Vinkit

Linssit – kevyttä, edullista ja ravitsevaa ruokaa

14.1.2015 Teksti: Anna.fi

Pikkuriikkisistä linsseistä valmistuu täyteläistä, edullista ja ravitsevaa ruokaa, jolla voi korvata osan lihasta. Tutustu linsseihin ja herkullisiin linssiresepteihin.

Linssit ovat helppokäyttöisiä, koska ne eivät vaadi liotusta ja esikeittämistä, kuten pavut.

linssit

Linssit pähkinänkuoressa

Pieniä pyöreitä mustia linssejä (1) eli belugalinssejä kutsutaan muotonsa vuoksi myös kasvissyöjien kaviaariksi. Niissä on mausteisen aromaattinen maku. Parhaita hieman kiinteinä, eivät liian kypsinä. Sopivat hyvin salaatteihin ja pataruokiin. Liota vihreitä tai mustia linssejä puolisen tuntia kylmässä vedessä. Liottaminen lyhentää keittoaikaa puolella. Keittoaika noin 20 minuuttia.

Helppokäyttöiset punaiset linssit (2) ovat kuorittuja ja halkaistuja. Keittoaika noin 10 minuuttia. Halkaistut linssit hajoavat ylikypsinä puuromaiseksi soseeksi. Sopivat sosekeittoihin, pataruokiin, muhennoksiin ja levitteisiin.

Vihreänsiniset Du Puy -linssit (3) ovat ranskalaisia. Nimisuojatut linssit on maultaan hienostuneen aromikkaita. Keittoaika 30–40 minuuttia. Sopivat lisukkeeksi, salaatteihin, patoihin ja kasvispihveihin.

Vaaleamman vihreät (4) ovat linsseistä kookkaimpia. Niissä on kuoret tallella, eivätkä ne puuroudu niin herkästi kuin kuoritut. Keittoaika 20–40 minuuttia. Sopivat lisukkeeksi riisin tapaan, soseisiin, pihviaineeksi, pataruokiin tai keittoihin.

Vinkki:  Kuorellisia linssejä voidaan idättää.

Salaatin joukossa mukavaa purutuntumaa antavat mustat linssit.

Lähi-idästä kotoisin oleva hummus valmistuu myös linsseistä. Se sopii niin leivän levitteeksi, lisäkkeeksi kuin dippikastikkeeksikin.

Linssejä löytyy kaupoista myös kypsennettyinä tölkeissä. Niistä valmistuu kätevästi porkkanan makeuttama muheva sosekeitto.

Kääräise linssinugetit vaikkapa tortillakääröön ja nauti erilaisten kastikkeiden ja salaatin kanssa

Kuvat: Ari Heinonen/Otavamedia

Teksti: Katri Schröder

Lisää linssiruokien reseptejä:

10 herkku linsseistä
Linssi-bataattikeitto
Linssi-broilerikeitto
Linssisosekeitto

Kotiliesi.fi: Mausteinen linssipata