Itsetuntemus

Outi Pikkuoksa löysi itsensä ja naiseutensa uudelleen avioeron jälkeen – ”Yhtäkkiä minut huomattiin naisena”

Outi Pikkuoksa löysi itsestään aivan uusia puolia pitkän avioliiton päätyttyä. Hillitystä ja sisäänpäin kääntyneestä perheen­äidistä kasvoi hullutteleva ja avoimesti naurava nainen. Harmaat vaatteet vaihtuivat pinkkiin ja kultaan – ja mieli aukesi uusille mahdollisuuksille.

Teksti:
Anneli Juutilainen
Kuvat:
Sampo Korhonen

Outi Pikkuoksa löysi itsestään hulluttelevan ja nauravaisen naisen.

Outi Pikkuoksa löysi itsestään aivan uusia puolia pitkän avioliiton päätyttyä. Hillitystä ja sisäänpäin kääntyneestä perheen­äidistä kasvoi hullutteleva ja avoimesti naurava nainen. Harmaat vaatteet vaihtuivat pinkkiin ja kultaan – ja mieli aukesi uusille mahdollisuuksille.

Minä sanon elämälle kyllä. Tätä lausetta Outi Pikkuoksa toisteli mielessään työhuoneessaan.

Oli syksy 2017. Psykologina työskentelevä Outi oli juuri pohtinut asiakkaansa kanssa tämän haaveita ja tavoitteita. Tapaamisen jälkeen Outin valtasi vimma lähteä itse kokeilemaan elämää aivan uudella tavalla.

Outi kirjoitti paperille toiveensa tulevalle vuodelle: opiskelen joogaterapeutiksi, tapaan paljon ihania miehiä, teen uudesta kodistani juuri sellaisen kuin haluan ja pidän ystäviini usein yhteyttä.

”Halusin lähteä seikkailemaan ja katsomaan mitä tapahtuu, jos heittäydyn”, Outi kertoo.

Muutamaa kuukautta aiemmin hän oli ilmoittanut miehelleen haluavansa eron.

– Se oli elämäni paras päätös. Avioeron jälkeen elämääni tuli värit.

Kahden kämppiksen elämää – ”Olin pyhittänyt elämäni muille”

Vuosien ajan Outin elämä oli ollut hyvin perhekeskeistä. Arki pyöri kahden lapsen ympärillä – mitä tänään laitettaisiin ruoaksi, kuka pitäisi kuskata mihinkin harrastukseen. Päällisin puolin kaikki näytti olevan hyvin, mutta sisäisesti Outi kärsi.

– Tiedostin koko ajan eläväni roolissa, johon en mahdu. Syyllistin itseäni: miksi en osannut olla tyytyväinen ihan normaaliin elämään?

Outi tiesi haluavansa eron, mutta silloisen puolison työttömyys vaikeutti tilannetta. Hän halusi pysyä miehen tukena ja koki suhteen jatkamisen velvollisuudekseen.

– Olin pyhittänyt elämäni muille. Olen itse eroperheestä ja minulle oli äärimmäisen tärkeää, että lapsillani on ehyt koti. Se on yksi syy, miksi roikuin huonossa parisuhteessa hyvin pitkään.

Outin ja hänen silloisen miehensä yhteinen elämä oli alkanut jo parikymppisenä. Vuosien varrella he kasvoivat hiljalleen eri suuntiin. Liiton suurimmaksi ongelmaksi muodostui puhumattomuus, ja viimeisen kymmenen vuoden ajan pari nukkui eri makuuhuoneissa.

Outi oli käynyt mielessään eroa läpi jo pitkään, kun mies sai uuden työpaikan. Samana päivänä Outi sopi välittäjän kanssa asuntoesittelyn, jossa ilmoitti heti vuokraavansa kodin.

Outi muutti lastensa kanssa asuntoon nopeasti, ja mies aloitti työt toisella paikkakunnalla.

Yhteistä elämää oli takana 27 vuotta, kun Outi allekirjoitti avioerohakemuksen.

Outi Pikkuoksa.
Outi on opetellut itsemyötätuntoa ja omien halujen kuuntelua.

