Leivonta

Leivo rennosti ja helposti – 7 herkkua pakastetaikinasta

Miksi tehdä leivonnasta vaikeaa, kun leivonta voi olla helppoa!
Teksti: Leena Kalliokoski Kuvat: OM-arkisto, Colourbox

Kätevät pakastetaikinat ovat kiireisen leipurin pelastus. Anna mielikuvituksen lentää, sillä tämän helpompaa ei leivonta voi olla.

Joulunajan leivonnaiset valmistuvat näppärästi pakasteena myytävistä valmiista voi- tai lehtitaikinoista. Jos on todella tiukka aikataulu, kannattaa valita valmiiksi kaulittuja taikinalevyjä, ne sulavat nopeasti.

Voitaikina vai lehtitaikina?

Voitaikinassa rasva on nimensä mukaisesti voita, lehtitaikina valmistetaan margariinista. Moni pitää voitaikinan makua parempana ja täyteläisenä, mutta lehtitaikinasta valmistetuista tortuista saa todella muhkeita.

Pakastetaikinasta loihdit esimerkiksi nämä seitsemän herkkua.

1. Pähkinä-kinuskileivokset

Nämä nopeasti valmistuvat pähkinä-kinuskileivokset vievät kielen mennessään. Niiden muhkeus syntyy lehtitaikinalevyistä.  Jos paahdettuja pähkinöitä jää pähkinä-kinuskileivosten kokoamisen jälkeen yli, ne sopivat sellaisinaan naposteltaviksi glögin kaverina.

2. Juustotangot

Voitaikinalevyistä syntyy helposti maukkaat juustotangot. Ne maistuvat keiton kyljessä tai glögi-kutsujen suolapalana. Tässä tarjolla on italialaista kukkakaalikeittoa ja juustotankoja.

3. Tuunatut joulutortut

Vaihdetaanko tänä jouluna joulutorttujen luumumarmeladi johonkin muuhun täytteeseen? Perinteiset joulutortut aprikoosi-puolukkatäytteellä, olkaa hyvät!

4. Jauhelihapiirakka

”Klassinen jauhelihapiirakka on lapsuudesta tuttu. Äiti tarjoili piirakkaa keiton kaverina tai sellaisenaan väli- tai iltapalaksi. Tässä piirakassa maistuu tuore oregano”, kertoo Teresa Välimäki tästä reseptistään.

5. Kaneli-sokerisarvet

Kaneli-sokerisarvet  ovat viikonloppujen täydellistä aamiaistarjottavaa.

6. Omenafrangipane

Markus Aremon omenafrangipane, on tavallista hienostuneempi omenatorttu, jonka tekeminen vaatii hieman enemmän aikaa.  Täytteen manteli antaa mukavaa marsipaanin makua torttuun. Tästä reseptistä tulee kolme piirasta; noin 15 annosta.

7. Pastéis de nata

Pastéis de Nata on portugalilainen herkku. Belemin kaupunginosassa Lissabonissa voi herkutella aidoilla pastéis de Belem -leivoksilla, muualla Portugalissa leivos tarjotaan nimellä pastéis de nata. Kotona tämä herkku syntyy lehtitaikinasta ja itse tehdystä vaniljakreemistä.

X