Ruoka

Punasikuri – Ihastu kitkeränsuloiseen punasalaattiin – poimi herkulliset reseptit!

Sopivan ärhäkkää, täydellisen rapeaa punasikuria ei kannatta jättää huomiotta. Voit kesyttää sen kitkeryyttä öljypohjaisella, makeahkolla kastikkeella. Nappaa tästä raikkaat reseptit, joilla saat vaihtelua ruokapöytään.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
iStockphoto, Jukka Pakarinen, Otavamedia

Punasikuri, on maultaan kirpeähkö. Sitä käytetäänkin usein yhdessä miedon makuisten salaattilajikkeiden kanssa.

Sopivan ärhäkkää, täydellisen rapeaa punasikuria ei kannatta jättää huomiotta. Voit kesyttää sen kitkeryyttä öljypohjaisella kastikkeella. Nappaa tästä raikkaat reseptit, joilla saat vaihtelua ruokapöytään.

Punasikuri eli punasalaatti (radicchio) on kotoisin Italiasta. Punasalaatin lehdet ovat kauniin tummanpunaiset. Tämä salaattisikurin punalehtinen muunnos muistuttaa ulkonäöltään punakaalia.

Punasikuri kestää haudutuksen

Punasikuria voi käyttää sellaisenaan salaatin tavoin tai kypsennettynä. Kypsennys ja haudutus pehmentää punasikurin makua.

Punasalaatin intensiivinen maku tuo ytyä salaatteihin. Jos punasikurin karvaus oudoksuttaa salaatissa, sitä voi sekoittaa miedompiin lajeihin ja pehmentää öljypohjaisella, makeahkolla salaatinkastikkeella.

Taiteilijan salaatissa punasikurin makua taittaa sopivasti juhlava rypsiöljypohjainen viikuna-vinaigrettekastike. Salaattia täydentävät saksanpähkinät ja sinihomejuusto. Tarjoa salaatti pääruoan jälkeen tai iltapalaksi tuoreen leivän kanssa. Lempeän makuinen persimonsalaatti saa mukavaa särmää punasikurista. Punasikuri tuo myös mukavaa piristystä jouluisiin herkkuihin, kuten porosalaattiin ja lohisalaattiin.

Unohda perinteinen kulho-ajattelu ja laita salaatti tarjolle uudella tavalla. Punasikurista kootut sushi-salaattikääröt syödään sormin tai puikoilla wasabikastikkeeseen dipaten.

Punasikuri toimii myös risotossa ja voimakkaiden makujen, kuten homejuuston kanssa. Radicchio on Italiassa, erityisesti Veneton alueella,  suureessa suosiossa talviaikaan.

Mehevään punasikuririsottoon lisätään ryöpätty punasikuri aivan loppuvaiheessa. Kaunis hennon punertava väri syntyy risottoa mehustavasta punaviinistä. Punasikuririsoton voi tarjota vaikkapa rosmariinilla maustetun, pariloidun tonnikalapihvin kanssa.

Artikkelia on muokattu 23.2.2024

Lue myös Kotiliesi.fi: Vihersalaatti – näillä nerokkailla nikseillä kokkaat maukkaan salaatin

 

X