Liikunta

Juostessa kipeytyvä polvi voi kertoa laiskasta pakarasta – huippuortopedi kertoo, miten juoksijan polvea kannattaa hoitaa

Juoksijan polven kipu tuntuu polven ulkosivussa. Syy siihen on kuitenkin yleensä toisaalla. Kysyimme lääkäriltä, miten juoksijan polvea kannattaa hoitaa.

Teksti:
Elise Mäki
Kuvat:
Istock

Juoksijan polvessa polven limapussi tulehtuu.

Juoksijan polven kipu tuntuu polven ulkosivussa. Syy siihen on kuitenkin yleensä toisaalla. Kysyimme lääkäriltä, miten juoksijan polvea kannattaa hoitaa.

Pururata mutkittelee edessä kutsuvana. Intoa ja kuntoa riittää. Mutta polven ulkoreuna varoittelee itsestään. Kun juoksua jatkaa, kipu yltyy. Juoksijan polvi on yksi yleisimmistä polven kiputiloista, kertoo kansainvälisten huippu-urheilijoiden, kuten jalkapallojoukkue FC Barcelonan Ousmane Dembélén kirurgina ja ortopedinä tunnettu Lasse Lempainen Mehiläinen Neo -lääkärikeskuksesta.

Syy löytyy usein lantiosta. Lantionharjusta lähtevä suoliluu-sääriside -lihaskalvo kiinnittyy säären ulkoreunaan. Jos se alkaa hiertää reisiluun alaosan kohdalla vasten luun pintaa, se aiheuttaa kiputilan, jota kutsutaan juoksijan polveksi.

Polvessa oleva, tavallisesti hankausta vaimentava limapussi ärtyy. Vaikka kipu tuntuu polvessa, on syy juoksijan polveen yleensä muualla.

Usein esimerkiksi keskimmäinen pakaralihas ei välttämättä toimi kunnolla, tai se on heikko. Puhutaan niin sanotusta laiskan pakaran syndroomasta. Sen vuoksi lantio valahtaa väärään asentoon ja polven linjaus pettää sisäänpäin, Lempainen kertoo.

Toinen syy juoksijan polveen voi löytyä nilkasta. Jos nilkka pettää sisäänpäin, se ohjaa myös polven linjausta sisäänpäin ja reiden ulkosyrjän jännerakenne alkaa hiertää.

Lue myös: Vaivaako sinuakin laiska pakara? Helppo pakarajumppa voi ehkäistä myös selkäkipuja

Aloita treeni rauhassa

Juoksijan polvi voi tulla minkäikäiselle liikkujalle tahansa. Erityisesti se vaivaa Lempaisen mukaan kuitenkin kahtaa ryhmää.

Ensimmäisen muodostavat  kuntoilemaan pitkästä aikaa ryhtyvät keski-ikäiset, jotka aloittavat treenaamaan vanhasta muistista liian kovaa, vaikkei lihaskunto ole vielä entisellä tasolla. Toisen ryhmän muodostavat taas aikuisuuden kynnyksellä olevat, kilpailullisesti urheilevat nuoret, joilla harjoittelumäärät kasvavat liian nopeasti suhteessa lihasvoimaan.

Juoksijan polvi voi tulla juoksun lisäksi myös esimerkiksi vapaan tyylin hiihdosta, vaikka monot tukevatkin nilkkaa hyvin. Ongelma syntyy kuitenkin lantiossa ja sisäänpäin kääntyvässä polvessa.

– Jos paino ei ole liukuvan suksen päällä, eli lantio tai polvi pettää, silloin helposti reiden ulkosivun tractus-jänne alkaa hiertää.

Lue myös Seura.fi: Juokseminen koukuttaa – Miksi aloittelevaa juoksijaa aina kuitenkin toppuutellaan?

Juoksijan polvi kuntoon tekniikkaan panostamalla

Lempainen kertoo, että aikaisemmin juoksijan polvea hoidettiin usein kortisonilla. Se kuitenkin hoitaa vain oiretta, eikä korjaa itse kivun aiheuttajaa.

Kortisonia voi edelleen harkiten käyttää, mutta vaarana on, että vaiva lopulta vain pahenee: kun kortisoni hillitsee tulehdusta ja siten vaimentaa kipua, voi treenaamista väärällä tekniikalla jatkaa. Kun kuuri on ohi, voi kipu iskeä entistä voimakkaampana.

Parasta olisi käydä juoksutekniikka läpi fysioterapeutin kanssa ja korjata virheelliset asennot lihaskuntoharjoittein. Tärkeää on esimerkiksi vahvistaa pohkeen, nilkan alueen ja jalkaterän lihaksia ja harjoittaa niin sanottua lantion corea, lonkan loitontajia ja lähentäjiä.

Fysioterapeutti voi katsoa, onko lantion ryhti hyvä juostessa, toimiiko keskimmäinen pakaralihas tai onko nilkassa vääränlaisia kireyksiä ja pettääkö nilkka sisäänpäin. Juoksijan polvesta kärsivä voi esimerkiksi tarvita tukipohjalliset, jotta nilkan asento pysyisi suorassa.

Kuntoutumisessa voi kestää vuosikin, Lempainen kertoo.

Hieronta voi helpottaa

Toisinaan kuulee sanottavan, ettei reiden sivuosaa saisi juuri rullailla foam rollerilla eli putkirullalla. Lempaisen mukaan rullaa voi kuitenkin kevyesti käyttää, jotta lihaskalvon kireys helpottaisi.

Kipukohtaa ei kuitenkaan kannata rullailla, koska silloin limapussi ärtyy vain entisestään. Sen sijaan reiden sivua voi rullata puolivälin kohdalta.

Jos kärsii juoksijan polvesta, kannattaa myös hieroa etu- ja takareisiä, jotta lihaskudos rentoutuu ja siitä tulee elastisempi. Se helpottaa lihaskalvonkin kireyttä.

Jos juoksijan polvi ei kuntoutuksesta ja hyvistä jalkineista huolimatta parane, voi leikkauskin olla tarpeen. Leikkauksessa reiden sivuosan jänteestä tehdään pidempi, jotta hiertyminen loppuu. Toipuminen on yleensä nopeaa ja tulokset Lempaisen mukaan hyviä.  Leikkausta tarvitaan kuitenkin vain hyvin harvoin, hän kertoo.

Ihmisten jalat ovat myös erilaisia. Jotkut ovat alttiimpia saamaan juoksijan polven oireita kuin toiset. Esimerkiksi jos reisiluun kaula on luonnostaan sellaisessa asennossa, että se edistää polven kääntymistä sisäänpäin ja polvet menevät luonnostaan niin sanotusti pihtimäiseen asentoon, voi lenkkeilijä saada tavallista herkemmin juoksijanpolvioireita.

Ja jos oma jälkikasvu urheilee aktiivisesti ja pelaa esimerkiksi jääkiekkoa, voi polvikivun syynä olla lajista huolimatta juoksijan polvi. Jos oheisharjoittelussa aletaan juosta, voi kipu syntyä huonon juoksutekniikan vuoksi, vaikka nuori olisi muutoin hyvässä kunnossa.

– Polvikivulle on useita muitakin syitä. Tärkeää on tarkka diagnoosi, että puhutaan varmasti juoksijan polvesta.

X