Leivonta

Mansikkakakun koristelu marjoilla ja kukkasilla – näin koristelet kakkusi kahvipöydän katseenvangitsijaksi

Mansikkakakun koristelu saattaa aiheuttaa harmaita hiuksia ja hikikarpaloita ohimoille – onhan mansikkakakku monien kesäjuhlien kruunu, jonka soisi keräävän katseet ja suosionosoitukset.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Kokosimme parhaat mansikkakakun koristeluvinkit.

Mansikkakakun koristelu saattaa aiheuttaa harmaita hiuksia ja hikikarpaloita ohimoille – onhan mansikkakakku monien kesäjuhlien kruunu, jonka soisi keräävän katseet ja suosionosoitukset.

Mansikkakakun koristelu päästää parhaimmillaan luovuuden valloilleen. Näiden koristeluideoiden toteuttaminen onnistuu myös vähän kokemattomammalta kakkutaiteilijalta.

Lue lisää: Ihanasti överi, rennosti naku vai näyttävästi valuva? Kakkujen koristelu tekee juhlan – kokosimme inspiroivat ideat

Miten kuorruttaa ja koristella mansikkakakku kesäjuhlien hurmuriksi? Miten saada kuorrutuksesta niin sileä ja kesähelteitä kestävä kuin kakkukuvissa? Entä miten asetella koristeet kakun pinnalle kauniin huolettomasti? Nappaa alta vinkit, joilla koristelet kakkusi kesäisen kahvipöydän katseenvangitsijaksi.

Mansikkakakun koristelu: siisti kuorrutus luo koristelulle pohjan

Mansikkakakun koristelu alkaa kakun kuorrutuksella. Juhlissa mansikkakakku saattaa seistä pöydässä useammankin tunnin. Kuorrutuksen pitää pysyä kasassa eikä se saa valua.

Perinteinen kuorrutus  syntyy sokerilla makeutetusta kermasta tai kerma-rahkaseoksesta. Rahka antaa hapokasta raikkautta tuhdin kuorrutteen makuun ja myös jämäköittää sen rakennetta. Kesäkuumalla kerma-rahkaseos myös pysyy paremmin muodossaan kakun päällä kuin perinteinen kermavaahto. Rahkan lisäksi myös tuorejuusto tai mascarpone sopivat loistavasti jämäköittämään kermavaahtoa. 

Valitse vispikerma kuohukerman sijaan. Vispikermasta syntyy kauniimpi ja kestävämpi vaahto. Vatkaa kerma jääkaappikylmänä.  

Jos haluat kuorrutuksen, joka pysyy kauniina koko päivän ja on myös superherkullisen makuinen, tee klassinen voikreemikuorrutus. Se pysyy paikallaan myös kesähelteellä. Voikreemin valmistuksessa on tärkeää, että vaahdotettava voi on sopivan lämpöistä. Se ei saa olla liian pehmeää, mutta ei jääkaappikylmääkään.

Italialainen marenkikuorrutus on myös todella kestävä ja täysin maidoton, joten se on hyvä vaihtoehto maidottomaan kakkuun.

Mansikkakakun koristelu: Paikkaa kuorrutteella pienet virheet ja epätasaisuudet 

Muista, että kakkupohjan tulee olla täysin kylmä, kun aloitat koristelun. Näin kuorrutus ei pääse sulamaan. Lisäksi kuorrute tarttuu paremmin kylmään kakkuun.

Valmista kuorrutetta reilu määrä, jotta sitä riittää myös kakun epätasaisuuksien korjailuun. Kuorrutusta odottava mansikkakakku saattaa nimittäin olla pinnaltaan epätasainen tai olemukseltaan hieman vino. Myös täyte voi tursuta kevyesti kakkulevyjen välistä. Kaikki nämä virheet on helppo paikata kuorrutteen avulla.

Sileä kuorrutus onnistuu oikeilla työvälineillä. Kondiittorit käyttävät tarkoitukseen palettiveistä, joka on metallinen, pitkä ja kapea lasta. Kotikeittiöstä tarkoitukseen sopii myös metallinen paistolasta.

Levitä kuorrutevaahto kakun päälle, pursota halutessasi reunat tai jätä ne nakukakun tapaan paljaiksi. Trendikkäitä ja kauniin yksinkertaisia ovat myös suorareunaiset kakut, joissa on keskitytty päällisen koristeluun.

