
Outi Pikkuoksa löysi itsensä ja naiseutensa uudelleen avioeron jälkeen – ”Yhtäkkiä minut huomattiin naisena”
Outi Pikkuoksa löysi itsestään aivan uusia puolia pitkän avioliiton päätyttyä. Hillitystä ja sisäänpäin kääntyneestä perheenäidistä kasvoi hullutteleva ja avoimesti naurava nainen. Harmaat vaatteet vaihtuivat pinkkiin ja kultaan – ja mieli aukesi uusille mahdollisuuksille.
Outi Pikkuoksa löysi itsestään hulluttelevan ja nauravaisen naisen.
Outi Pikkuoksa löysi itsestään aivan uusia puolia pitkän avioliiton päätyttyä. Hillitystä ja sisäänpäin kääntyneestä perheenäidistä kasvoi hullutteleva ja avoimesti naurava nainen. Harmaat vaatteet vaihtuivat pinkkiin ja kultaan – ja mieli aukesi uusille mahdollisuuksille.
Minä sanon elämälle kyllä. Tätä lausetta Outi Pikkuoksa toisteli mielessään työhuoneessaan.
Oli syksy 2017. Psykologina työskentelevä Outi oli juuri pohtinut asiakkaansa kanssa tämän haaveita ja tavoitteita. Tapaamisen jälkeen Outin valtasi vimma lähteä itse kokeilemaan elämää aivan uudella tavalla.
Outi kirjoitti paperille toiveensa tulevalle vuodelle: opiskelen joogaterapeutiksi, tapaan paljon ihania miehiä, teen uudesta kodistani juuri sellaisen kuin haluan ja pidän ystäviini usein yhteyttä.
”Halusin lähteä seikkailemaan ja katsomaan mitä tapahtuu, jos heittäydyn”, Outi kertoo.
Muutamaa kuukautta aiemmin hän oli ilmoittanut miehelleen haluavansa eron.
– Se oli elämäni paras päätös. Avioeron jälkeen elämääni tuli värit.
Kahden kämppiksen elämää – ”Olin pyhittänyt elämäni muille”
Vuosien ajan Outin elämä oli ollut hyvin perhekeskeistä. Arki pyöri kahden lapsen ympärillä – mitä tänään laitettaisiin ruoaksi, kuka pitäisi kuskata mihinkin harrastukseen. Päällisin puolin kaikki näytti olevan hyvin, mutta sisäisesti Outi kärsi.
– Tiedostin koko ajan eläväni roolissa, johon en mahdu. Syyllistin itseäni: miksi en osannut olla tyytyväinen ihan normaaliin elämään?
Outi tiesi haluavansa eron, mutta silloisen puolison työttömyys vaikeutti tilannetta. Hän halusi pysyä miehen tukena ja koki suhteen jatkamisen velvollisuudekseen.
– Olin pyhittänyt elämäni muille. Olen itse eroperheestä ja minulle oli äärimmäisen tärkeää, että lapsillani on ehyt koti. Se on yksi syy, miksi roikuin huonossa parisuhteessa hyvin pitkään.
Outin ja hänen silloisen miehensä yhteinen elämä oli alkanut jo parikymppisenä. Vuosien varrella he kasvoivat hiljalleen eri suuntiin. Liiton suurimmaksi ongelmaksi muodostui puhumattomuus, ja viimeisen kymmenen vuoden ajan pari nukkui eri makuuhuoneissa.
Outi oli käynyt mielessään eroa läpi jo pitkään, kun mies sai uuden työpaikan. Samana päivänä Outi sopi välittäjän kanssa asuntoesittelyn, jossa ilmoitti heti vuokraavansa kodin.
Outi muutti lastensa kanssa asuntoon nopeasti, ja mies aloitti työt toisella paikkakunnalla.
Yhteistä elämää oli takana 27 vuotta, kun Outi allekirjoitti avioerohakemuksen.
Avioeron jälkeen tuli masennus – ”Suoritin ja tein koko ajan”
Boheemeja sisustustyynyjä. Isoja, herkästi rullalle meneviä mutta niin ihania mattoja. Kauan toivottu Futon-sänky ja roskalavalta löydetty nojatuoli. Uudessa kodissaan Outi alkoi hiljalleen toteuttaa omia haaveitaan ja rakentaa omanlaistaan elämää.
Outin poika aloitti armeijan ja kävi kotona vain lomilla. 16-vuotias tytär oli usein seurustelukumppaninsa luona. Outilla oli enemmän omaa aikaa kuin vuosiin. Hän ryhtyi tapaamaan ystäviään, joille oli aina aiemmin ollut liian vähän tilaa kalenterissa.
Outi teki paljon töitä ja totutteli uuteen arkeen.
– Löysin itseni meditaatiokurssilta ja aloitin joogaopettajakoulutuksen. Suoritin eroani. Minulla oli voimakas tarve tutkia ja kehittää itseäni.
Mutta pian Outin tytär kertoi olevansa ahdistunut. Hän oli hakeutunut itse koulupsykologille. Kävi ilmi, että tyttö oli voinut pitkään huonosti ja tullut koulukiusatuksi ala-asteelta lähtien.
