Ruoka

Neljän aineksen suklaapiirakka, luumu-kermakakku pellillä, lohipiirakka uudella tapaa – joulun ihanimmat leivonnaiset syntyvät vähällä vaivalla

Joulu ja leivonta kuuluvat yhteen. Pieni oikaiseminen on kuitenkin joululeipurin pelastus. Näissä herkuissa on käytetty juuri sen verran valmistuotteita, että tekemisen ilo säilyy. Maistuisiko neljän raaka-aineen suklaamoussepiirakka, karpalo-kinuski-keksikakku tai luumu-kermakakku pellillä?

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Niclas Mäkelä

Näillä ohjeilla syntyvät joulun herkullisimmat ja helpoimmat leivonnaiset! Juhlavassa keksikakussa on karpalo-kinuskitäyte.

Joulu ja leivonta kuuluvat yhteen. Pieni oikaiseminen on kuitenkin joululeipurin pelastus. Näissä herkuissa on käytetty juuri sen verran valmistuotteita, että tekemisen ilo säilyy. Maistuisiko neljän raaka-aineen suklaamoussepiirakka, karpalo-kinuski-keksikakku tai luumu-kermakakku pellillä?

Joulu lähestyy kaikkine kiireineen – onneksi aina ei kaikkea tarvitse tehdä alusta loppuun itse, sillä leivonta onnistuu helposti hyödyntämällä osin valmistuotteita. Silloin voi keskittyä vaikkapa täyttämiseen, koristeluun ja pursottamiseen. Tärkeintä on rento tunnelma ja ihanat, keittiöön leviävät tuoksut – sekä tietysti herkullinen lopputulos.

Helposti isommalle porukalle: luumu-kermakakku pellillä

Tämän luumu-kermakakun salaisuus on pehmeän höttöisessä täytteessä ja rapeassa taikinassa. Taikinana on käytetty valmista pakastelehtitaikinaa. Kun kakun tekee pellille ja leikkaa sen sopiviksi annospaloiksi, saa helposti juhlavan kahvipöydän herkun isommallekin joukolle. Pinnalle sirotellaan tomusokeria.

Joulu ja leivonta kuuluvat yhteen. Luumu-kermakakussa on rapea pinta ja runsas täyte.
Luumu-kermakakussa on rapea pinta ja runsas täyte. Taikinan voi hyvin paistaa etukäteen ja kakun koota vasta tarjoilupäivänä.

Kirpeän ja makean ihana liitto: karpalo-kinuski-keksikakku

Karpalo-kinuski-keksikakun pohjan voi tehdä itse tai käyttää valmista, vaaleaa piparkakkutaikinaa. Makean kinuskin ja kirpeiden karpaloiden yhdistelmä on täydellinen. Koristelussa voi käyttää luovuuttaan: kakun pinnalle tulee valmista karamellilevitettä, karpalotäytettä sekä pohjataikinasta muotoiltuja keksejä, joista voi tehdä haluamansa muotoisia.

Trendikkään keksikakun pohjat voi tehdä joko itsetehdystä tai pakastetaikinasta. 
Joulu maistuu kahvipöydässä. Leivonta on rentoa, jos hyödyntää valmiita pakastetaikinoita. Trendikkään keksikakun pohjat voi tehdä joko itsetehdystä tai pakastetaikinasta.

Suolaisten jouluherkkujen seuraksi: jouluiset bataattisämpylät

Näihin joulusämpylöihin tuo bataatti ihanaa makeutta ja fenkolinsiemenet ja pomeranssikuori mukavaa jouluista mausteisuutta. Bataattisosetta löytyy kaupoista valmiina. Sämpylät voi asetella pellille kranssin muotoon tai irralleen toisistaan.

Makeat ja mausteiset bataattisämpylät maistuvat kaikkien suolaisten jouluherkkujen kanssa. Kokeile vaikka uunissa sulatettua camembert-juustoa sämpylöiden kumppanina.
Makeat ja mausteiset bataattisämpylät maistuvat kaikkien suolaisten jouluherkkujen kanssa. Kokeile vaikka uunissa sulatettua camembert-juustoa sämpylöiden kumppanina.

Helposti neljällä raaka-aineella: suklaamoussepiirakka

Joulu syntyy vaivattomasti: herkkujen leivonta ei juuri helpommaksi voi mennä, kun suklaamoussepiirakka syntyy pelkästään neljällä raaka-aineella. Piirakan valmistusaikakin on vain 20 minuuttia. Muista kuitenkin varata pari tuntia hyytymisaikaa. Ohjeella onnistuu yksi iso piirakka tai kuusi annospiirakkaa. Vaniljajäätelö raikastaa tämän kahvipöydän herkun.

Herkulliset suklaamoussepiirakat jälkiruoaksi tai kahvipöytään syntyvät vain neljästä aineksesta. Tarjoa lisänä vaniljajäätelöä.
Herkulliset suklaamoussepiirakat jälkiruoaksi tai kahvipöytään syntyvät vain neljästä aineksesta. Tarjoa lisänä vaniljajäätelöä.

Kahvipöydän suolainen herkku: lohi-riisipiirakka Janssonin tapaan

Janssonin lohi-riisipiirakan pohja tehdään valmiista ruisperunataikinasta. Anjovis ja kaprikset antavat perinteiselle lohi-riisipiirakalle uudenlaisen maun. Anjoviksen voi toki halutessaan jättää myös pois.

Anjoviksella höystetty lohi-riisipiirakka on leivottu valmiiseen ruis-perunataikinaan. Tarjoa lohipiirakka lämpimänä tillivoisulan kanssa.
Anjoviksella höystetty lohi-riisipiirakka on leivottu valmiiseen ruis-perunataikinaan. Tarjoa lohipiirakka lämpimänä tillivoisulan kanssa.
X