Mansikkakakun koristelu: Pursotukset

Erilaiset kermapursotukset on perinteinen tapa koristella mansikkakakku. Elintarvikeväreillä vaahdon voi värjätä mieleisekseen. Lisää väriä muutama tippa kerrallaan huolellisesti sekoittaen.

Yksinkertaisimmillaan pursotukset voi tehdä muovipussilla, josta on leikattu yksi kulma pois. Erilaiset tyllat, eli pursotusterät, mahdollistavat kuitenkin toinen toistaan upeammat pursotukset, kuten ruusut, punokset, köynnökset ja terälehdet. Kuorruta koko kakku suosikkityylilläsi tai yhdistele rohkeasti erilaisia pursotuksia kakun pintaan ja reunoille.

Harva on mestari syntyessään. Mansikkakakun koristelu sujuu leikiten, kun treenaat pursotusta etukäteen vaikka leivinpaperin päälle. 

Kakun koristelu marjoilla ja mansikoilla

Mansikkakakun koristelun tärkein elementti on tietysti itse mansikka. Mansikat voi asetella kakun pinnalle kokonaisina, puolitettuina tai vaikka viipaloituna. 

Hauska idea on halkaista mansikka pitkittäin ja leikata paksummasta päästä pieni v:n muotoinen pala pois, jotta saat siitä soman sydämen. 

Asettele mansikat kakun keskelle komeaksi keoksi, toispuoleisesti kakun reunalle tai tasaisesti kakun reunoille niin, että leivonnainen saa arvoisensa kruunun. Pohjushedelmiin kuuluvien mansikoiden lisäksi myös erilaiset marjat sopivat hyvin mansikkakakun koristeluun. Simppelistä kruunukoristelusta, tekipä sen sitten mansikoista tai esimerkiksi mustikoista ja muista marjoista, riittää herkullisia koristeita joka palaan.

Yrtit, syötävät kukkaset ja makeat herkut raikastavat ilmeen

Kokonaisuus näyttää usein parhaalta, kun yhdistelet rohkeasti erilaisia elementtejä ja koristeita. Massiivisia mansikoita voi tasapainottaa vaikkapa keveillä yrteillä. Mansikkakakun koristeeksi sopivat erinomaisesti esimerkiksi minttu, sitruunamelissa ja basilika.

Hempeä mansikkakakun koristelu syntyy hyödyntämällä erilaisia syötäviä kukkasia. Syötäviä kukkia voi poimia luonnosta. Mansikkakimaran kaveriksi sopivat esimerkiksi orvokit, syreenit, apilat ja maitohorsmat. 

Kerää luonnonkukat puhtaalta alueelta, huuhtaise ne siivilässä ja säilytä talouspaperinpalan kanssa tiiviiseen rasiaan suljettuna jääkaapissa koristeluhetkeen asti. Syötäviä kukkia löydät myös kauppojen vihannesosastolta. Sen sijaan kukkakaupassa myytävät kukat on tarkoitettu vain maljakoita koristamaan.

Makean ystävä koristelee mansikkakakun mansikoiden ja marjojen lisäksi karkkirakeilla, macaron-leivoksilla, suklaamakeisilla tai makealla marengilla. 

Mansikkakakun koristelu: Kiille antaa huolitellun ilmeen

Tuoreiden mansikoiden sijaan kakun pinnan voi koristella myös kauniilla kiilteellä. Täytekakun päälle sopii parhaiten hyytelösokerista valmistettu kiille, joka sivellään tai valutetaan tuoreiden marjojen päälle. 

Kiille luo marjojen päälle kiinteän ja kauniin viimeistelyn, mutta pitää myös koristeet paikallaan. Lisäksi se tuo kakkuun makeutta, mikä kannattaa huomioida täytettä ja kakun kostuketta tehdessä.

Hyytelösokeri on kasvipohjainen tuote, joten se sopii myös kasvissyöjän kakkuun. Hyytelösokerin sisältämä hyytelöimisaine on pektiiniä.

Lisää ideoita ja inspiraatiota mansikkakakun koristeluun voi napata alla olevista kakkuohjeista.

Katso myös Kotiliesi.fi: Mansikkakakku saa kesän kielelle – kokosimme Kotilieden parhaat reseptit

X