– En ollut tiennyt. Olen alun perin aloittanut urani lastenpsykologina enkä nähnyt, miten huonosti oma tyttäreni voi. Aloin syyllistää itseäni.
Samoihin aikoihin Outin äidillä todettiin Alzheimerin tauti.
– Silloin romahdin. En nukkunut pariin viikkoon, enkä pystynyt tekemään psykologin työtäni.
Outi hakeutui unihäiriöihin erikoistuneen psykiatrin vastaanotolle. Lääkäri kuunteli Outia ja totesi hänen olevan masentunut. Outi sai mielialalääkityksen ja kuukauden sairausloman.
– Olin aktiivinen masentunut – suoritin ja tein koko ajan. Kävin aivan ylikierroksilla.
Lääkitys auttoi. Outi aloitti kaksi vuotta kestäneen terapian. Ajan kuluessa myös tytär alkoi voida paremmin.
– Yhtäkkiä havahduin ajattelemaan, voiko elämä olla näin helppoa? Ahdistus ja paine suorittamiseen ja yltiöpäiseen tsemppaamiseen katosivat.
Lue myös: Avioero tuli yllätyksenä – näin löydät erokriisin jälkeen vahvuuden sisältäsi
Uusi teini-ikä ja kukoistuskausi – ”Yhtäkkiä minut huomattiin naisena”
Alkuun ajatus miehistä tuntui Outista yököttävältä. Erosta oli kulunut vuosi, kun hänen paras ystävänsä ehdotti treffipalvelu Tinderiä. Outi vastusteli mutta loi itselleen profiilin vailla odotuksia. Hetkessä hänelle tulvi satoja osumia. Se tuntui liialliselta.
– En ollut saanut naisena minkäänlaista huomiota vuosikausiin. Tunsin olevani näkymätön ja androgyyni. Äiti. En millään tavalla seksuaalinen tai naisellinen.
Vähän aikaa asiaa pureskeltuaan Outi päätti antautua treffimaailmaan. Se oli vierasta, koska hän oli ruvennut seurustelemaan ex-miehensä kanssa niin nuorena. Seuraavasta kesälomasta tulikin varsin vauhdikas.
– Yhtäkkiä minut huomattiin naisena ja seksuaalisena olentona. Ulkonäköäni kehuttiin. Itsetuntoni nousi valtavasti. Siitä alkoi teini-ikäni, jota en ollut aiemmin kokenut. Löysin naiseuteni ja nautin siitä täysin siemauksin.
”Ymmärsin, että voin olla kiinnostunut kauneudesta ja hömpästä, vaikka olen syvällisesti ajatteleva ihminen.”
Vuoden ajan Outi tapaili miehiä. Hän ei kaivannut uutta parisuhdetta mutta halusi seikkailla. Samalla hän ryhtyi kokeilemaan uudenlaisia vaatetyylejä.
– Olin 48-vuotias ja minua kiinnostivat vain miehet, kynsilakat ja meikit, hän sanoo ja nauraa.
Aiemmin harmaissa, käytännöllisissä vaatteissa viihtynyt nainen laitatti ripsienpidennykset ja ryhtyi täydentämään vaatekaappiaan pinkillä, glitterillä ja kullalla. Matalat ja mukavat kengät vaihtuivat korkokenkiin, tuulihousut hameisiin.
Outi alkoi hoitaa kauneuttaan, vaikka oli aiemmin pitänyt sitä pinnallisena ja turhamaisena.
– Ymmärsin, että voin olla kiinnostunut kauneudesta ja hömpästä, vaikka olen syvällisesti ajatteleva ihminen.
Introvertistä ekstrovertiksi – ”Löysin iloisen, nauravaisen itseni”
Myös ympäristö huomasi Outin muutoksen. Vanhat tutut sanoivat hänen olevan kuin eri ihminen.
– Suurin muutos oli se, että aloin taas nauraa herkästi. Ymmärsin, etten ollut nauranut kunnolla vuosikausiin. Löysin iloisen nauravaisen itseni – sen, millainen olen oikeasti.
Outi oli kuvitellut olevansa epäsosiaalinen. Hämmästys olikin melkoinen, kun persoonallisuustesti paljasti hänen olevan luonteeltaan ekstrovertti, ulospäin suuntautunut.
– Olin vuosia mukautunut entisen puolisoni luonteenpiirteisiin ja hukannut itseni.
Nyt Outi lähti itsekseen klubeille tanssimaan tai teatteriin ja lomamatkoille ulkomaille. Hän uskaltautui juttelemaan tuntemattomille ihmisille. Se tuntui ihanalta.
Outi nautti sosiaalisesta elämästään suuresti, kunnes keväällä 2020 koronapandemia pakotti vähentämään menoja, juhlimista ja kontakteja. Se oli päätepiste humputtelulle.
Outi ryhtyi pohtimaan uransa jatkoa syvemmin. Joogaterapeutin työ oli kiinnostanut häntä jo pitkään. Hän opiskeli siitä itselleen uuden ammatin, jota harjoittaa nyt psykologin työn ohella.
