Grillaus

Myös avokadoa voi grillata! Parhaat grilliruokien lisukkeet: paahdettu fetajuusto, grillattu perunasalaatti + 4 muuta herkkua

Todellinen grillimaisteri taitaa myös herkullisten lisukkeiden valmistuksen. Poimimme kuusi kekseliästä tarjottavaa grilliruokien kylkeen.
30.7.2018 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia

Grillikesä käy kuumana. Tänä kesänä pääosassa eivät kuitenkaan ole grillipihvit, ribsit ja vartaat, vaan huomion varastavat herkulliset lisukkeet. Kokeile grillissä erilaisia kasviksia, maista fetajuustoa paahdettuna ja kruunaa annokset kielenvievällä maapähkinäkastikkeella.

Parhaat grilliruokien lisukkeet – katso reseptit!

Resepti: Grillattuja vihreitä kasviksia ja valkosipulikastiketta

Tuhtien grilliruokien rinnalla hyvältä maistuvat kevyet kasvikset. Nosta grilliin rohkeasti erilaisia kasviksia, kuten varsiparsakaalia eli broccolinia ja parsaa. Myös salaattia ja avokadoa voi grillata. Kastike, joka sopii myös vegaaniseen ruokavalioon, valmistuu vaihteeksi pehmeästä tofusta.

grillatut vihreät kasvikset ja valkosipulukastike

Myös avokadoa voi grillata.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Ainekset:

  • 1 nippu vihreää parsaa
  • 200 g broccoliinia
  • 1 iso romaine- tai cosmopolitansalaatti
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • ripaus suolaa
  • 2 kypsää avokadoa

Kastike:

  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • 1 1/2 dl pehmeää tofua
  • 1 dl öljyä
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 1/2 sitruunan mehu

Valmistusohje:

1. Mittaa kaikki kastikkeen ainekset korkeaan kapeaan kulhoon ja soseuta tasaiseksi. Tarkista maku.

2. Huuhtele ja kuivaa parsat ja broccolinit. Leikkaa parsojen tyvestä 3-4 cm pitkä puiseva pala pois. Siisti myös broccolinit. Poista salaatista huonot uloimmat lehdet. Leikkaa salaatti lohkoiksi niin, että lehdet pysyvät kiinni toisissaan. Puolita avokadot ja poista kivet. Leikkaa lohkoiksi.

3. Laita kaikki kasvikset isoon kulhoon ja kääntele joukkoon öljy sekä ripaus suolaa.

4. Lado parsat ja broccolinit grilliin ja grillaa muutama minuutti niin, että niissä vielä säilyy napakka rakenne. Lisää salaatti- ja avokadolohkot grilliin noin minuutiksi. Kääntele välillä.

5. Nostele kasvikset lautasille tai vadille. Lusikoi päälle kastiketta.

Resepti: Grillattu perunasalaatti

Grillaa perunat ennen kuin pyöräytät niistä salaatin. Grillattu perunasalaatti on ruokaisa lisuke, joka maistuu valmistusta seuraavana päivänä ehkäpä vielä paremmalle.

grillattu perunasalaatti

Grillattu perunasalaatti on suosittu lisuke.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Keskitaso | Annosmäärä: 4

Ainekset:

  • 700 g uusia perunoita
  • 1 ruukku rucolaa
  • 30 g pecorino- tai parmesaanijuustoa lastuina

Kastike:

  • 0.5 dl oliiviöljyä
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • 1 tl Dijon-sinappia
  • ripaus suolaa ja sokeria
  • mustapippuria

Valmistusohje:

1. Keitä perunat napakan kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta perunat kuiviksi ja paahda niihin grillissä makua ja väriä pintaan.

2. Laita perunat kulhoon ja jäähdytä. Kääntele perunoiden joukkoon revitty rucola ja pecorino- tai parmesaanilastut.

3. Sekoita kastikkeen ainekset tasaiseksi kastikkeeksi ja kaada perunoille.

4. Anna makujen tekeytyä noin 20 minuuttia ja tarjoile.

Resepti: Grillattu maissi-lehtikaalisalaatti

Grillatussa maissi-lehtikaalisalaatissa yhdistyy kirpeys, makeus ja suolaisuus. Salaatti on sen verran ruokaisa, että se käy melkeinpä kokonaisesta ateriasta.

grillattu maissi-lehtikaalisalaatti

Grillattu maissi-lehtikaalisalaatti on ruokaisa lisuke.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 4

Ainekset:

  • 200 g lehtikaalia
  • 2 rkl sitruunanmehua
  • 6 kokonaista tuoretta kypsentämätöntä maissia
  • 1 dl tiiviisti paineltua basilikaa
  • 1 dl tiiviisti paineltua korianteria
  • 1 vihreä chili
  • 100 g fetaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • suolaa
  • pippuria

Valmistusohje:

1. Poista lehtikaalista kova keskikanta ja hienonna lehdet. Laita isoon kulhoon ja hiero lehtiin sitruunanmehu ja ripaus suolaa. Laita jääkaappiin odottamaan.

2. Grillaa maissit kypsiksi ja leikkaa maissinjyvät veitsen avulla lehtikaalin joukkoon. Hienonna yrtit. Poista chilistä siemenet ja hienonna.

3. Murusta feta salaattiin ja sekoita mukaan yrtit, chili ja öljy. Mausta suolalla ja pippurilla.

Resepti: Grillattu punakaali-tahinislaw

Kaalin maku muuttuu grillissä lempeämmäksi. Tarjoa tätä Kira Åkerström-Kekkosen ohjeella valmistettavaa punakaali-tahinislaw’ta grillatun lihan lisukkeena. Erityisen hyvin punakaalista tehty grillisalaatti sopii ribsien kanssa.

grillattu punakaali-tahinislaw

Grillattu punakaali-tahinislaw sopii lihan lisukkeeksi.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 4

Ainekset:

Grillattu kaali:

  • 1 punakaali
  • 1 punasipuli

Kastike:

  • 1 1/2 dl tiiviisti painel­tua korianteria tai lehtipersiljaa
  • 4 rkl tahinia
  • 4 rkl sitruunan­mehua
  • 4 rkl vettä
  • 1 rkl hunajaa
  • suolaa

Valmistusohje:

1. Leikkaa punakaali neljään osaan ja aseta mietoon grilliin. Grillaa paloja noin 10 minuut­tia välillä käännellen, kunnes kaali on pehmentynyt ja saa­nut väriä. Leikkaa kaalista kannat pois ja suikaloi. Suika­loi myös sipuli.

2. Valmista kastike. Hienonna yrtit ja sekoita muiden aines­ten kanssa kulhossa. Sekoita kaalin ja sipulin kanssa, maus­ta tarvittaessa suolalla. Tarjoi­le haaleana.

Resepti: Grillattua fetajuustoa

Marinoitu, grillissä makoisaksi paahdettu fetajuusto on herkkua, joka sopii lisukkeeksi melkeinpä mille tahansa. Kokeile sitä myös salaateissa ja leivän päällä.

Grillattua_fetajuustoa

Grillattu fetajuusto sulaa suuhun.

Valmistusaika: Yli 2 h | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 4

Ainekset:

Marinadi:

  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
  • 2–3 rkl tuoretta timjamia
  • ripaus mustapippuria
  • ripaus chililastuja

Lisäksi:

  • 300–400 g fetajuustoa
  • vihreää salaattia

Valmistusohje:

1. Sekoita marinadin ainekset kulhossa.

2. Kääntele fetapalat marinadissa ja jätä maustumaan tunniksi pariksi.

3. Kuumenna tasoparila todella kuumaksi ja nosta fetapalat grilliin.

4. Grillaa nopeasti ja napakasti pintoihin väriä, ja nosta palat salaattipedille tarjolle.

Resepti: Maapähkinä- eli sataykastike

Maukas kastike nostaa grilliruoan uudelle tasolle. Maapähkinävoista ja aasialaisista mausteista pyöräytetty satay-kastike on erityisen hyvää broilerivartaiden dippinä.

maapähkinäkastike

Satay-kastike sopii broilerin pariksi.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo

Ainekset:

  • 4 kevätsipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 punainen chili
  • 1 rkl hienonnettua inkivääriä
  • 1 rkl öljyä
  • 11/2 dl maapähkinävoita
  • 2 dl kookosmaitoa
  • 1 dl vettä
  • 1 limetin mehu tai 1/2 sitruunan mehu
  • 1 rkl kalakastiketta
  • 2 rkl tummaa sokeria
  • paahdettuja maapähkinöitä

Valmistusohje:

Helpoin tapa tehdä satay-kastiketta on käyttää valmista maapähkinävoita. Jos haluat sakean kastikkeen, vähennä kookosmaidon määrää.

1. Viipaloi kevätsipulit. Hienonna valkosipulinkynnet. Halkaise chili ja poista siemenet. Hienonna tai raasta inkivääri. Kiehauta ainekset öljyssä pienessä kattilassa. Lisää kookosmaito, vesi ja maapähkinävoi. Keitä heti sekoitellen. Mausta kastike limetillä tai sitruunalla, soijalla, kalakastikkeella ja sokerilla. Lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa kastike haaleana.

2. Paahda kourallinen maapähkinöitä kuivalla pannulla, rouhi pähkinät ja ripottele kastikkeen päälle.

Käyttö: Grillattujen liharuokien, varsinkin broilerin kanssa. Sopii myös fondyytarjoiluun ja dippikastikkeeksi.

Kesäkeittiöni suosikit:

Hanna Sumarin huikeat leivontareseptit: mustikkapiirakka, mehevä banaanikakku ja muut kotileipurin unelmat

Kokki Maija Silvennoisen parhaat mökkiherkut: ”Suomalaisen järvikalan maku taipuu loistavasti myös etnisiin ruokiin”

Rouva Kasvis -ruokabloggaajan suosikkireseptit: marinoitua silakkaa, grilliahventa ja ihania kesäsalaatteja

Huippukokki Kari Aihisen grillivinkit: Tällainen liha ja grillimakkara on parasta!

Minkä makkaran valitset? Tämän grillimakkarasi paljastaa sinusta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *