– Olen koko elämäni kokenut sitä, että pusketaan alas sen takia, että en ole standardi alalla. Kaikesta huolimatta olen aina noussut ylös ja porskuttanut eteenpäin.

Aarnille on myös tärkeää tukea nuoria ja levittää sanomaa siitä, että kaikilla on lupa olla omia itsejään, eikä kenenkään tarvitse kokea häpeää siitä, kuka on.

– Toivon, että minua mollanneet näkevät, että heidän sanansa eivät murtaneet minua, Aarni sanoo.

2. Isoäiti oli arvostettu oopperalaulaja

Aarni Mikkola nimeää yhdeksi suurimmaksi inspiraation lähteekseen edesmenneen isoäitinsä, oopperalaulaja Aili Purtonen-Junttilan. Pienenä Aarni vietti monet tunnit katsoen isoäitinsä esityksiä ja valmistautumista esityksiin. Sen myötä myös hänessä heräsi kiinnostus siihen, miten hahmot luotiin lavalle.

– Oikeastaan se kiinnostus sai minut hakemaan parturi-kampaajaksi aikoinaan. Se oli pieni yllätys meidän koko perheelle, Aarni kertoo.

Kulttuuri on aina kuulunut vahvasti Aarnin elämään. Isoäidin lisäksi myös muu perhe on musikaalisia. Isä ja äitipuoli ovat soittajina Lahden kaupunginorkesterissa ja äitikin on työskennellyt musiikin parissa. Vanhemmat ovat aina kannustaneet Aarnia tekemään juuri sitä, mitä hän rakastaa.

– Lapsuuteni oli täynnä kulttuuria ja kokemuksia, ja sen ansiosta sain inspiraation siihen, mitä teen tällä hetkellä.

3. Aarni Mikkola päätyi meikkaajaksi sattuman kautta

Ammattikoulusta valmistumisen jälkeen Aarni työskenteli kampaamossa parturi-kampaajana. Eräänä päivänä hänen tuttunsa laittoi viestiä ja kysyi, jos Aarni pystyisi tuuraamaan häntä eräissä kuvauksissa meikkaajana. Aarni suostui ja pääsi meikkaajaksi rap-artisti Brädin musiikkivideoon.

– Jännitti tosi paljon, koska en ollut aiemmin ollut isommassa tuotannossa mukana. Silloin minulla ei vielä ollut koulutusta meikkaajaksi. Ammattikoulussa oli pieni ehostusosio, joka oli myös ensimmäinen kerta, kun edes koskin meikkisiveltimeen, Aarni nauraa.

Tapahtuma sytytti kipinän ja Aarni ymmärsi, että hän halusi päästä tekemään juuri musiikkivideoita, yhdistyihän niissä hänen rakkautensa musiikkiin ja kauneusalaan. Valmistuttuaan meikkaaja-maskeeraajaksi Aarni onkin päässyt meikkaamaan lukuisia artisteja ja esiintyjiä musiikkivideoihin ja erilaisiin esiintymisiin.

Kertoessaan uratarinaansa Aarni saa kaiken kuulostamaan helpolta. Hän myöntää kuitenkin, että nykyiseen pisteeseen päätyminen on vaatinut todella paljon työtä ja verkostoitumista.

– Sanon aina, että on olemassa kymmenen ovea ja yleensä niistä yhdeksän suljetaan nenäsi edestä. Jos jaksat käydä ne yhdeksän ovea läpi, niin yksi kirkas ovi odottaa lopussa ja avautuu. Harva kuitenkaan näkee sitä työmäärää, mikä on tehty ennen kymmenettä ovea.

4. Aarni Mikkola ei ikinä osannut kuvitella pukeutuvansa mekkoon

Harrastelijateatterissa ollessaan Aarni sai jatkuvasti kuulla, ettei olisi oikeanlainen lavalle. Osa ohjaajista ei myöskään uskonut, että hän voisi pärjätä vaativimmissa rooleissa.

