Vinkit

Viinimarjat kuudella eri tavalla – kuitupitoinen vispipuuro ja mustaherukkasmoothie ovat oikeita terveyspommeja

Loppukesän herkkuja eli viinimarjoja pakastetaan talven varalle, mutta niistä kannattaa nauttia heti tuoreeltaan vispipuurossa, jäädykkeessä ja smoothiessa. Poimi tästä raikkaat viinimarja-reseptit.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Hyödynnä tuoreita marjoja vispipuurossa.

Loppukesän herkkuja eli viinimarjoja pakastetaan talven varalle, mutta niistä kannattaa nauttia heti tuoreeltaan vispipuurossa, jäädykkeessä ja smoothiessa. Poimi tästä raikkaat viinimarja-reseptit.

Suussa kirpeän makeana poksahtava mustaherukka on todellinen terveystuote. Mustaherukkamehua on perinteisesti käytetty flunssan torjuntaan ja hoitoon. Terveellinen mustaviinimarja sisältää muun muassa kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, E-vitamiinia sekä runsaasti C-vitamiinia.

Viinimarjojen terveystutkimuksissa käytetään vielä paljon verbejä: saattaa ja voi. Esimerkiksi mustaviinimarjan siemenöljy saattaa alentaa veren huonoa kolesterolia.

Viinimarjojen ravintosisältö tunnetaan kuitenkin hyvin ja tietoa löytyy Fineli-koostumustietokannassa. Viinimarjoissa on paljon terveyttä edistäviä aineita, kuten flavonoideja. Viinimarjat sisältävät niukasti energiaa, mutta runsaasti ravintokuitua sekä kivennäis- ja hivenaineita.  Kuidun lähteinä viinimarjat ovat  jopa  hieman  parempia  kuin  hedelmät  ja  tomaatti. Mustaherukan sekä muiden viinimarjojen ravintosisältöä voi tarkastella Finelin verkkosivuilta.

Listasimme kuusi erilaista reseptiä, mitä voit loihtia mustaherukoista ja punaisista viinimarjoista.

Lapsuuden herkku: vispipuuro

Kuohkea vispipuuro on vastustamaton herkku ja sopii hyvin aamiaiselle tai välipalaksi.  Kun jauhat marjojen kuoret puuron sekaan, käytät tummia mannaryynejä ja lisäät puuroon vielä leseitä, saat siitä oikean kuitupommin.

Vispipuron valmistaminen on helppoa, eikä vie kauan aikaa. Viinimarjoja keitetään vedessä, kunnes ne vaalenevat. Sen jälkeen seos ajetaan sileäksi sauvasekoittimella. Joukkoon lisätään sokeri ja mannaryynit. Puuroa keitellään noin 10 minuuttia. Puuroon sekoitetaan leseet ja se maustetaan ripauksella suolaa. Kun puuro on täysin jäähtynyt, se vatkataan kuohkeaksi sähkövatkaimella.

Resepti: Kuituinen vispipuuro 

Vispipuuro sopii hyvin aamiaiselle tai välipalaksi.
Kuohkea vispipuuro sopii hyvin aamiaiselle tai välipalaksi.

 

Pannukakkua ja punaherukka-nektariinihilloa

Kun aamulla on aikaa, mikä maistuukaan paremmalta kuin pannukakut ja itsetehty hillo. Kokeile perinteisten vadelma- ja mansikkahillojen sijaan punaherukka-nektariinihilloa.  Lempeä ja makea nektariini kesyttää kirpakan punaherukan hillokattilassa. Lopputulos on upean aromikas ja tasapainoinen.

Resepti: Punaherukka-nektariinihillo

punaherukka-nektariinihillo
Punaherukka-nektariinihillo maistuu lettujen kanssa.

 

Mustaherukkasmoothie aamu- tai välipalaksi

Mustaherukkasmoothie sopii aamupalaksi, välipalaksi tai työpäivän lounaalle jälkiruoaksi. Tee aamulla valmiiksi ja pakkaa mukaan evääksi töihin.

