Ruokajutut

Kuhafilee x 3 – nopea kalaruoka arkeen ja viikonloppuun

Etsitkö juhlaruokaa, joka valmistuu puolessa tunnissa? Poimi kalatiskiltä ensi kerralla ostoskoriisi pari kuhafileetä. Pannulla paistaen kuhafileet valmistuvat nopeasti ja hurmaavat niin kiireisen kokin kuin vaativimmankin herkkusuun.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Milloin viimeksi valmistit kuhaa? Kuhafilee on oiva arki-ruoan raaka-aine, joka taipuu myös fiiniksi viikonloppuruoaksi.

Etsitkö juhlaruokaa, joka valmistuu puolessa tunnissa? Poimi kalatiskiltä ensi kerralla ostoskoriisi pari kuhafileetä. Pannulla paistaen kuhafileet valmistuvat nopeasti ja hurmaavat niin kiireisen kokin kuin vaativimmankin herkkusuun.

Kalaa suositellaan syötäväksi kahdesta kolmeen kertaa viikossa kalalajeja vaihdellen. Paistettu kuhafilee tuo herkullista vaihtelua tutun uunilohen, tonnikalapastan ja kalapuikkojen rinnalle. 

Lue myös: 4 x kalaruoka – nappaa herkulliset ja helpot reseptit

Kuha on yksi arvostetuimmista ja maukkaimmista kalalajeistamme. Verkoilla pyydettävää kuhaa on tarjolla lähes ympärivuotisesti.

Kotimaisista sisävesistä pyydetty kuha on ekologinen valinta ja merkitty WWF:n kalaoppaassa vihreällä värillä eli se lukeutuu suositeltavien kalalajien joukkoon. Sen sijaan Saaristo- ja Selkämereltä sekä Viron, Latvian ja Liettuan sisävesistä pyydetty kuha on merkitty keltaisella eli sitä kannattaa ostaa harkiten.

Kuha on täydellinen ruokakala

Ruokakalana kuha hipoo täydellisyyttä. Sen vaalea liha on kypsennettynä kiinteää ja maultaan mietoa mutta maukasta. Kuhassa ruotoja on verrattain vähän ja ne ovat suuria ja siksi myös helppo poistaa. 

Kuten muissakin sisäveden petokaloissa, myös kuhassa saattaa olla lapamadon eli leveän heisimadon toukkia. Toukat kuolevat kuitenkin kunnon kypsennyksellä. Jos haluat käyttää kuhaa raakana tai graavattuna, kala on aina ensin pakastettava. Vuorokausi pakastimessa -20 asteessa tuhoaa toukat.

Kaupassa kuhaa on tarjolla kokonaisena ja fileenä. Kuhafilee on vaivaton valmistettava. Vähärasvainen kuhafilee on parhaimmillaan voissa paistettuna joko sellaisenaan tai rapeaksi paneroituna, mutta se sopii hyvin myös höyrytettäväksi ja uunissa kypsennettäväksi.

Mausteeksi kuhafilee ei välttämättä kaipaa kuin ripauksen suolaa. Maun voi halutessaan viimeistellä myös tilkalla sitruunamehua sekä tuoreilla yrteillä, kuten tillillä, timjamilla tai salvialla.

Paistetun kuhafileen kanssa maistuu erinomaisesti peruna– tai juuresmuusi, kypsennetyt kasvikset, erilaiset jogurttipohjaiset kastikkeet tai klassinen hollandaisekastike. 

Tässä kolme helppoa, nopeaa ja maukasta tapaa valmistaa kuhafilee.

Mantelikuhaa ja seesamikastiketta 

Mantelipanerointi tuo paistetulle kuhafileelle herkullisen makuvivahteen ja rapean rouheisen pinnan. Kasta ruodottomat kuhafileet ensin kananmunassa ja pyöräytä sitten kauttaaltaan mantelirouheessa. Paista mantelikuha nopeasti pannulla kullanruskeaksi. Pari minuuttia molemmin puolin riittää, jottei pinta kärähdä tai kala kypsy yli ja kuivahda. 

Seesaminsiementahnalla eli tahinilla maustettu jogurttikastike viimeistele maun ja antaa mantelikuhalle hurmaavan, Lähi-itään vivahtavan aromin.

mantelikuhaa ja seesamikastiketta
Mantelikuhan voi valmistaa nopeasti paistinpannulla. Keitä kalan seuraksi parsakaalia ja perunoita.

Ohje: Mantelikuhaa ja seesamikastiketta 

Parmesaanipaneroitua kuhaa, paahdettuja puikulaperunoita ja yrtti-kaprissalsaa

Kuhafileet voi ennen paistamista pyöräyttää myös parmesaanijuustoraasteessa ja korppujauhoissa, jotka on maustettu hienonnetulla salvialla.

Parmesaanipaneroitua kuhafileetä mehevämpää ja maukkaampaa kalaruokaa saa hakea. Lisukkeena tarjotut paahdetut, sitruunalla maustetut puikulaperunat sekä vihreä yrtti-kaprissalsa loihtivat annokseen keväistä raikkautta.

Kuhafilee: parmesaanipaneroitua kuhaa
Parmesaanipaneroitua kuhaa, paahdettuja puikulaperunoita ja yrtti-kaprissalsaa on pyhäpäivän herkku.

Ohje: Parmesaanipaneroitua kuhaa, paahdettuja puikulaperunoita ja yrtti-kaprissalsaa 

Sahramikuhaa ja lämpimiä kasviksia

Astetta räväkämpiä makuja etsivä paistaa kuhafileet sahramiöljyssä ja tarjoaa lisukkeena chilillä sekä inkiväärillä maustettuja kasviksia.

Ripaus sahramia loihtii kalaan paitsi herkullisen maun, myös kauniin kullan keltaisen värin, minkä ansiosta ruoka sopii vaikka pääsiäisaterian päätähdeksi. 

Kuhafilee: sahramikuha ja lämpimät kasvikset
Sahramiöljyssä paistettu kuha tarjoillaan munakoison ja parsakaalin kanssa.

Ohje: Sahramikuhaa ja lämpimiä kasviksia

Lue myös: Kotiliesi.fi: Tattaripaneroitu kuha, rosmariinisiika ja 5 muuta maukasta kalaruokaa

X