Kauneus

Likaiseen tukkaan vai heti pesun jälkeen? Kampaaja kertoo, milloin kuivashampoota tulisi oikeasti lisätä

Kuivashampoo on rasvoittuvan tukan pelastaja, ja moni käyttää sitä myös muotoilutuotteena. Mutta milloin tuotetta kannattaisi oikeasti lisätä, jotta se toimii parhaalla tavalla? Lue kampaajan täsmävinkit kuivashampoon käyttöön!

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Kuivashampoo poistaa hiuksista likaa ja rasvaa.

Kuivashampoo on rasvoittuvan tukan pelastaja, ja moni käyttää sitä myös muotoilutuotteena. Mutta milloin tuotetta kannattaisi oikeasti lisätä, jotta se toimii parhaalla tavalla? Lue kampaajan täsmävinkit kuivashampoon käyttöön!

Kuivashampoo on rasvoittuvan tukan pelastus: se puhdistaa ja raikastaa hiuksia sekä pidentää hiusten pesuväliä.

Jotta lopputulos olisi paras mahdollinen, kuivashampoota – kuten mitä muuta hiustuotetta tahansa – tulee osata käyttää oikein. Dynastia-kampaamon Maia Hirvonen kertoi Annalle, miten kuivashampoosta saa kaiken tehon irti.

Lue myös: Palashampoo on trendikäs ja ekologinen, mutta miten se toimii käytössä? Testasimme – kiitosta tuli etenkin yhdestä ominaisuudesta

Miten kuivashampoo toimii?

Kuivashampoon käyttö on yksinkertaista. Tuote suihkutetaan hiusten tyveen ja sen annetaan vaikuttaa hetki. Sen jälkeen tuote harjataan hiuksista pois.

Kuivashampoon ainesosalistasta löytyy yleensä alkoholia sekä riisi-, peruna- tai vehnätärkkelystä. Alkoholin tehtävänä tuotteessa on läpäistä hiuksissa olevaa rasvaa. Tärkkelys puolestaan imee likaa ja tekee hiuksista puhtaamman tuntuiset.

Kuivashampoon käyttö: puhtaisiin vai likaisiin hiuksiin?

Kuivashampoo puhdistaa nimensä mukaisesti hiukset ilman vettä. Yleensä kuivashampoota käytetään likaisiin hiuksiin, mutta joskus kuivashampoota neuvotaan käyttämään jo heti hiustenpesun jälkeen, jotta hiukset eivät rasvoittuisi nopeasti. Kumpi tekniikka on todellisuudessa tehokkaampi?

– Kuivashampoo ei varsinaisesti ehkäise päänahan talintuotantoa, vaikka se laitettaisiinkin heti pesun jälkeen. Todennäköisesti pääset parempaan lopputulokseen, kun annat hiusten olla puhtaana ja käyt hiukset läpi kuivashampoolla vasta, kun hiustenpesusta on kulunut kaksi tai kolme päivää.

Miten paljon kuivashampoo pidentää hiusten pesuväliä? Hirvosen mukaan se on yksilöllistä.

–  Itselläni on hyvin kuiva iho, ja tämä korostuu talvella. Omien hiusteni pesuväli on talvisaikaan viidestä seitsemään päivään. Ensimmäisenä päivänä pesen ja käsittelen hiukset. Toisena päivänä hiukset menevät sellaisenaan. Kolmantena tai neljäntenä päivänä alan käyttää kuivashampoota ja pärjään näin vielä päivän tai pari. Seuraavana päivänä laitan hiukset usein kiinni tai pipon päähän. Viimeisenä päivänä pyrin sitten pesemään hiukset.

– Pesuväliini vaikuttaa paljon myös se, kuinka pitkä tyvikasvuni on, sekä urheilu, hormonitoiminta kuukautiskierron eri vaiheissa ja käyttämäni päähineet. Pipo kannattaa muistaa pestä säännöllisesti talviaikaan.

Valitse kuivashampoo hiustesi värin mukaan

Runsaasti käytettynä vaalea, puuterimainen kuivashampoo voi jättää hiusten tyven tunkkaisen näköiseksi, etenkin jos hiukset ovat sävyltään tummat. Hirvonen kehottaakin valitsemaan kuivashampoon oman hiustenvärin mukaan tai käyttämään mahdollisuuksien mukaan muotoilutuotteita kuivashampoon sijasta.

– Tummahiuksisten kannattaa suosia esimerkiksi kuivashampoita, jotka ovat läpikuultavia ja sävytettyjä. Apua tuotteen valintaan kannattaa kysyä alan ammattilaiselta, sillä tuotevalikoima on valtava ja täynnä yllätyksiä.

Lue myös: Kotiliesi: Hopeashampoo kirkastaa harmaat hiukset – testasimme kolmea shampoota, joista yksi loihtii kutreihin upean metallinhohtoisen sävyn

Ei korvaa muotoilutuotteita

Puhtaamman vaikutelman lisäksi kuivashampoo tuo hiuksiin ryhtiä ja volyymia. Hirvonen muistuttaa, ettei kuivashampoota tulisi siitä huolimatta käyttää muotoilutuotteena.

– Kuivashampoo ei ole muotoilutuote. Tuotteen sisältämä alkoholi saattaa jopa kuivattaa päänahkaa varsinkin talvella pakkasilla. Pitkä, hentoinen vaalennettu hius voi myös muuttua hyvin raskaaksi ja ”styroksimaiseksi” mattamassaksi liiallisella kuivashampoon käytöllä. Paras lääke tähän on syväpuhdistava shampoo ja hyvä hoitoaine.

Jos kampaukseen haluaa tuuheutta, kuivashampoon sijasta Hirvonen suosittelee käyttämään hiuksiin suihkutettavia, kevyitä vahoja tai tekstuurisprayta.

– Muotoilutuotteet ovat tarkoitettu tuomaan puhtaisiin hiuksiin rakennetta ja muotoilevuutta. Ne sisältävät erilaisia komponentteja, jotka silottavat hiusta, eikä hius jää niin sähköiseksi tai karvaiseksi kuin kuivashampoon kanssa, Hirvonen jatkaa.

X