Pane ainekset tehosekoittimeen ja pyöräytä tasaiseksi. Makeuta smoothie tarvittaessa esimerkiksi hunajalla tai agave-siirapilla.

Resepti: Mustaherukka-smoothie

mustaherukkasmoothie
Mustaherukka-smoothie sopii aamupalaksi, välipalaksi tai jälkiruoaksi.

 

Jäädykkeestä suu makeaksi

Jäädyke on kätevä valmistaa etukäteen pakastimeen, vaikka jo päiviä ennen tarjoilua. Mustaherukka-halvajäädyke maistuu vaikkapa rapujuhlien jälkiruokana.

Jäädykkeen valmistaminen ei ole vaikeaa. Keltuaiset ja sokeri vatkataan vaahdoksi. Kermavaahto sekoitetaan keltuaisvaahtoon ja joukkoon lisätään halva. Siivilän läpi puserretut, soseutetut mustat viinimarjat maustetaan sokerilla.  Jäädykkeen voi koota kerroksittain tarjoilukulhoon tai annosastiaan. Pienen marmoroinnin saa aikaiseksi, kun sekoittaa jäädykkeitä hieman joka puolelta.  Sen jälkeen jäädyke pakastetaan vähintään kolmeksi tunniksi.  Tarjoa mustaherukka-halvajäädykkeet vähän pehmenneinä juhlavasti muskattikuohuviinin kanssa.

Resepti: Mustaherukka-halvajäädyke 

mustaherukka-halvajaadyke
Mustaherukka-halvajäädykkeen tekeminen ei ole vaikeaa.

 

Suklaan ja mustaherukan toimiva liitto

Hyvänolon jälkiruoka syntyy tummasta suklaasta, mustaviinimarjoista ja mantelimaidosta. Kuumaan mantelimaitoon sulatetaan paloiteltu suklaa. Seos maustetaan kanelilla. Suklaaseos tarjoillaan pienistä kupeista ja koristeellaan mustaherukoilla ja tomusokerilla. Helppo ja herkullinen jälkiruoka on valmis.

Resepti: Suklaakupit ja mustaherukkaa

Suklaakupit ja mustaherukka
Suklaakupit ja mustaherukkaa, täydellinen yhdistelmä.

 

Raikasta raakamehua punaherukasta

Puutarhan hehkeästä kaunottaresta, punaherukasta, syntyy raikas juoma, jota voi tarjota yhtä lailla tyylikkäänä alkumaljana tai raikkaana janojuomana. Mehunteossa avainasemassa ovat pullojen tiiviys ja puhtaus sekä käytetty sokerin määrä. Valitse mehuun vain parhaita punaherukoita, sillä raaka-aineiden laatu vaikuttaa juoman makuun ja säilymiseen.

Muuten raakamehun teko on helppoa. Viinimarjat puhdistetaan ja soseutetaan. Marjasoseen päälle kaadetaan kiehautettu ja jäähdytetty vesi ja joukkoon sekoitetaan sitruunahappoa. Marjaseoksen annetaan seistä jääkaapissa kaksi vuorokautta. Seosta tarvitsee sekoittaa vain muutaman kerran. Mehu siivilöidään, siihen lisätään sokeria hyvin sekoittaen ja se on valmis pullotettavaksi. Mehua laimennetaan ennen tarjoilua vedellä.

Resepti: punaherukka-raakamehu

Raakamehu punaherukasta.
Valmista raikasta raakamehua punaherukasta.

 

Katso lisää vinkkejä viinimarjasadon hyödyntämiseen:

Säilö sadon parhaimmisto 
Vadelma-punaherukkagranita
Mustaherukka-jäätelösooda
Mustaherukka-hyytelökakku  
Kesäinen marja-salaatti  
Punaherukka-spelttipuuro

Kotiliesi.fi: viinimarjamehu
Kotiliesi.fi: mustaherukka-juustokakku

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

X