Avioeron jälkeen tuli masennus – ”Suoritin ja tein koko ajan”

Boheemeja sisustustyynyjä. Isoja, herkästi rullalle meneviä mutta niin ihania mattoja. Kauan toivottu Futon-sänky ja roskalavalta löydetty nojatuoli. Uudessa kodissaan Outi alkoi hiljalleen toteuttaa omia haaveitaan ja rakentaa omanlaistaan elämää.

Outin poika aloitti armeijan ja kävi kotona vain lomilla. 16-vuotias tytär oli usein seurustelukumppaninsa luona. Outilla oli enemmän omaa aikaa kuin vuosiin. Hän ryhtyi tapaamaan ystäviään, joille oli aina aiemmin ollut liian vähän tilaa kalenterissa.

Outi teki paljon töitä ja totutteli uuteen arkeen.

– Löysin itseni meditaatiokurssilta ja aloitin joogaopettajakoulutuksen. Suoritin eroani. Minulla oli voimakas tarve tutkia ja kehittää itseäni.

Mutta pian Outin tytär kertoi olevansa ahdistunut. Hän oli hakeutunut itse koulupsykologille. Kävi ilmi, että tyttö oli voinut pitkään huonosti ja tullut koulukiusatuksi ala-asteelta lähtien.

– En ollut tiennyt. Olen alun perin aloittanut urani lastenpsykologina enkä nähnyt, miten huonosti oma tyttäreni voi. Aloin syyllistää itseäni.

Samoihin aikoihin Outin äidillä todettiin Alzheimerin tauti.

– Silloin romahdin. En nukkunut pariin viikkoon, enkä pystynyt tekemään psykologin työtäni.

Outi Pikkuoksa joogaa.
Avioeron jälkeen Outi opiskeli joogaterapeutiksi ja kirjoitti kirjan ­mielen hoidosta joogan avulla.

Outi hakeutui unihäiriöihin erikoistuneen psykiatrin vastaanotolle. Lääkäri kuunteli Outia ja totesi hänen olevan masentunut. Outi sai mielialalääkityksen ja kuukauden sairausloman.

– Olin aktiivinen masentunut – suoritin ja tein koko ajan. Kävin aivan ylikierroksilla.

Lääkitys auttoi. Outi aloitti kaksi vuotta kestäneen terapian. Ajan kuluessa myös tytär alkoi voida paremmin.

– Yhtäkkiä havahduin ajattelemaan, voiko elämä olla näin helppoa? Ahdistus ja paine suorittamiseen ja yltiöpäiseen tsemppaamiseen katosivat.

Lue myös: Avioero tuli yllätyksenä – näin löydät erokriisin jälkeen vahvuuden sisältäsi

Uusi teini-ikä ja kukoistuskausi – ”Yhtäkkiä minut huomattiin naisena”

Alkuun ajatus miehistä tuntui Outista yököttävältä. Erosta oli kulunut vuosi, kun hänen paras ystävänsä ehdotti treffipalvelu Tinderiä. Outi vastusteli mutta loi itselleen profiilin vailla odotuksia. Hetkessä hänelle tulvi satoja osumia. Se tuntui liialliselta.

– En ollut saanut naisena minkäänlaista huomiota vuosikausiin. Tunsin olevani näkymätön ja androgyyni. Äiti. En millään tavalla seksuaalinen tai naisellinen.

Vähän aikaa asiaa pureskeltuaan Outi päätti antautua treffimaailmaan. Se oli vierasta, koska hän oli ruvennut seurustelemaan ex-miehensä kanssa niin nuorena. Seuraavasta kesälomasta tulikin varsin vauhdikas.

– Yhtäkkiä minut huomattiin naisena ja seksuaalisena olentona. Ulkonäköäni kehuttiin. Itsetuntoni nousi valtavasti. Siitä alkoi teini-ikäni, jota en ollut aiemmin kokenut. Löysin naiseuteni ja nautin siitä täysin siemauksin.

