Juomat

Parhaat viinit joulupöytään - tässä alle 15 euron löydöt!

Teksti:
Anna.fi

Joulupöytään katetaan monenmoisia herkkuja kinkusta kalaruokiin. Joulupöydän viinivalinnassa osuu parhaiten oikeaan, kun miettii, mikä on aterian päämaku ja valitsee viinin jollekin tarjottavalle sopivaksi. Tässä viiniyhdistelmiä erilaisille jouluruuille kinkkua lukuun ottamatta.

Joulupöydän viinivalintoja vaikeuttaa etenkin kalojen etikkaiset kastikkeet. Viinin lisäksi hyvä juomavalinta perinteiseen joulupöytään on olut, sillä kotimaiset jouluoluet on tehty sopimaan jouluaterian makumaailmaan.

Sillit, silakat ja rosolli

Santa Rita 120 Chardonnay 2012

Valkoviini, Chile, Valle Central, 8,49 €

Pelkästään Chardonnay-rypäleestä valmistettu viini tuoksuu ja maistuu kypsiltä trooppisilta hedelmiltä ja hiukan leivontamausteilta. Tuoksusta löytyy todella kypsän ananaksen ja mangon vivahateiden lisäksi pientä yrttisyyttä. Maku on tuoksuun nähden yllättävän kuiva, mutta pehmeän hapokas ja siinä on pientä paahteisuuttakin.

Viini sopii joulun kalapöydän juomaksi ja kestää etikkaisia ja sinappisiakin kastikkeita. Valkoviinin ystävän kannattaa kokeilla viiniä myös kinkun kanssa, mutta joululaatikot saatavat jyrätä viinin alleen.

Nauti esimerkiksi venäläisen sillin tai kirpeiden silakoiden kanssa.

Graavi- tai kylmäsavukalalle

Neiss Pinot Grigio Trocken 2013

Valkoviini, Saksa, Pfalz, 11,45 €

Pinot Grigio -rypäleestä valmistettu viini tuoksuu raikkaan hedelmäiseltä. Tuoksussa on vihreää omenaa, aavistus raakaa päärynää ja limettiä. Maku on kuiva, mutta kypsän hedelmäinen, mukavan hapokas, mineraalinen ja jopa kukkainen.

Viini sopii viilennettynä aperitiiviksi vaikkapa glögin tilalla. Hapokkuutensa vuoksi viini ei välttämättä sovi kovin etikkaisten kalaherkkujen seuraan.

Nauti tämän viinin kanssa graavilohta ja mätiä tummalla leivällä tai haukimureketta ja yrttikastiketta.

Äyriäisherkuille ja mädille

Steininger Riesling 2013

Valkoviini, Itävalta, Niederösterreich, 12,69 €

Riesling-rypäleestä valmistettu viini tuoksuu herkullisen hedelmäiseltä. Tuoksussa on kypsää persikkaa, aprikoosia ja keltaista omenaa. Maku on kuiva, rapsakan hedelmäinen ja hapokas. Siinä on tuoksun aromien lisäksi aavistus mausteisuutta, parfyymiin taipuvaa kukkaisuutta ja mineraalisuutta.

Kuiva hedelmäinen ja mineraalinen maku on omiaan äyriäisherkkujen tai mädin sekä selkeämakuisten kalojen seuraan. Sinappisten ja etikkaisten kastikkeiden kanssa ei tämä viini ole parhaimmillaan.

Nauti viiniä esimerkiksi mätimoussen tai vaniljavoissa paistettujen scampien ja avokado-melonisalsan seurana.

Salaateille ja lohelle

Carm Branco 2013

Valkoviini, Portugali, Douro, 13,50 €

Perinteisistä portugalilaisista rypäleistä Viosinho, Rabigato, Codega Do Larinho valmistettu viini tuoksuu hyvin hedelmäiseltä. Tuoksussa on kypsää keltaista omenaa, sitruksia ja yrttimäisyyttä. Napakan hapokkaassa, mutta hedelmäisessä maussa tuoksun aromien lisäksi mausteisuutta ja kypsää päärynää.  Hapokkuus tekee viinistä taas haastavan etikan ja sinapin kanssa, mutta jos niitä on ruuassa maltillisesti, viini sopii monen salaatin ja joulupöydän kalaherkun seuraan.

Kokeile esimerkiksi kahden kalan carpaccion tai lohirullan, punajuuricarpaccion ja Manchego-juuston kanssa.

Kalkkunalle ja muille lihaherkuille

Matua Marlborough Pinot Noir 2013

Punaviini, Uusi-Seelanti, Marlborough, 13,99 €

Pelkästään Pinot Noir -rypäleestä valmistettu viini tuoksuu hyvin marjaiselta. Tuoksussa puolukkaa, karpalonkuorta, hapankirsikkaa sekä hieman yrttisyyttä. Makumaailma myötäilee tuoksua. Maku on melko kevyt ja jälkimaussa tuntuu pientä savuisuutta. Tarjoa viini hiukan viilennettynä. Viiniä voi tarjota kevyesti savustetun kalankin seurana, mutta kovin voimakkaat maut jättävät viinin alleen.

Lohipastrami, kalkkunapaisti tai paahdettu ankanrinta sopivat hyvin viinin kanssa tarjottavaksi.

Aterian päätteeksi

Kracher Traminer Auslese 2011

Makea valkoviini, Itävalta, Burgenland, 13,90 € (0,375 l)   

Jouluna voi  herkutella myös jälkiruokaviinillä! Traminer-rypäleestä valmistettu kullankeltainen viini tuoksuu makealle trooppiselle hedelmäsekoitukselle, pomeranssille, ruusuille ja appelsiininkuorelle. Maku on makea, mutta mukava hapokkuus raikastaa viiniä. Sokeria viinissä on 65 g/l. Maussa tuoksun aromien lisäksi kypsää sitrusta, greipinkuorta sekä aavistus mineraalisuutta.

Tarjoa viiniä pieni tilkka tervetuliaismaljana ja sen seuraksi pehmeällä maksapasteijalla päällystettyjä leipiä. Loput viinistä maistuu jälkiruokien kuten hunajavoissa paahdettujen hedelmien tai piparkakkujäädykkeen kanssa.

Toimittaja: Marita Suontausta Kuvat: Kuvapalvelu/Otavamedia, Alko, Colourbox

Lue myös:

Mikä viini kinkulle? Parhaat kuohuviinit talven juhliin
Jouluaaton menu kahdelle
Jouluruoat kotimaisista aineksista
Kotiliesi.fi: Joulun parhaat reseptit

X