Liikunta

Penikkatauti jäytää juoksijan jalkoja – näin vältät ja hoidat kivuliaan penikkataudin

Säärissä tuntuva kipu on juoksijan tyypillinen rasitusvamma. Liikuntatieteen erikoislääkäri Jari Parkkari kertoo, miten penikkataudin voi selättää.

Teksti:
Miia Siistonen
Kuvat:
Istock

Säärissä tuntuva kipu on juoksijan tyypillinen rasitusvamma. Liikuntatieteen erikoislääkäri Jari Parkkari kertoo, miten penikkataudin voi selättää.

Penikkatauti on rasitusvamma, joka tuntuu kipuna ja kiristyksenä sääriluun etu- tai sisäreunassa.

Kipu iskee yleensä silloin, kun esimerkiksi juoksulenkeillä on tullut ahnehdittua hieman liikaa vauhtia ja kilometrejä. Penikkataudista kärsivätkin tyypillisimmin juuri juoksua tai palloilu- ja hyppylajeja harrastavat, sillä nämä lajit aiheuttavat iskukuormitusta jalkoihin.

Penikkataudin kipu voi aluksi tuntua aina liikuntasuorituksen jälkeen, mutta myöhemmin se voi alkaa oireilla jo liikunnan aikana. Pahimmillaan sääressä on leposärkyä.

Kysyimme liikuntatieteen erikoislääkäri Jari Parkkarilta, miten penikkatautia voi ehkäistä ja hoitaa.

Mikä penikkataudin aiheuttaa?

Harjoittelun määrän nopea lisääminen ja liikunta-alustan vaihtuminen altistavat penikkataudille.

Tyypillisesti penikat vaivaavat juoksijaa, joka päättää pidempään jatkuneen lekottelun jälkeen aloittaa kuntokuurin, ja treenaamisen määrä ja teho ovat kuntoon nähden liian kovia. Myös ylipaino ja virheelliset liikeradat aiheuttavat penikkatautia.

Lue myös Seura.fi: Juokseminen koukuttaa – Miksi aloittelevaa juoksijaa aina kuitenkin toppuutellaan?

Penikkataudin hoito

Penikkataudin paranemisennuste on hyvä. Akuutissa vaiheessa kipeää aluetta voi kevyesti hieroa esimerkiksi jääpalalla tai tulehduskipugeelillä. Teippaukset, sidokset, tuet ja pohjalliset saattavat helpottaa kipua, mutta eivät poista sen syytä.

Täydellistä lepoa ei tarvita. Korvaaviksi liikuntalajeiksi käyvät esimerkiksi kuntosaliharjoittelu, pyöräily, uinti ja vesijuoksu. Näitä tehdään, kunnes jalka jälleen kestää kävelyä ja juoksemista. Normaaliin harjoitteluun voi palata yleensä 2–4 viikon kuluessa.

Näin vältät penikkataudin

Penikkatauti uusii helposti. Penikkatautia ehkäisee säännöllinen, vähintään kaksi kertaa viikossa tehty lihaskuntotreeni. Kun lihakset ovat kunnossa, myös alaraajojen liikehallinta ja juoksutekniikka kohenevat.

Tauon jälkeen juokseminen tulisi aloittaa rauhallisesti. Vauhtia ja matkan pituutta kannattaa lisätä asteittain liiallisen kuormituksen välttämiseksi. Muista lämmitellä lihakset huolellisesti ennen lenkkiä.

On myös tärkeää valita juuri itselle sopivat juoksukengät ja vaihtaa niitä riittävän usein.

Lue myös Kotiliesi.fi: Juoksukenkien valinta: Ota haltuun kenkäfaktat, joiden avulla onnistut ostoksilla

X