Ruokajutut

Parita mustakaali pastassa Nigella Lawsonin tapaan tulisen ndujan kanssa – kokeile myös ihania feta-mustakaaliquesadilloja

Mustakaali on kaaliperheen hauska ja näyttävä ilmestys. Lehtikaalista jalostettu tummempi kaalilajike muodostaa tummanvihreät, jopa lähes mustat, suurikokoiset lehdet, jotka sopivat monipuolisesti ruoanvalmistukseen.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
OM-arkisto

Mustakaali, feta ja quesadillat sopivat perjantai-iltaan.

Mustakaali on kaaliperheen hauska ja näyttävä ilmestys. Lehtikaalista jalostettu tummempi kaalilajike muodostaa tummanvihreät, jopa lähes mustat, suurikokoiset lehdet, jotka sopivat monipuolisesti ruoanvalmistukseen.

Mustakaali tunnetaan myös nimillä mustalehtikaali, italiankaali ja cavolo nero. Ulkonäköön viittaavia nimityksiä ovat palmukaali ja dinosauruskaali. Lehdet sisältävät runsaasti muun muassa C- ja K-vitamiinia, karotenoideja sekä tärkeitä hiven- ja kivennäisaineita, kuten kaliumia ja rautaa. 

Lue lisää: Lehtikaali on todellista voimaruokaa – kokosimme parhaat reseptit ja vinkit sen käyttöön

Mustakaalin sesonki alkaa syksyllä ja kestää aina talven tuloon saakka. Lehdet sietävät jopa 15 asteen pakkasia ja kevyttä lumipeitettä. Lehtien makeus itse asiassa vain paranee kylmän vaikutuksesta, joten sadonkorjuu kannattaa aloitella vasta ensimmäisten pakkasten jälkeen. 

Sadonkorjuun jälkeen mustakaali säilytetään kylmässä, nollan asteen tuntumassa esimerkiksi pussiin tai rasiaan pakattuna. Mustakaali on herkkä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä erittävien kasvisten, kuten banaanin, avokadon ja tomaatin, lähellä. Oikein säilytettynä lehdet säilyvät hyvänä 3–4 viikkoa.

Mustakaali: Käsittely 

Mustakaali ei muodosta kerää, kukintoja tai varsimukulaa, vaan upean rehevät ja tummanvihreät tai lähes mustat lehdet ovat syötäviä. Lehdet soveltuvat syötäväksi raakana ja kypsennettynä. Ennen ruoanvalmistusta lehden sitkeä ruoti on hyvä poistaa tai hienontaa.

Erityisesti vanhempien ja suurikokoisten mustakaalien lehdet voivat olla kovia ja puisevia. Ne kannattaakin ryöpätä, paistaa pannulla tai marinoida öljypohjaisessa kastikkeessa, jolloin koostumus pehmenee. Keitinveteen voi lisätä hieman ruokasoodaa, joka pehmentää lehdet ja säilyttää niiden kauniin värin.

Mihin mustakaalia voi käyttää? 

Mustakaali on monikäyttöinen ruoanlaittokasvis ja sopii melkein kaikkeen siihen, mihin lehtikaalikin. Napakkarakenteiset lehdet kestävät hyvin hauduttamista ja sopivatkin hyvin keittoihin, patoihin, muhennoksiin ja vokkeihin.

Kokeile mustakaalia myös lämpimissä ja kylmissä salaateissa, smoothieissa, pestossa tai vaikkapa koristeena persiljan tapaan. 

Mustakaali: Reseptit, jotka on itse testattava

Puutarhurin pastakeitto on nopeasti valmistuva ja ihanan muheva kasviskeitto, jossa on tomaattinen liemi ja ronskisti kasviksia: mustakaalia, varsiselleriä, porkkanaa ja sipulia. Herkullinen loppusilaus syntyy raastamalla keiton päälle pehmeä parmesaanihuntu. 

Lammaskaali on syksyn turvaruoka ja todellinen klassikko, josta tulee parasta hissukseen hauduttamalla. Tässä ohjeessa keräkaali saa parikseen karitsanjauhelihan lisäksi mustakaalia. 

Italiassa mustakaalia käytetään paljon, joten sitä kannattaa sujauttaa myös pastojen tai risottojen joukkoon. Parita mustakaali pastassa Nigella Lawsonin tapaan tulisen ndujan kanssa tai tee mustakaalipasta suosittua salviavoipastan ohjetta mukaillen.  

Feta-mustakaaliquesadillat on perjantaiherkku vailla vertaa! Kasvisquesadillojen täytteenä on paitsi mustakaalia ja fetajuustoa, myös aimo annos tuoreita yrttejä sekä mozzarellaa.

Lue myös Kotiliesi.fi: Kokkaa eri kaaleista – kokosimme Kotilieden parhaat reseptit valkokaalista broccoliniin

X