Koti ja sisustus

Miten tulppaanit saa säilymään? Floristi kertoo 6 vinkkiä, joiden avulla tulppaanikimppusi kukoistaa kauniina pitkään

Oletko jo kuullut tulppaanihieronnasta? Somessa jaetaan monenlaisia vinkkejä tulppaanien hoitoon liittyen. Kysyimme floristilta, miten tulppaanien hoito onnistuu parhaiten ja miten tulppaanit pysyvät kauniina mahdollisimman pitkään.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Tulppaanit tuovat kotiin kevään tunnelmaa.

Oletko jo kuullut tulppaanihieronnasta? Somessa jaetaan monenlaisia vinkkejä tulppaanien hoitoon liittyen. Kysyimme floristilta, miten tulppaanien hoito onnistuu parhaiten ja miten tulppaanit pysyvät kauniina mahdollisimman pitkään.

Tulppaanit ovat ihania kevätkukkia, jotka piristävät kodin ilmettä. Harmi vain, että tulppaanikimppu nuupahtaa helposti jo parissa päivässä. Päätimmekin kysyä floristi Minna Penttalalta, miten tulppaanien hoito onnistuu parhaiten.

Lue myös: Näin saat leikkokukat säilymään hyvänä pitkään – floristin 8 vinkkiä

Tulppaanien hoito – 6 + 1 vinkkiä, jotka toimivat oikeasti

1. Osta tulppaanit hyväkuntoisina, niin tulppaanien hoito on helpompaa 

Tulppaaneita hankkiessa on hyvä tarkistaa, ettei tulppaaneissa ole keltaisia lehtiä, ja että kimppu näyttää muutenkin hyväkuntoiselta.

– Keltaiset lehdet kertovat, että tulppaanit ovat vanhoja. Vanhat kukat eivät aukea kauniisti tai kestä niin pitkään.

2. Pidä tulppaanit paketissa hetken aikaa 

Onnistunut tulppaanien hoito riippuu seuraavasta vinkistä: Älä kääri tulppaaneita paketista pois heti ostamisen jälkeen, vaan aseta yhä paketissa oleva kimppu tunniksi kylmään veteen. Näin tulppaanit lähtevät kasvamaan ylöspäin ja saavat hyvän nestejännityksen.

– Vettä kannattaa laittaa maljakkoon reilusti ja tulppaanien varsista voi leikata saksilla sentin verran pois, Penttala neuvoo.

Lue myös: Ovatko tulppaanien hoitoniksit huuhaata vai oikeasti toimivia? Testasimme pitämällä yhtä kimppua hyvin ja toista huonosti – vertaa kuvia!

3. Laita tulppaanien joukkoon lunta

Tulppaanit ovat sipulikukkia ja viihtyvät siksi parhaiten kylmässä vedessä. Jotta vesi olisi tarpeeksi viileää, maljakkoon voi hakea pihalta lunta tai laittaa veteen jääpaloja.

– Kylmä vesi edesauttaa sitä, että tulppaanit pysyvät pitkään parempana, Penttala kertoo.

4. Laita tulppaanit yöksi jääkaappiin

Tulppaanien ikää pidentää myös se, että kukkamaljakko asetetaan yöksi jääkaappiin. Näin tulppaanit saavat levätä kylmässä yön yli.

Tulppaanien hoito onnistuu, kun muistaa, että kukat tykkäävät viileästä. Kuvassa henkilö pitelee tulppaanikimppua.
Tulppaanit viihtyvät viileässä ja tarvitsevat kylmää vettä. Yön ajaksi tulppaanikimpun voi asettaa jääkaappiin.

5. Tulppaanien hoito tulppaanihieronnan avulla 

Tulppaanien hoito voi pitää sisällään myös hieman yllättävämpiäkin kikkoja.

Esimerkiksi tulppaanihieronta valtasi somen tammikuussa, kun englantilainen kukkastylisti Willow Crossley jakoi Instagram-tilillään ohjeet kukkaniksiin. Pian tulppaanihieronnasta innostuivat kaikki. Nyt hashtägeillä #tulipmassage ja #tulpanmassage löytyy lukuisia päivityksiä, joissa ihmiset esittelevät tulppaanihieronnalla kaunistettuja kimppuja.

Tulppaanihieronta ei kuitenkaan niksinä ole uusi. Penttalan mukaan tulppaanihieronta on vanha keino, joka on noussut vain tänä vuonna uudestaan esille.

Mutta miten tulppaanihieronta sitten toimii? Tulppaanihieronnassa tulppaanien terälehtiä käännellään auki, jolloin kukista tulee kauniin näköisiä. Parhaiten tulppaanihieronta toimii, jos kukat ovat pehmeitä ja auenneita.

– Jos tulppaanit ovat liian tuoreita, kukat eivät välttämättä pysy auki, Penttala sanoo.

Tulppaanihieronnassa tulppaanit taitellaan auki, ja vanha kimppu saa täysin uuden ilmeen. Esimerkiksi Kanelia ja kaardemummaa -blogin Instagram-seuraajat ovat saaneet ihastella tulppaanihieronnan tuloksia.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Maria Kesanen (@kaneliajakardemummaa) jakama julkaisu

6. Pätki tulppaanit lyhyiksi 

Tuntuuko tulppaanien hoito vaikealta, koska tulppaanien varret kasvavat pituutta?

Varret kasvavat pituutta etenkin lämpimässä vedessä, joten Penttala rohkaiseekin katkaisemaan ne huoletta. Aseta tulppaanit sen jälkeen pieniin maljakoihin tai juomalaseihin.

– Näin tulppaaneista tulee kivan näköisiä ja niiden ikää saa myös jatkettua.

 + Älä laita kolikoita tulppaanien joukkoon 

Somesta löytyy myös muitakin vinkkejä siihen, miten tulppaanien hoito onnistuu.

Eräässä niistä tulppaanimaljakkoon kehotetaan laittamaan viiden sentin kolikkoja, jotta kolikoissa oleva kupari tekisi vedestä hapokkaampaa ja estäisi bakteerien ja sienikasvustojen kertymisen veteen.

Floristi tyrmää kolikkokikan.

– En laittaisi kolikoita maljakkoon. Niistä voi irrota vain bakteereita veteen. Kikka on toiminut ennen vanhaan, jolloin käytössä olivat kuparikolikot. Nykyään viiden sentin kolikot on vain päällystetty kuparilla, eikä niistä liukene tarpeeksi nopeasti kuparia veteen, Penttala toteaa.

X