suklaa-kikhernejuoma
Kikherneet sopivat täydellisesti kuiva-ainekaapin perusraaka-aineisiin. Niitä parempaa ja monipuolisempaa kotivaraa on vaikea keksiä.
Ruokajutut

Kikherneet tukevoittavat salaatit ja keitot, mutta sopivat myös smoothien sekaan – poimi vinkit käyttöön ja ohjeet helppoihin arkiruokiin

Kikherneet ovat edullista ja terveellistä syötävää. Kun kaapissa on tölkki kikherneitä, on päivän ruokapulma nopeasti ratkaistu. Poimi parhaat vinkit sekä ohjeet kikherneiden käsittelyyn ja käyttöön.
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Kikherneet yllättävät monipuolisuudellaan. Pieni Lähi-idän ihme surahtaa sukkelasti maittavaksi tahnaksi sekä pihveiksi ja pyöryköiksi.

Kikherneillä tukevoitat myös salaatit, keitot sekä kastikkeet. Uskoisitko, että kikherneet sopivat myös smoothien sekaan?

Lue myös: Linssit – kevyttä, edullista ja ravitsevaa ruokaa

Kuivatut kikherneet  – liota ja keitä kerralla iso satsi

Kuivattuja kikherneitä parempaa kotivaraa on vaikea keksiä. Monipuoliset ja pitkään kaapissa hyvänä säilyvät kikherneet sopivat moneen. Paketillisesta kuivattuja kikherneitä riittää syötävää useammallekin aterialle, eikä niiden hinta huimaa päätä.

Kuivatut kikherneet sisältävät papujen tapaan myrkyllistä lektiiniä, joka tuhoutuu vain oikeanlaisella käsittelyllä. Siksi kuivatut kikherneet on aina ennen käyttöä liotettava ja keitettävä. 

Valmiiksi kypsennetyt kikherneet pelastavat monta kiireistä iltaa nälkäkiukulta. Siksi niitä kannattaa kypsentää kerralla reilu satsi ja pakata ne sopivissa annosrasioissa tai -pusseissa pakastimeen. Sieltä niitä on kätevä napata tarpeen mukaan ja lisätä ruokiin juuri sopiva määrä. 

Kikherneet.

Kuivattujen kikherneiden käyttö ei ole vaikeaa, se vaatii vain hieman aikaa ja ennakointia.

Kikherneet turpoavat liotessaan noin kaksin tai kolmin kertaisiksi. Yksi desilitra kuivattuja kikherneitä vastaa noin kahta tai kolmea desilitraa kypsiä kikherneitä.

Kuivattujen kikherneiden käsittely 

  • Liota kikherneitä puhtaassa vedessä kymmenen tuntia tai yön yli. Kikherneet turpoavat reilusti, joten varaa liotukseen suuri astia ja reilusti vettä.
  • Kaada liotusvesi pois, älä käytä sitä keittämiseen tai muuhun ruoanvalmistukseen. Huuhtele liotetut kikherneet siivilässä ja poista vialliset yksilöt sekä mahdolliset roskat.
  • Keitä kikherneitä tunnin verran, kunnes ne ovat pehmenneet, mutta pysyvät vielä kasassa. Tarkkaile veden määrää ja lisää vettä tarvittaessa. Laske keittoaika siitä, kun vesi alkaa jälleen kiehua.
  • Valuta keitetyt kikherneet siivilässä ja lisää niitä ruokiin sellaisenaan, marinoituna tai rapeaksi paahdettuna.

Säilykekikherneet ovat valmiita käytettäväksi sellaisenaan ja kuivattujen  kikherneiden tapaan nekin säilyvät kaapissa käyttökelpoisina pitkään. 

Hyödynnä myös tölkkikikherneiden säilöntäliemi eli aquafaba ja käytä se esimerkiksi leivontaan tai ruoan valmistukseen. Aquafaba takaa vegaanisiin ja kananmunattomiin leivonnaisiin kuohkeuden ja siitä valmistuvat myös vegaaniset marengit, samettinen suklaamousse sekä vegaaninen majoneesi.

Kotiliesi.fi: Vegaaninen ihmeliemi, aquafaba – näin käytät sitä ruoanvalmistuksessa

Kikherneiden käyttö

Kikherneet ovat loputtoman monipuolinen raaka-aine. Lisää kikherneitä erilaisiin kastikkeisiin, paistoksiin tai uuniruokiin tai paahda rapeiksi herkkupaloiksi esimerkiksi keittojen päälle ja salaattien sekaan. 

Kikherneistä pyöräytät helposti ja nopeasti myös maittavat pihvit ja herkulliset tahnat sekä dippikastikkeet.

Paahdetut kikherneet 

Pannulla tai uunissa paahtamalla kikherneistä saa erinomaista herkkua. Rapeaksi paahdetut kikherneet ovat huikean hyvää naposteltavaa ja suolanaksujen ylivoimainen voittaja. 

Paahdetut kikherneet tuovat jujua samettisten sosekeittojen rakenteeseen sekä herkullisen lisän ja rapeaa suutuntumaa erilaisiin salaatteihin. Mausteita vaihtamalla paahdettuihin kikherneisiin saa helposti uutta sävyä.

avokadokeitto ja paahdetut kikherneet

Pannulla tai uunissa rapeiksi paahdetut kikherneet rouskuvat niin, että naapurikin kuulee. Lisää niitä keittojen päälle tai sujauta salaatteihin.