– Ehkä se loi sellaista epävarmuutta, että aloin itsekin ajattelemaan, että en ole tarpeeksi tai että en voisi päästä lavalle, Aarni kertoo.

Meikkaajana hän pääsi musiikkivideoiden ja teatterilavojen kulisseihin, ja vaikka Aarni rakastaa sitä, on hänellä myös kova palo olla itsekin esillä. Jo pienenä Aarni piti viikoittain erilaisia esityksiä perheelleen ja keräsi niiden avulla itselleen viikkorahaa: esityksiä pääsi katsomaan vain pääsymaksua vastaan.

– Rakastan työtä kulissien takana. Sen lisäksi minulla on halu päästä itse lavalle ja toteuttaa itseäni.

Aarni Mikkola.
Aarni Mikkola innostui meikkaamisesta ammattikoulun ehostuskurssilla.

Aarnin ystävä ehdotti vuonna 2016, että tämä osallistuisi ensimmäistä kertaa järjestettävään Helsinki Drag Battleen.

– Sanoin siihen, että minä en mekkoa pue päälle. Ei tule tapahtumaan!

Kiinnostus kilpailua kohtaan kuitenkin heräsi ja Aarni päätti osallistua. Tapansa mukaan hän halusi tehdä sen näyttävästi ja puolen vuoden valmistautumisen jälkeen hän voitti kilpailun drag-hahmo Jayden Marsina. Siitä alkoi ura drag-artistina.

– Sitten se drag-juttu vain räjähti. Totesin, että se oli unelmani ja sitä halusin tehdä.

Suuremman yleisön tietoisuuteen Aarni tuli Drag-Leidit lavalla -kiertueen myötä. Se on suurimpia drag-kiertueita koko Suomessa. Yksi ikimuistoinen esiintyminen tapahtui Lahden Sibeliustalolla. Siellä Aarni oli pienenä viettänyt lukuisia tunteja katsoen konsertteja isoäitinsä kanssa, joten tuntui uskomattomalta päästä itse esiintymään samalle lavalle.

– Silloin nousi sellainen saavuttamisen tunne, koska olin tehnyt vuosia töitä ja unelmoinut siitä. Tietyllä tapaa heräsi myös surullinen fiilis, koska isoäitini oli nukkunut pois vuotta aiemmin, eikä päässyt katsomaan esitystäni. Hän halusi aina, että pääsisin menestymään esiintyjänä.

Lue myös: Nämä 10 luonteenpiirrettä tekevät onnelliseksi – täsmäharjoituksilla onnea vaikeisiin elämäntilanteisiin

5. Suurin Pudottaja Suomi -ohjelmassa ensimmäistä kertaa esillä Aarnina

Tänä syksynä Aarni Mikkola on mukana Suurin Pudottaja Suomi -ohjelmassa. Aarni oli jo pitkään pohtinut, että elämäntaparemontti tekisi hyvää, joten hän lähti mielellään ohjelmaan mukaan. Hän halusi kuitenkin heti varmistaa, että saisi tulla drag-hahmossaan. Hänen ihmetyksekseen kanava suostui.

– Se on iso juttu tällaiselle pienelle lahtelaispojalle. Yhtäkkiä minusta on kuva suurtuotannon julisteissa drag-hahmossani, joka on yhä kuitenkin aika ennennäkemätöntä. On iso juttu, että pystyn dragissa edustamaan itseäni ja erilaisuutta.

Vaikka julisteissa hän on Jayden Marsina, ohjelmaan hän osallistuu ihan vain Aarnina. Tämä on ensimmäinen kerta, kun hän on suuren yleisön edessä esillä omana itsenään.

– Jännittää tuoda itseni tietyllä tapaa ensimmäistä kertaa esille. Kaikki ovat tottuneet tuntemaan minut Jaydenina, mutta kaikki eivät ole nähneet kuka on Aarni Mikkola.

X