Ruoka

Mokkapala-ohjeet – leivo parhaat perinteiset suklaaneliöt ja modernit mokkapalat uusin ideoin

Mokkapalat, mokkaruudut, mokkikset, rakkaudenpalat, suklaaneliöt ja masaliinat… Rakkaalla leivonnaisella on monta nimeä ja vähintään yhtä monta maukasta muunnosta. Poimi perinteisten mokkapalojen ohje ja parhaat vinkit siihen, miten klassikkoon saa uutta jujua.

Teksti:
Hanna Kuusisalo, Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Perinteinen tomusokeri-voikuorrute on näissä mokkapaloissa vaihtunut samettiseen kiisseliin.

Mokkapalat, mokkaruudut, mokkikset, rakkaudenpalat, suklaaneliöt ja masaliinat… Rakkaalla leivonnaisella on monta nimeä ja vähintään yhtä monta maukasta muunnosta. Poimi perinteisten mokkapalojen ohje ja parhaat vinkit siihen, miten klassikkoon saa uutta jujua.

Mokkapala-ohjeet käydään tarkasti läpi, kun koulujen myyjäiset tai junnupelikentän laidalla olevat kahvilat ovat ajankohtaisia. Muhkeat mokkapalat ovat myös juhlien buffetpöydän lyömätön vetonaula. Suklaan ja kahvin koukuttavalla kombolla on vaikea, oikeastaan mahdotonta iskeä harhaan. Muhkeista mokkiksista tykkäävät niin lapset kuin aikuisetkin.

Maun lisäksi mokkapala-ohjeet hurmaavat helppoudellaan. Leivonnainen kypsennetään uuninpellillä, joten niitä valmistuu kerralla isompikin satsi. Pellillinen herkkuleivonnaisia on näppärä leikellä sopivan kokoisiksi paloiksi ja asetella tarjolle myynti- tai noutopöytään.

Iki-ihanat mokkapala-ohjeet

Perinteisissä mokkapaloissa on kaakaolla höystetty kakkupohja ja päällä voista, tomusokerista, vahvasta kahvista sekä kaakaojauheesta valmistettu kuorrute. Jos seos on liian jähmeää, voit notkistaa sen tilkalla kahvia. Juokseva tahna puolestaan jämäköityy ripauksella tomusokeria. Levitä kuorrute aina täysin jäähtyneen pohjan päälle, sillä lämmin pohja sulattaa kuorrutteen.

Perinteisellä ohjeella leivottuihin mokkiksiin saa vaihtelua koristelemalla ne värikkäiden nonparellien sijaan erilaisilla karamelleilla, pähkinä- tai suklaarouheella, kuivatuilla hedelmillä tai marjoilla, vaahtokarkeilla tai vaikkapa popcorneilla.

Kaipaavatko mokkapala-ohjeet uutta jujua? Kuorruta ikisuosikit astetta fiinimimmin samettisella mokkakiisselillä tai maustamalla taikinan aprikoosihillolla tai piparkakkumausteella. Fiinit mokkapalat eroavat perinteisestä versiosta siten, että ne saavat kaveriksi astetta hienomman mokkakastikkeen.

Kokeile myös mokkapalojen raikkaan hedelmäistä versiota: mausta taikina aprikoosihillolla tai -marmeladilla.

Lempparista syntyy myös gluteeniton vaihtoehto, kun vaihdat vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen.

Leikittele myös mokkapalojen koolla. Teresa Välimäen minimokkapalat sopivat juhlien sormisyötäviksi.

Mokkapalojen jouluisen version pohjassa maistuu piparkakku. Valitse kuorrute makusi mukaan, vaihtoehtoina ovat valkosuklaa-vadelma ja piparminttu. Tämä mokkapala-ohje tullaan kysymään moneen kertaan koulun joulumyyjäisissä.

Artikkelia on muokattu 30.5.2024

Lue myös Kotiliesi.fi: Leijonakapteeni Marko ”Mörkö” Anttilan mummon suklaapalat – leivo suklainen herkku suvun suosikkireseptillä äidille ja MM-kisakatsomoon

X