Ohjeet: 

Kikhernesalaatit

Kikherneet tekevät salaatista ruokaisan. Niitä voi lisätä salaatteihin sellaisenaan, mutta vielä parempaa saat, kun marinoit ne ensin makoisiksi tai paahdat pannulla mausteiden kanssa rapeiksi.  

Kukkakaali-kikhernesalaatin pohjana toimii hienoksi raastettu kukkakaali, joka maustuu ihanaksi raikkaalla limetti-chilikastikkeella. Ananaspalat antavat salaattiin kaivattua makeutta ja mehevyyttä, kikherneet ruokaisuuutta. Jos haluat salaatista vegaanille sopivan, mausta pannulla paistetut kikherneet hunajan sijaan agavesiirapilla

Kurkku-kikhernesalaatti maistuu ihanalta kuumana kesäpäivänä. Tuoreet yrtit ja suolainen fetajuusto tekevät makuelämyksestä täydellisen.

kurkku-kikhernesalaatti

Marinoi, paahda tai käytä sellaisenaan! Kikherneillä rikastat salaatit helposti ja herkullisesti.

Ohjeet: 

Kikherneet keitoissa 

Sujauta kikherneitä sattumiksi soppaan tai surauta ne kasvissosekeiton joukkoon. Tomaattipohjaisessa kikhernekeitossa maistuu marokkolaisittain harissa, juustokumina ja kurkuma.

Marokkolainen kikhernekeitto

Mausteinen marokkolainen kikhernekeitto lämmittää kylmällä ilmalla.

Ohje: Marokkolainen kikhernekeitto 

Curryt, kastikkeet ja paistokset 

Kikherneillä rikastat salaattien lisäksi myös kastikkeet, paistokset ja curryt. Jos kaipaat kasvisaterioihin lisää ruokaisuutta, tarjoa kaverina täysjyväriisiä tai kuitupitoista leipää.

Kevyt ja maukas intialainen kikherne-perunapata valmistetaan perunasta, kikherneistä sekä aasialaisista mausteista. 

Kookosmaidon täytelöittämään kurpitsa-kikhernecurryyn sujautetaan porkkanaa, tomaattia sekä lämpimiä mausteita. 

Ruokaisa kikherne-munapannu sopii yhtä hyvin lounaaksi kuin maittavaksi brunssiruoaksikin rapeakuorisen leivän kera tarjottuna. Valuvaksi jätetyt kananmunankeltuaiset toimivat pannun kastikkeena.

kikherne-kananmunapannu

Kikherneet on yksi keittiön monipuolisimmista raaka-aineista. Herkullinen kikherne-kananmunapannu on parasta nautittuna rapeakuorisen leivän kera.

Ohjeet: 

Pihvit ja pyörykät 

Kikherneet ovat tietysti suosittujen falafelien raaka-aine, mutta niistä valmistuvat myös muut mainiot ja maukkaat pihvit sekä pyörykät. Massa surahtaa monitoimikoneessa nopeasti ja pihvit paistuvat näppärästi pannulla tai uunissa.

Koska kikherneiden maku on mieto, mausteita vaihtamalla kikhernepyöryköihin saa uutta twistiä. Surauta kikhernepihveihin porkkanaa tai mehevöitä ne vaihteeksi fetajuustolla.

Kikherneet sopivat pihvien raaka-aineeksi loistavasti.

Kikhernepihvit ovat helpompia valmistaa kuin uskotkaan. Surauta massa monitoimikoneessa ja paista rapeiksi pannulla tai uunissa.

Ohjeet:

Hummukset, tahnat ja dipit

Kun kaipaat levitettä leivälle, dippiä kasvistikuille tai muuten vain vaihtelua lautaselle, on kikherneistä pyöräytetty hummus hyvä valinta. Kikherneiden lisäksi tarvitset seesaminsiementahnaa eli tahinia, valkosipulia, sitruunaa sekä oliiviöljyä. Ainekset mitataan monitoimikoneeseen ja surautetaan samettiseksi tahnaksi.

Kun hummuksen on kerran pari surauttanut, käy homma jo näppituntumalta. Sopivassa suhteessa kaikkea ja valmista tuli! Samalla ehkä huomaat, että hummuksen makua voi muunnella lähes loputtomasti. Surautta joukkoon esimerkiksi paahdettua kurpitsaa tai tuoreita yrttejä. 

Hummus

Huippuhyvä hummus toimii leivän päällä levitteenä, dippikastikkeena sekä salaattien seassa ja pyöryköiden kaverina.

Ohjeet:

Juomat

Uskoisitko, että kikherneet sekä hummus sopivat myös smoothien sekaan? Älä huoli, ne eivät valmiissa juomassa maistu, vaan tekevät koostumuksesta täyteläisen ja ruokaisan.

Kikherneet tekevät smoothiesta erityisen ruokaisan ja täyttävän.

Smoothiesta saa erityisen ruokaisan ja täyttävän, kun sekaan sujauttaa kikherneitä.

Ohjeet: 

X