Leivonta

Leivo rennosti ja helposti – 7 herkkua pakastetaikinasta

25.11.2014 Teksti: Anna.fi

Kätevät pakastetaikinat ovat kiireisen leipurin pelastus. Anna mielikuvituksen lentää, sillä tämän helpompaa ei leivonta voi olla.

valmistaikina

Joulunajan leivonnaiset valmistuvat näppärästi pakasteena myytävistä valmiista voi- tai lehtitaikinoista. Jos on todella tiukka aikataulu, kannattaa valita valmiiksi kaulittuja taikinalevyjä, ne sulavat nopeasti.

Voitaikina vai lehtitaikina?

Voitaikinassa rasva on nimensä mukaisesti voita, lehtitaikina valmistetaan margariinista. Moni pitää voitaikinan makua parempana ja täyteläisenä, mutta lehtitaikinasta valmistetuista tortuista saa todella muhkeita.

Nämä nopeasti valmistuvat pähkinä-kinuskileivokset vievät kielen mennessään. Niiden muhkeus syntyy lehtitaikinalevyistä.  Jos paahdettuja pähkinöitä jää pähkinä-kinuskileivosten kokoamisen jälkeen yli, ne sopivat sellaisinaan naposteltaviksi glögin kaverina.

Voitaikinalevyistä syntyy helposti maukkaat juustotangot. Ne maistuvat keiton kyljessä tai glögi-kutsujen suolapalana. Tässä tarjolla on italialaista kukkakaalikeittoa ja juustotankoja.

Vaihdetaanko tänä jouluna joulutorttujen luumumarmeladi johonkin muuhun täytteeseen? Perinteiset joulutortut aprikoosi-puolukkatäytteellä, olkaa hyvät!

”Klassinen jauhelihapiirakka on lapsuudesta tuttu. Äiti tarjoili piirakkaa keiton kaverina tai sellaisenaan väli- tai iltapalaksi. Tässä piirakassa maistuu tuore oregano” -kertoo Teresa Välimäki tästä reseptistään.

Kaneli-sokerisarvet  ovat viikonloppujen täydellistä aamiaistarjottavaa.

Markus Aremon omenafrangipane, on tavallista hienostuneempi omenatorttu, jonka tekeminen vaatii hieman enemmän aikaa.  Täytteen manteli antaa mukavaa marsipaanin makua torttuun. Tästä  reseptistä tulee kolme piirasta; noin 15 annosta.

Pastéis de Nata on portugalilainen herkku. Belemin kaupunginosassa Lissabonissa voi herkutella aidoilla Pastéis de Belem -leivoksilla, muualla Portugalissa leivos tarjotaan nimellä Pastéis de nata. Kotona tämä herkku syntyy lehtitaikinasta ja itse tehdystä vaniljakreemistä.

Kuvat: Otavamedia ja Colourbox.com

Koonnut: Leena Kalliokoski

Lue myös

Suosittelemme