Ruokajutut

Olisitko arvannut? Karviaisen maku vaihtelee värin mukaan – ihanat reseptit keltaisille, punaisille ja vihreille karviaisille

Karviainen on puutarhojen suosikkimarja, joka sopii yllättävän moneen. Säilö sato hillona, mehuna tai leivo marjoista maittava piirakka tai paistos. Listasimme mainiot reseptit.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
OM-arkisto

Karviainen on puutarhojen satoisa marja. Leivo marjoista piirakka tai keitä hilloksi tai mehuksi.

Karviainen on puutarhojen suosikkimarja, joka sopii yllättävän moneen. Säilö sato hillona, mehuna tai leivo marjoista maittava piirakka tai paistos. Listasimme mainiot reseptit.

Karviainen eli karviaismarja on herukoiden sukuun kuuluva marjapensas, jonka alkuperäinen esiintymisalue on Euroopassa ja Aasian länsiosissa. Suomeen puutarhojen suosikkimarja saapui 1600-luvun lopulla. 

Lue lisää: Mehevään marjapiirakkaan saa vaihtelua täytteillä – kokeile marjojen pariksi kookosta, tuorejuustoa, marenkia tai rahkaa

Karviaislajikkeita on kelta-, puna- ja vihreämarjaisia, jotka kypsyvät hieman eri aikaan. Karviaisen satokausi on elokuussa. Kellertävä lajike kypsyy elokuun alkupuolella. Punertava lajike on hieman myöhäisempi ja kypsyy noin viikon myöhemmin.

Myös marjojen maku vaihtelee värin mukaan. Kellertävä karviainen on maultaan makeahko ja sen marjat ovat suuria ja vihreänkeltaisia. Koska kuori on ohut, ylikypsät marjat halkeilevat helposti. 

Vihreät ja punertavat karviaiset ovat maultaan happamia, mutta kuitenkin varsin meheviä ja pehmeän makuisia marjoja. Punertava karviainen on paksukuorinen lajike, jonka marjat ovat keskikokoisia, tummanpunaisia ja maultaan erityisen happamia. Ylikypsinä marjat kuitenkin menettävät niille ominaisen happamuuden.

Mihin karviaista voi käyttää? 

Muista marjoista poiketen karviainen jatkaa kypsymistään poimimisen jälkeen, mikä kannattaa ottaa huomioon satoa korjatessa sekä marjaa säilöessä. Karviainen kestää huoneenlämmössä hyvänä muutaman vuorokauden, jääkaapissa noin viikon verran ja pakastimessa noin puoli vuotta.

Karviaiset maistuvat erinomaisesti sellaisenaan ja sopivat loistavasti myös rasvaisten kala-, lintu- ja liharuokien lisukkeeksi. Marjat voi myös pakastaa soseena tai sokeriliemessä kokonaisena. Karviaisista syntyy myös erilaisia säilykkeitä sekä makeita leivonnaisia. 

Säilö karviaiset hilloksi tai mehuksi

Hyvä tapa käyttää runsas sato on tehdä karviaisista mehua. Karviaismehu saa ihanaa raikkautta, kun sen maustaa mintulla. 

Hapanimelä karviainen sopii mainiosti hilloihin, hyytelöihin, marmeladeihin sekä chutneyn valmistukseen. Marjan makupariksi voi yhdistää esimerkiksi omenaa tai hillon voi maustaa veikeästi inkiväärillä. Mausteisen makea karviaischutney maistuu esimerkiksi grillatun lihan ja mausteisten makkaroiden kaverina.

Kun perinteiset säilykkeet tylsistyttävät, tee karviaisista ketsuppia. Tomaatti-karviaismarjaketsuppi on ketsuppien kuningas. Se sopii ruokien maustamiseen ja myös pöytämausteeksi. Ketsuppi säilyy pari kuukautta. Jos haluat varmistaa pidemmän säilyvyyden, käytä säilöntäainetta.

Karviainen: Makeat leivonnaiset

Karviaiset tuovat mukavan kirpeän lisän moniin jälkiruokiin ja leivonnaisiin, kuten makeisiin piirakoihin. Karviaispiirakka onkin loppukesän suosikkileivonnainen, joka maistuu parhaalta haaleana vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.

Piirakkaa vaivattomammin valmistuu maittava karviaispaistos. Kesäinen ja ihana rapea crumble sopii myös vegaaniseen ja gluteenittomaan ruokavalioon. 

Jos haluat tehdä vieraisiin vaikutuksen, valmista karviaisista herkullinen kerrosjälkiruoka eli trifle. Se kootaan karviaisista, mascarponella täytelöitetystä kermavaahdosta sekä mantelikekseistä. Vin Santo -jälkiruokaviini tuo herkkuun hienostuneen makulisän.

Lue myös Kotiliesi.fi: Hillon perusohje ja Kotilieden parhaat hilloreseptit – näillä vinkeillä onnistut

X