Samoihin aikoihin Outi ryhtyi kirjoittamaan marraskuussa julkaistua teostaan, Mielijoogaa – Irti huolista, alakulosta ja kielteisistä ajatuksista. Elämän tahti rauhoittui ja seestyi. Outi tapasi miehen, jonka kanssa hän seurusteli hetken aikaa.
– Huomasin, että lähdin edelleen herkästi mukautumaan ja tyydyttämään toisen tarpeita unohtaen itseni. Se oli hyvä kokemus. Oivalsin, että minulla on hyvin vahva imu tällaisiin suhteisiin. Minun on vielä opeteltava pitämään omista rajoistani kiinni.
Sillä matkalla Outi on edelleen.
– Enää en suostu olemaan se, joka sulautuu toisen odotuksiin. Haluan olla oma aika pursuileva ja suhteellisen räväkkä, naisellinen itseni. Tärkeintä on, että voin itse hyvin.
Juttu on ilmestynyt Kotilääkärin numerossa 3/2022.
Kommentit
Erosta tai eroista ei yleensäkään koidu muuta kuin positiivista elämään. En ole masentunut suorittaja, en ole eroni jälkeen mennyt Tinderiin. Huomasin oikeastaan, että minun on parempi olla yksin. Ei yhtään mitään parisuhteita enää. Olen ollut pitkään yksin, koska en halua sählinkiä elämääni. Ensin rakastutaan ja sitten leipiinnytään toiseen. En halua kokea enää kumpaakaan uudestaan. Kun ikää on tullut, tietää, ettei sukupuolielämä vaan enää vedä. Tilanne oli täysin toinen ns. hedelmällisessä iässä. Minusta ei ole enää kenenkään partneriksi. Miksi sitä, minkä jo tietää etukäteen todeksi, täytyy lähteä vielä kokeilemaan. Minä en ole ollut milloinkaan taloudellisesti riippuvainen puolisosta. Se mahdollistaa tämän vapauden olla itselleen ultrarehellinen. Kiitos, ei enää koskaan parisuhdetta. Ja jos elämääni kävelisi todellinen helmi tai timantti, olisi itsestäänselvää, että ystävyydestä en milloinkaan kieltäytyisi.
Kommentit
Jos samanikäinenmies sanoo että löysi uudestaan miehisyytensä ja nussi ympäriinsä, hänet tuomitaan välittömästi joka taholta. Pikkasen haiskahtaa tuo juttusiinä mielessä.
Hassuja kommentteja. Aivan asiallinen ja hieno kertomus toisen osapuolen näkökulmasta. Hienoa Outi! Elämä on liian lyhyt siihen, että pitäisi aina mukautua muiden odotuksiin. Aidosti empaattinen ja välittävä ihminen ( kuten minäkin) helposti toimii niin ja hukkaa itsensä.
Just.
Vähän on taas vedetty mutkia suoraksi. Puhumattomuus voi johtua kummastakin tasapuolisesti. Ystäväni kypsyi siihen, että vaimo kielsi puhumisen vuoteessa, koska ”vauva ei pysty nukkumaan.” Lapsi oli siinä vaiheessa viisivuotias ja nukkui edelleen vanhempien välissä. Hän yritti pitää parisuhdetta yllä, mutta kun lapsi.
Syvä myötähäpeä tällaisten juttujen myötä.
Miehilläkin on tunteet, vaikka kuinka muuta yritettäisiin esittää. Kuvitellaan, että miehet kulkevat valmiina vaikka mihin milloin vain ja heidät voidaan lakaista nurkkaan kertakäyttöisinä. Oma mieheni puhuu paljon sekä myös kuuntelee. Lapset eivät tule väliimme. Tuo mies ei ole kertakäyttöinen.
Hävetkää.
Erosta tai eroista ei yleensäkään koidu muuta kuin positiivista elämään. En ole masentunut suorittaja, en ole eroni jälkeen mennyt Tinderiin. Huomasin oikeastaan, että minun on parempi olla yksin. Ei yhtään mitään parisuhteita enää. Olen ollut pitkään yksin, koska en halua sählinkiä elämääni. Ensin rakastutaan ja sitten leipiinnytään toiseen. En halua kokea enää kumpaakaan uudestaan. Kun ikää on tullut, tietää, ettei sukupuolielämä vaan enää vedä. Tilanne oli täysin toinen ns. hedelmällisessä iässä. Minusta ei ole enää kenenkään partneriksi. Miksi sitä, minkä jo tietää etukäteen todeksi, täytyy lähteä vielä kokeilemaan. Minä en ole ollut milloinkaan taloudellisesti riippuvainen puolisosta. Se mahdollistaa tämän vapauden olla itselleen ultrarehellinen. Kiitos, ei enää koskaan parisuhdetta. Ja jos elämääni kävelisi todellinen helmi tai timantti, olisi itsestäänselvää, että ystävyydestä en milloinkaan kieltäytyisi.
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous