Ruokajutut

Punaherukka piristää jälkiruoat, mutta sopii myös salaatteihin ja suolaisiin ruokiin – katso ohjeet arkeen ja juhlaan

Punaherukka on puutarhojen suosikkimarja, joka on parhaimmillaan mehuksi keitettynä tai makeisiin leivonnaisiin piilotettuna. Moneen muuhunkin maukkaasta marjasta on. Tässä reseptit, joilla otat ilon irti makoisasta sadosta.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Anna makean kirpsakalle punaherukalle mahdollisuus myös suolaisissa ruoissa.

Punaherukka on puutarhojen suosikkimarja, joka on parhaimmillaan mehuksi keitettynä tai makeisiin leivonnaisiin piilotettuna. Moneen muuhunkin maukkaasta marjasta on. Tässä reseptit, joilla otat ilon irti makoisasta sadosta.

Punaherukka eli punaviinimarja on tuttu mehumarja ja piirakoiden täyte, mutta mihin muuhun sitä keksisi hyödyntää? Kokosimme parhaat punaherukkareseptit. Nappaa talteen ja kerää kesän maut säilöön!

Lue lisää: Kesän paras jälkiruoka on herkullisen marjainen ja helppo tehdä: 4 marjaista reseptiä kesän herkkuhetkiin

Punaherukka kasvaa puutarhoissa viljeltynä sekä villinä erityisesti lehtomaisilla kasvupaikoilla. Punaherukat kypsyvät heinä-elokuussa. Marjat eivät säily pitkään poimimisen jälkeen, joten ne kannattaa säilöä pakastamalla. Marjat sopivat hyvin myös mehuihin, hilloihin ja hyytelöihin. Hyytelöä ja hilloa varten marjat on parasta poimia kovina heinäkuussa, sillä pehmeistä marjoista valmistettu hillo jää helposti vetiseksi.

Punaherukan marjat eivät vedä vertoja sen mustanpuhuvan sisaren, mustaherukan C-vitamiinipitoisuudelle, mutta lehdet ovat sitäkin vitamiinipitoisempia. Punaherukan lehtiä voi käyttää kuivattuna sekä tuoreena erityisesti teesekoituksissa. Niitä voi myös silputa aivan pieneksi salaateihin. 

Tuoreena punaviinimarja maistuu ihanalta jälkiruoissa ja makeissa leivonnaisissa, mutta marjat tuovat raikkaan kirpsakan makuvivahteen myös salaatteihin, kuten oheisista ohjeista huomaat.

Punaherukka elävöittää jälkiruoat ja makeat leivonnaiset

Punaherukka tarjoaa monta mahdollisuutta laittaa suut makeiksi. Herukkahyytelökakku yhdistää punaherukat sen tummanpuhuvaan sisareen, mustaherukkaan. Liivatteella hyydytetty jogurtti-marjatäyte saa yllensä makeanraikkaan marjakiilteen. 

Rakastatko kookosta? Loistavaa! Tässä maukkaassa jälki­ruokapiirakassa kookoksen täyteläinen makeus kesyttää hapokkaan herukan. Herukka-kookospiirakan makuun sopii myös loraus kinuskikastiketta.  

Kukapa voisi vastustaa köyhiä ritareita! Herukkakaudella klassikkojälkkäri tarjotaan punaherukoiden ja makeiden nektariinien kanssa. Tämä jälkkäri on yhtä aikaa raikas ja mukavan makea, sillä pullaviipaleet sivellään makeankirpeällä lemon curd -sitruunatahnalla ja tarjotaan kermavaahdon sijaan paksun jogurtin kera.

Uskoisitko, että punaherukat voi piilottaa myös keksitaikinaan? Kyllä vain! Täysjyväspelttijauhoista syntyy maukkaat keksit, joiden sattumina on kokonaisia punaherukoita.

Punaherukka raikastaa välipalat puuroista smoothieen

Mannaspelttijauhoista keitetty vispipuuro on pehmeän makuista ja ravintoarvoltaan rikkaampaa kuin perinteisistä mannaryyneistä keitetty. Punaherukkaspelttivispipuuron voi tarjota välipalaksi maidon kanssa tai jälkiruokana vaniljakastikkeen kera. 

Punaherukkapuuro tehdään Ina Niinikedon ohjeella. Marjapuuro saa hienostuneen makuvivahteen ruusuvedestä, jonka annostelussa kannattaa olla varovainen. Pieni tilkka siivittää suoraan tuhannen ja yhden yön tarinoihin, hitunenkin liikaa saa puuron maistumaan parfyymiltä. Ruusuvettä kannattaa etsiskellä etnisistä kaupoista.

Kuningatarsmoothie kätkee sisäänsä todellisen marjakimaran. Punaherukat, mustikat, vadelmat ja mansikat surahtavat sujuvasti jogurtin täytelöittämän smoothien sekaan. 

Piristä punaherukoilla salaatit ja suolaiset ruoat

Kun marjasesonki on kuumimmillaan, kannattaa punaherkukoita sekoittaa myös salaattien sekaan. Makean kirpeät marjat voi parittaa esimerkiksi täyteläisen mozzarellajuuston ja tuoreen basilikan kaveriksi. 

Rapea salaatti kootaan vihreästä salaattipohjasta, porkkanoista, paahdetuista hasselpähkinöistä, marnoidusta punasipulista sekä hunajaisesta herukkakastikkeesta. 

Punaherukka sopii upeasti myös lohen makupariksi. Tämä lohisalaatti viimeistellään avokadoöljy- ja balsamiviinietikkapohjaisella herukkavinegrettellä. Voit yhdistää punaherukoiden kaveriksi myös valko- ja mustaviinimarjoja. 

Loistava idea on keittää punaherukoista maukas chutney ja sujauttaa sitä patongin väliin yhdessä kebablastujen ja mintun raikastaman valkosipuli-jogurttikastikkeen kera. Luvattoman herkullinen ja ruokaisa kebabpatonki hiljentää saletisti kurnivimmankin vatsan.  

Myös graavilohi saa makua ja väriä punaherukoista. Tarjoa punaherukkagraavattua lohta alkuruokana ja kokeile sitä myös voilla voideltujen saarisolaisleipäviipaleiden päällä. Nam!

Keitä marjasadosta hilloa, mehua ja hyytelöitä 

Punaherukka sopii erinomaisesti hillomarjaksi. Lisää marjojen seuraksi omenoita ja saat maittavan omena-punaherukkapikkelssin esimerkiksi paistetun broilerin tai possuruokien kaveriksi.

Raikas sitruunalla ja timjamilla maustettu raparperi­-herukkahillo puolestaan maistuu taivaalliselta voilla voideltujen rapei­den paahtoleipien tai croissanttien kaverina. 

Myös kirpeä punaherukka ja makea nektariini toimivat erittäin hyvin yhdessä. Kun niistä valmistaa hillon, syntyy ihanan aromikas levite esimerkiksi paahtoleivän päälle.

Kun olet tarpeeksi leiponut ja keittänyt hilloa, valmista lopuista punaherukoista mehua. Itse tehty mehu maistuu ihanalta talvipakkasilla ja tuo kesän muistot mieleen. Punaherukkaraakamehu tehdään survotuista marjoista ja se valmistuu jääkaapissa parissa vuorokaudessa.

Katso myös Kotiliesi.fi: Viinimarja piristää herkutteluhetken

X