Koti ja sisustus

Näin puhdistat leivänpaahtimen tehokkaasti ja turvallisesti

Milloin olet viimeksi puhdistanut leivänpaahtimesi? Mitä useammin leivänpaahdinta käyttää, sitä useammin se pitäisi puhdistaa. Jos paahdat leipää joka aamu, leivänpaahdin kannattaa puhdistaa kerran viikossa.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Leivänpaahtimen pitäminen puhtaana kannattaa!

Milloin olet viimeksi puhdistanut leivänpaahtimesi? Mitä useammin leivänpaahdinta käyttää, sitä useammin se pitäisi puhdistaa. Jos paahdat leipää joka aamu, leivänpaahdin kannattaa puhdistaa kerran viikossa.

Leivänpaahtimen puhdistus on helppo homma, joka täytyy vain tehdä säännöllisesti. Paahdin täyttyy nopeasti pienistä leivänmurusista, jos paahdinta ei puhdista tarpeeksi usein. Jos puhdistamien unohtuu kovin pitkäksi aikaa, leivänmurut saattavat palaa kiinni leivänpaahtimen vastuslankoihin, mikä vaikeuttaa leivänpaahtimen puhdistamista.

Lue myös klassikkoresepti: Paahtoleipää pavuilla, pekonilla ja kananmunalla

Näillä ohjeilla leivänpaahtimen puhdistus onnistuu helposti:

1. Irrota leivänpaahdin pistokkeesta

Aloita leivänpaahtimen puhdistus irrottamalla paahdin sähköpistokkeesta. Jos olet juuri käyttänyt paahdinta, anna sen jäähtyä kunnolla ennen kuin aloitat putsaamisen.

2. Poista isoimmat leivänmurut paahtimesta

Jos leivänpaahtimessasi on niin sanottu murutarjotin, saat poistettua suurimman osan leivänmurusista tyhjentämällä murutarjottimen. Jos paahtimessa ei ole murutarjotinta, käännä paahdin ympäri roskiksen yläpuolella ja varistele leivänmurut roskiin.

Leivänpaahtimen puhdisus: Osassa leivänpaahtimista on murutarjotin, joka helpottaa paahtimen puhtaanapitoa.
Osassa leivänpaahtimista on murutarjotin, joka helpottaa paahtimen puhtaanapitoa.

3. Poista leivänpaahtimeen kiinni jääneet muruset

Leivanpaahtimen puhdistus onnistuu helpoiten apuvälineillä. Pieni suti, sivellin tai hammasharja on loistava apuväline, kun haluat poistaa leivänpaahtimeen kiinni jääneet muruset. Muista tarkistaa, että apuvälineestä ei irtoa harjaksia, jotka jäävät vastuslankoihin kiinni.

Vastuslankoja puhdistaessa on oltava äärimmäisen varovainen, sillä niiden rikkoutuminen rikkoo myös leivänpaahtimen. Älä käytä puhdistamiseen veistä tai mitään muutakaan terävää välinettä, sillä ne saattavat rikkoa hetkessä herkät vastuslangat.

4. Puhdista leivänpaahtimen ulkopinnat

Viimeistele leivänpaahtimen puhdistaminen ulkopintojen puhdistamisella. Leivänpaahdin menee rikki, jos sitä alkaa kastella kauttaaltaan vedellä. Älä siis suihkuttele leivänpaahdinta vedellä, vaan pyyhi leivänpaahtimen ulkopinnat lämpimään veteen kastetulla liinalla. Käytä tarvittaessa leivänpaahtimesi ulkopinnoille sopivaa puhdistusainetta.

Lähteet: Kitchn, Kodin turvatieto, Martat, Siivous Info

X