Vinkit

Nyhtökaura, mainio vaihtoehto lihalle – näin teet siitä ruokaa helposti ja nopeasti

Millainen on tuote, joka katoaa kaupan hyllyiltä 10 minuutissa. Ei, kyseessä ei ole tarjoustuote, vaan kevään kohutuin elintarvikeuutuus - nyhtökaura. Mistä on kyse ja miten tästä proteiinipommista tehdään ruokaa? Kokosimme tähän vinkkejä ja kolme nyhtökaurareseptiä.

Tämän hetken kiinnostavin ja kohutuin elintarvike, Gold & Green -nyhtökaura, valmistetaan kaurasta, pavuista ja keltaherneestä. Nyhtökaura ei sisällä soijaa eikä vehnägluteenia. Siinä on 30 prosenttia proteiinia, 10 prosenttia hiilihydraatteja ja noin viisi prosenttia rasvaa. Nyhtökaura ei ole täysin gluteeniton, se sisältää  alle 0.1% gluteenia. Sen raaka-aineet ovat gluteenittomia, mutta ne on prosessoitu myllyissä, joissa on mahdollisesti käsitelty vehnää, ruista tai ohraa, kertoo valmistaja sivuillaan.

Näin teet ruokaa nyhtökaurasta

Lihan tavoin käytettävää nyhtökaura on monipuolinen raaka-aine. Kokeile sitä ruokiin, jotka valmistetaan jauhelihasta, kanasta tai soijasta. Nyhtökaurasta syntyy nopeasti bolognaise-tyyppinen kastike, kun korvaat reseptissä mainitun jauhelihan nyhtökauralla. Nyhtökaurasta saa myös hyvän proteiinilisän vaikkapa kasvisrisottoihin.

Valmistajan sivuilla neuvotaan  lämmittämään nyhtökaura nopeasti pannulla öljyssä.  Kypsentämistä ei vaadita, tuote on syötävää sellaisenaan.

Nyhtökaura tulee alkuun myyntiin kolmena eri makuvaihtoehtona: maustamattomana, lime-seesami-inkivääri marinointuna sekä tomaatilla, korianterilla ja savupaprikalla maustettuna. Nyhtökaura myydään 250 gramman pakkauksissa.

Poimimme tähän valmistajan sivuilta kolme nyhtökaurareseptiä.

Kasviskäristys

250g G&G nude/maustamaton nyhtökaura
Voita tai öljyä
2 dl kasvislientä
Perunamuusia
Suolakurkkuja
Puolukkahilloa tai -survosta
(Lusikallinen smetanaa)

Valmista perunamuusi. Kuumenna kasvisliemi.

Pyöräytä nyhtökaura pienessä määrässä öljyä pannulla. Kaada päälle kuuma kasvisliemi.

Kasaa perunamuusista keko lautaselle, asettele nyhtökaura perunamuusin päälle.

Koristele suolakurkuilla, puolukoilla ja smetanalla.

Riisinuudeli­-wok

250g  lime-seesami-inkivääri -nyhtökaura
200g riisinuudeleita
1 vihreä chili
1 lime
Nippu tuoretta korianteria (jätä osa koristeeksi)
Kiinankaalia
Siitakesieniä
120g cashew-pähkinöitä
Kalakastiketta tai suolaa

Keitä nuudelit. Pilko mausteet ja raasta limen kuori.

Pyöräytä nyhtökaura ja cashewpähkinät pienessä määrässä öljyä pannulla.

Suikaloi kiinankaali. Kuumenna nopeasti pannulla nuudelit, kokonaiset sienet, kiinankaali ja mausteet. Mausta kalakastikkeella tai suolalla. Nostele mukaan nyhtökaura ja pähkinät. Koristele tuoreella korianterilla ja limen lohkoilla.

Pitaleivät

225g savupaprika-korianteri-maustettua nyhtökauraa
Itse tehtyä tai valmista pitaleipää
Turkkilaista jugurttia
1 valkosipulin kynsi
1 lime
1 tl dijon sinappia
Suolaa
Punasipulia
Kirsikkatomaattia
Romaine-salaattia ja rucolaa
Mustapippuria

Purista valkosipulin kynsi ja limen mehu. Sekoita jugurttikastikkeen ainekset keskenään ja anna vetäytyä hetki.

Viipaloi kirsikkatomaatit ja punasipuli ohuiksi viipaleiksi.

Pyöräytä nyhtökaura pienessä määrässä öljyä pannulla.

Lado pitaleipien väliin kerroksittain salaattia ja rucolaa, jugurttikastiketta, tomaattia ja punasipulia, nyhtökauraa ja päälle vielä kerros jugurttikastiketta. Ripottele pintaan tuoretta minttua ja rouhaise pintaan mustapippuria.

Reseptit: Gold&Green

Lue lisää nyhtökaurasta:

Kotiliesi.fi: Mitä on pohjolan superfood ja proteiinipommi nyhtökaura?

Kotiliesi.fi: Blonditiinan nyhtökaurakulho eli pulled oats bowl

Suomenkuvalehti.fi: Nyhtökaura tulee – näin Reetta Kivelä keksi kauralihan: ”Aika yksinkertaista loppujen lopuksi”

Suomenkuvalehti.fi: Nyhtökaura ja viisi kovaa kilpailijaa – Tavoite: kasvipohjainen vallankumous

Ruoka.fi: Superkaura – uuden innovaation avulla kaurasta saadaan talteen arvokkaat ainesosat

Avainsanat

Kommentit

Sain paketin lahjaksi. Siis nää on kaikki jotain valmiiksi mausteilla saturoituja? Asia on kyllä niin, että minähän maustan oman ruokani itse…

Olen myös hyvin pettynyt toistaiseksi löytämiini resepteihin, joka ovat lähinnä jotain typerää hifistelyä. Etsintä jatkuu…

Tämäkö lihan korvike? No ei todellakaan, ei ennen kuin sitä voi käyttää edes joten kuten kuin lihaa…

Kaikki nyhtökaura on valmiiksi maustettua – paitsi tietysti tuo maustamaton.

Hifistelyn välttämiseksi suosittelen jättämään ensimmäisestä reseptistä pois puolukkahillon, voin/öljyn, kasvisliemen, suolakurkut, perunamuusin ja smetanan!

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti