singapore buddha
Buddha Tooth Relic -temppelissä on satoja lotuksenkukalla meditoivia Buddha-patsaita.
Matkailu

Monipuolinen Singapore on unelmakohde: hyvää ruokaa, temppelimystiikkaa, luontoa ja kaupunkikulttuuria

Singaporen modernissa kaupunkivaltiossa kansat ja uskonnot kohtaavat trooppisen luonnon ja laservalojen keskellä. Ja mikä parasta, herkullinen ruoka ja cocktailit eivät lopu kesken.
Teksti: Timo Santala Kuvat: Timo Santala

Maaginen ihmepuisto

Gardens by the Bay on päivälläkin kaunis puisto täynnä trooppisten kasvien ja kiviveistosten keskellä kulkevia polkuja, joita kierrellessä saa helposti kulumaan puolet päivästä. Varsinkin kun malttaa pysähtyä istuskelemaan penkeille jasmiini- ja frangipanipuiden varjoon puiden levittäessä ympärilleen huumaavaa tuoksuaan alkuillasta. Loistavan valosuunnittelun ansiosta puutarhan taianomaisuus korostuu entisestään hämärän laskiessa, kun suihkulähteet hohtavat sinisinä ja varjot leikkivät valojen katveessa kasvillisuuden keskellä.

Puistosta tekee ainutlaatuisen sen luonnollisen ja keinotekoisen luonnon kutkuttava sekoitus. 25–50 metriä korkeiden superpuiden metallinen oksisto haaroittuu kohti taivasta pystyyn kuolleen puun lailla, ja runkoa pitkin kiipeää orkideojen, saniaisten ja erilaisten kiipijäkasvien peittämä viidakko.Illan hämärtyessä superpuut heräävät eloon ja niiden tuhannet vasten tummaa yötaivasta heijastuvat valot aloittavat hiljalleen tanssinsa, joka huipentuu kaiuttimista kuuluvan musiikin tahtiin synkronoiduksi neonvalojen ilotulitukseksi.

Superpuiden latvojen välille rakennettu kävelyreitti antaa mahdollisuuden nousta katselemaan puistoa lampineen lintuperspektiivistä. Ei kannata jättää väliin myöskään valtavan lasikuvun sisällä kasvavaa vuoristotyyppistä pilvimetsää kymmenine vesiputouksineen.

Southern Ridges -ulkoilualue on vihreä keidas keskellä kaupunkia.

Southern Ridges -ulkoilualue on vihreä keidas keskellä kaupunkia.

Singapore on täynnä ilmaisia puistoja ja luonnonsuojelualueita, jotka tarjoavat upeita mahdollisuuksia retkeilyyn. Unescon maailmanperintökohteiden listalle päässyt Singaporen kasvitieteellinen puutarha, MacRitchie Reservoir -tekojärven rantareitti, HSBC Treetop Walk, Hendersson Waves -silta ja Southern Ridges -puiston kävelyreitit ovat kaikki hyviä päiväretkikohteita.

1827 rakennettu Sri Mariammanin temppeli on Singaporen hinduyhteisön suosiossa.

1827 rakennettu Sri Mariammanin temppeli on Singaporen hinduyhteisön suosiossa.

Uskontojen sekamelska

Singaporessa uskontojen sopuisa sekamelska lumoaa. Voiko missään muualla maailmassa vierailla 240 metrin matkalla buddhalaistemppelissä, hindutemppelissä, moskeijassa ja taolaistemppelissä, jotka kaikki ovat lähes 200-vuotiaita kauniita historiallisia monumentteja?

Seesteinen rauha laskeutuu, kun Chinatownin ihmisvilinästä astuu sisään Buddha Tooth Relic -temppeliin. Vienot savukiehkurat leijailevat kohti kattoa ja ilman täyttää suitsukkeiden tuoksu. Puna-oranssikaapuisten munkkien matala kurkkulaulu ja rukouskellojen kilahdukset täyttävät salin meditatiivisella tunnelmalla.

Punasävyisiltä seiniltä katselee tyytyväisenä sata lootuksenkukilla istuvaa buddhapatsasta, joiden eteen on aseteltu appelsiineja, näkinkenkiä, kukkia ja kynttilöitä. Salin perällä korokkeella istuu kullanhohtoinen viiksekäs Maitreya-Buddha karkoittaen pelkoa abhaya mudra -sormimerkillään. Kultaiset lohikäärmeet hehkuvine silmineen ja pitkine terävine kynsineen valvovat Buddhan rauhaa.

Sadan metrin päässä tunnelma muuttuu täysin. Sri Mariammanin hindutemppelin torni ja kymmenet kattomaalaukset esittelevät satoja jumaluuksia värikylläisenä ilotulituksena. Ghee-lamput valaisevat joka puolella roikkuvia kukkaseppeleitä ja pilareiden varjoihin aseteltuja kynttiläuhreja. Paidattomat papit värikkäissä hameissaan välittävät rummutuksen tahdissa mantroja lausuvan hinduyhteisön uhrilahjoja Mariamman-jumalattarelle.

Vihreäsävyisen Masjid Jamae -moskeijan imaamin rukoukset Allahin ylistykseksi sekoittuvat viereiseltä kadulta kuuluvaan kiinalaisen lohikäärmetanssin rummutukseen. Läheiseltä Telok Ayer Streetiltä löytyy toinen rauhallinen keidas: puuliitoksilla ilman nauloja rakennettu Singaporen vanhin taolaistemppeli Thian Hock Keng.

Chinatown on täynnä suosittuja ravintoloita.

Chinatown on täynnä suosittuja ravintoloita.

Katuruokataivas

Meluisa, grillikäryssä ja loisteputkien valossa kylpevä yli 200 kojun katuruokakeskus Chinatown Complex ei kuulosta maailman houkuttelevimmalta ruokapaikalta. Mutta singaporelaisille herkullinen ruoka on tärkeintä ja he tekevät mitä tahansa sen eteen.

Sen huomaa jonoista, joita kiemurtelee kärsivällisesti pöytien välissä suosituimpien kojujen edessä. Matkailijalle jono on varma merkki hyvästä ruuasta – mitä pidempi jono, sitä parempaa ruokaa – ja yksi jono on aina ylitse muiden. Hawker Chan -katuruokakojun himoittu Chicken Rice -annos loppuu aina kesken, ennen kuin lounasaika on ohi. Eikä ihme – yksinkertainen 1,60 euroa maksava kana-riisilautanen on maailman halvin Michelin-tähden saanut ateria.

Onko se Singaporen paras katuruoka-annos? Sitä ei tiedä kukaan, sillä erilaisia kojuja löytyy kaupungista käsittämättömät yli 15 000. Varmaa on ainoastaan, että Singaporen parhaat ruokaelämykset löytyvät parilla eurolla katuruokakojuista. Ne ovat usein erikoistuneet yhteen ainoaan annokseen, joka on vuosien kokemuksella hioutunut täydellisyyteen.

Suurin osa kojuista on koottu hawker centre -katuruokakeskuksiin, joita on joka puolella ympäri kaupunkia. Niissä Singaporen asema Aasian eri kansojen sulatusuunina konkretisoituu, sillä maahanmuuttajat ovat kaikki tuoneet mukanaan perinneruokansa Malesiasta, Indonesiasta, Intiasta, Pakistanista ja erityisesti eri puolilta Kiinan provinsseja. Miltä kuulostaisivat vaikkapa syntisen hyvät, etikkaisessa sichuaninpippuriliemessä uivat käsintehdyt wanton-nuudelinyytit ja höyrytetyt xiao long bao -nuudelinyytit? Niitä myy Zhong Guo La Mian Xiao Long Bao lähellä Hawker Chania.

X