”Ymmärsin, että voin olla kiinnostunut kauneudesta ja hömpästä, vaikka olen syvällisesti ajatteleva ihminen.”

Vuoden ajan Outi tapaili miehiä. Hän ei kaivannut uutta parisuhdetta mutta halusi seikkailla. Samalla hän ryhtyi kokeilemaan uudenlaisia vaatetyylejä.

– Olin 48-vuotias ja minua kiinnostivat vain miehet, kynsilakat ja meikit, hän sanoo ja nauraa.

Aiemmin harmaissa, käytännöllisissä vaatteissa viihtynyt nainen laitatti ripsienpidennykset ja ryhtyi täydentämään vaatekaappiaan pinkillä, glitterillä ja kullalla. Matalat ja mukavat kengät vaihtuivat korkokenkiin, tuulihousut hameisiin.

Outi alkoi hoitaa kauneuttaan, vaikka oli aiemmin pitänyt sitä pinnallisena ja turhamaisena.

– Ymmärsin, että voin olla kiinnostunut kauneudesta ja hömpästä, vaikka olen syvällisesti ajatteleva ihminen.

Outi Pikkuoksa.
Outi huomasi mukautuneensa myös ex-miehensä musiikkimakuun. Nyt hän kuuntelee vahvojen naisten tekemää popmusiikkia. ”Musiikki on ­minulle nopea mielialalääke.”

Introvertistä ekstrovertiksi – ”Löysin iloisen, nauravaisen itseni”

Myös ympäristö huomasi Outin muutoksen. Vanhat tutut sanoivat hänen olevan kuin eri ihminen.

– Suurin muutos oli se, että aloin taas nauraa herkästi. Ymmärsin, etten ollut nauranut kunnolla vuosikausiin. Löysin iloisen nauravaisen itseni – sen, millainen olen oikeasti.

Outi oli kuvitellut olevansa epäsosiaalinen. Hämmästys olikin melkoinen, kun persoonallisuustesti paljasti hänen olevan luonteeltaan ekstrovertti, ulospäin suuntautunut.

– Olin vuosia mukautunut entisen puolisoni luonteenpiirteisiin ja hukannut itseni.

Nyt Outi lähti itsekseen klubeille tanssimaan tai teatteriin ja lomamatkoille ulkomaille. Hän uskaltautui juttelemaan tuntemattomille ihmisille. Se tuntui ihanalta.

Outi nautti sosiaalisesta elämästään suuresti, kunnes keväällä 2020 koronapandemia pakotti vähentämään menoja, juhlimista ja kontakteja. Se oli päätepiste humputtelulle.

 

Outi ryhtyi pohtimaan uransa jatkoa syvemmin. Joogaterapeutin työ oli kiinnostanut häntä jo pitkään. Hän opiskeli siitä itselleen uuden ammatin, jota harjoittaa nyt psykologin työn ohella.

Samoihin aikoihin Outi ryhtyi kirjoittamaan marraskuussa julkaistua teostaan, Mielijoogaa – Irti huolista, alakulosta ja kielteisistä ajatuksista. Elämän tahti rauhoittui ja seestyi. Outi tapasi miehen, jonka kanssa hän seurusteli hetken aikaa.

– Huomasin, että lähdin edelleen herkästi mukautumaan ja tyydyttämään toisen tarpeita unohtaen itseni. Se oli hyvä kokemus. Oivalsin, että minulla on hyvin vahva imu tällaisiin suhteisiin. Minun on vielä opeteltava pitämään omista rajoistani kiinni.

Sillä matkalla Outi on edelleen.

– Enää en suostu olemaan se, joka sulautuu toisen odotuksiin. Haluan olla oma aika ­pursuileva ja suhteellisen räväkkä, naisellinen itseni. Tärkeintä on, että voin itse ­hyvin.

Outi Pikkuoksa avioeron jälkeen.
Laittautuminen antaa Outille voimaa. ”Aiemmin minulle oli tärkeää olla hillitty ja tyylikäs, mutta enää ei ole väliä, vaikka menisi vähän yli.”

Juttu on ilmestynyt Kotilääkärin numerossa 3/2022.

X