
Kotimainen omena – lähiruokaa parhaimmillaan
Kotimaisen omenan verrattomasta, kirpeän raikkaasta mausta pääsee nauttimaan elokuusta aina joulukuun alkuun. Omenasta syntyy syksyn parhaimmat herkut. Se on erinomainen raaka-aine leivonnassa, ruoanlaitossa, mehuissa ja hilloissa.

Hapanta vai makeaa omenaa?
Leivontaan ja ruokaomenaksi kannattaa valita kirpeän happoiset omenat. Happamat omenalajikkeet pehmenevät kypsyessään paremmin kuin makeat. Makeat omenat syödään sellaisenaan, mutta ne sopivat hyvin myös ruokiin, joissa omenoiden halutaan pysyvän koossa.
Mehuihin ja hilloihin kannattaa valita mieluummin hieman raa’at kuin liian kypsät omenat. Tällöin omenien hapokkuus on hyvin tallella.
Omenoiden täysi aromikkuus tulee esiin vasta kypsinä. Silloin ne kannattaa nauttia sellaisenaan.
Suomessa omenanviljelyssä ei käytetä pintakäsittelyaineita, vaan hedelmän suojaksi riittää sen oma luonnollinen vaha. Kotimaisen omenan voi siis huoleti syödä ja käyttää ruokiin kuorineen. Hyvä huuhtelu riittää.
Omenalajikkeiden kirjo on laaja

Yksi vanhimmista suomalaisista lajikkeista on edelleenkin viljeltävä ’Huvitus’ 1800-luvun lopulta. Uusia lajikkeita on sen jälkeen jalostettu runsaasti. Omenalajikkeet ryhmitellään kesä-, syys- ja talviomenoihin. Lajikkeita on jo niin monia, että jokainen voi löytää oman mieluisan maun niiden joukosta. Toiset ovat parhaimmillaan sellaisenaan, toiset hillottuna tai mehuna.
Valkea kuulas (kesäomena)
- Vaalean kellertävä
- Raikkaan makuinen ja mausteinen
- Parhaimmillaan sellaisenaan syötynä
Pirja (kesäomena)
- Pohjaväri keltainen, peiteväritys punaviiruinen
- Maku miellyttävä, lievästi arominen
-
Säilyy noin kaksi viikkoa

Lavia (kesäomena)
- Keskikokoinen–iso, hyvin kaunis
- Miellyttävän makeanhappoinen ja mehukas
- Kypsyy syyskuun alussa
Samo (syysomena)
- Punakeltainen
- Rapean mehukas ja miellyttävän happoinen
- Parhaimmillaan mehuna, säilöttynä ja leivonnassa
Jaspi (syysomena)
- Hehkuvan punainen
- Miedon happoinen ja mausteinen
- Parhaimmillaan leivonnassa tai sellaisenaan syötynä
Raike (syysomena)
- Maultaan aluksi happoinen, mutta paranee kypsyessään
- Melko punertava ja kypsänä vahapintainen
- Parhaimmillaan säilöttynä, mehuna, leivonnassa
Punainen melba (syysomena)
- Hienoarominen ja hiukan happoinen
- Tummanpunainen
- Parhaimmilaan säilöttynä, uuniomenana ja leivonnassa
Aroma ja amorosa (talviomena)
- ’Amorosa’ on Aroma-lajikkeen punakuorinen muunnos
- Punakeltainen
- Herkullisen aromikas, kevyesti happoinen ja mehukas
- Parhaimmillaan sellaisenaan syötynä
Lobo (talviomena)
- Miellyttävän happoinen ja mausteinen
- Tummanpunainen
- Parhaimmillaan sellaisenaan syötynä, leivonnassa
Åkerö (talviomena)
- Aromikas, makea, lievästi happoinen
- Tiilenpunainen
- Muodoltaan lieriömäinen
- Parhaimmillaan sellaisenaan
Näin säilytät omenat
Omenat säilyvät poimimisen jälkeen viileässä (+1 -2) ja ilmavasti varastoituina parista viikosta jopa muutamaan kuukauteen. Syyslajikkeet säilyvät kesälajikkeita paremmin Varastoi vain hyväkuntoisia omenoita, sillä vaurioituneet omenat pilaannuttavat helposti muutkin omenat.

Kokeile myös näitä omenaherkkuja
Omena-kookospannacotta
Mausteinen omenachutney
Omenatatin
Omenapiirakka
Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry
Kuvat: Jorma Marstio, Suvi Laine
Kommentit
https://www.foodie.fi/#!/entry/2000515400003
Kommentit
Onko nykyisin myytävä punakeltainen omena oma lajikkeensa vai kaikki jäännös erät omenista koottuna yhteen ja samaan laatikkoon. Siltä ainakin näyttää Keravan S-marketissa.
Kannattaa kysyä hedelmä-ja vihannesosaston hoitajalta, jos ei lajikkeen nimeä omenalaatikon kyljestä löydy.
Täältä Kasvitiedon sivuilta löytyy yleisimmistä lajikkeista kuvauksia.
http://www.kasvikset.fi/WebRoot/1033640/Page.aspx?id=1048789
https://www.foodie.fi/#!/entry/2000515400003
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous