Koti ja sisustus

Älä tuo lutikoita lomalta kotiin – 7 vinkkiä majoituksen ja matkalaukun tehotarkastukseen

Lutikoiden kulkeutumista matkalta kotiin voi ehkäistä sekä matkakohteessa että kotiin palattua.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
iStock

Lutikat voivat kulkeutua matkalaukussa kotiin.

Lutikoiden kulkeutumista matkalta kotiin voi ehkäistä sekä matkakohteessa että kotiin palattua.

Lutikat eli seinäluteet ovat tällä hetkellä yksi yleisimmistä kotien tuhohyönteisistä Suomessa. Lutikat ovat suuri ongelma monissa kaupungeissa ympäri maailman, ja ne voivat kulkeutua lomamatkalta ei-toivottuina tuliaisina matkatavaroiden joukossa.

Tukes kertoo tiedotteessaan, että tuholaistorjuntayritysten mukaan lähes puolet kaikista hyönteisten torjuntakäynneistä liittyy tällä hetkellä lutikoiden torjuntaan.

”Lutikoiden torjunta kotikonstein on haastavaa. Pahimmassa tapauksessa ongelma pitkittyy ja lutikat leviävät talon rakenteiden kautta toisiin asuntoihin”, Tukesin ylitarkastaja Oskari Hanninen varoittaa.

Lutikat ovat ruskeita.
Lutikka on leveä ja ovaalinmuotoinen, pituudeltaan noin 2–8 millimetrin mittainen. Aikuinen lutikka on väriltään rusehtava. © iStock

Lue myös: Tuholaiset voivat levitä kotiin kirppariostosten kautta – näin kirpputorilta ostetut vaatteet pitäisi käsitellä ennen käyttöä

Näin voit välttyä lutikoiden leviämistä kotiisi

Lutikat ovat ikävä riesa, sillä luteiden puremat voivat aiheuttaa ihmiselle kurjia iho-oireita, kuten kutinaa, kirvelyä, turvotusta ja paukamia.

Lisäksi luteet aiheuttavat usein taloudellista vahinkoa, koska torjuntakustannukset voivat tulla kalliiksi. Lutikoiden hävittämiseen vaaditaan usein lukuisia käyntejä, kun muiden tuholaisten torjunta saatetaan hoitaa yhdellä tai kahdella käynnillä. Lisäksi luteiden valtaamia huonekaluja voi myös joskus joutua hävittämään.

Lutikoiden kulkeutumista matkalta kotiin voi ehkäistä sekä itse matkakohteessa että kotiin palattua, Tukes kertoo.

Matkalla:

  1. Tarkista majoituspaikassa, näkyykö sängyssä tai sohvassa merkkejä lutikoista eli pieniä mustia pilkkuja patjassa ja sängyn tai sohvan rakenteissa. Jos jälkiä näkyy, älä jää huoneeseen vaan pyydä uusi huone. Jos sielläkin on lutikan jälkiä, vaihda majoituspaikkaa, jos se on mahdollista.
  2. Älä säilytä matkalaukkua sängyn alla tai lähistöllä avoimena. Pidä laukku tuolin tai matkalaukkutelineen päällä suljettuna. Vaatteita voit varmuuden vuoksi säilyttää tiiviissä pakkauksissa matkalaukun sisällä. Laita myös pesuun menevät vaatteet muovipussissa matkatavaroihin. 
  3. Jos ihollasi on aamulla pieniä kutisevia puremajälkiä, se voi olla merkki lutikoista. Kerro asiasta majapaikan henkilökunnalle ja tarkistaa matkatavarat huolella ennen pois lähtöä.

Matkalta kotiin palatessa:

  1. Jos epäilet yöpyneesi paikassa, jossa oli lutikoita, ole erityisen huolellinen matkatavaroita purkaessasi. Älä levittele niitä kotonasi, vaan vie matkalaukku tai reppu suljettuna esimerkiksi parvekkeelle tai pihalle.
  2. Pakkaa vaatteet muovipussiin ja kuljeta ne suoraan pesukoneeseen. Pese vaatteet vähintään +60 °C asteessa. Vaatteet, jotka eivät kestä korkeaa pesulämpötilaa, voi laittaa suljetussa pussissa pakastimeen.
  3. Pakasta myös muut mukana olleet tavarat, jos vain mahdollista
  4. Jos havaitset kotonasi lutikoita, ota heti yhteyttä isännöitsijään tai tuholaistorjuntaan. Tukes ylläpitää rekisteriä tuholaistorjujan tutkinnon suorittaneista henkilöistä sekä yrityksistä, jotka tekevät ammattimaista tuholaistorjuntaa.

Lue myös Kotiliesi.fi: 5 asiaa, joita tuholaistorjuja ei koskaan tekisi kodissaan – tästä säilytystavasta kannattaa luopua välittömästi

X