Ravinto

Uusi vitamiini lisätään ravitsemussuosituksiin – tunnetko koliinin, jolla on tärkeä tehtävä elimistön rasvakuriirina?

Koliini eli B4-vitamiini on nousemassa uusiin ravitsemussuosituksiin. Sen tehtäviin kuuluu rasvan kuljettaminen pois maksasta. Lisäksi koliinilla on yhteys muun muassa muistiin.

Teksti:
Anna-Kaisa Asuja
Kuvat:
iStock

Merkittävimpiä koliinin lähteitä ruokavaliossamme ovat liha, maitotuotteet, kananmuna ja viljatuotteet. Myös soijatuotteissa on yleensä paljon koliinia.

Koliini eli B4-vitamiini on nousemassa uusiin ravitsemussuosituksiin. Sen tehtäviin kuuluu rasvan kuljettaminen pois maksasta. Lisäksi koliinilla on yhteys muun muassa muistiin.

Uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset julkaistaan kesäkuussa. Tulevissa suosituksissa painotetaan terveyden rinnalla ekologista kestävyyttä. Terveyteen liittyen suosituksiin on nousemassa uutena muun muassa B-vitamiineihin kuuluva koliini.

Koliini on vesiliukoinen, B-vitamiinin kaltainen ravintoaine. Se on keskeinen solujen rakennusaine, joka lisäksi osallistuu muistin ja lihasten toiminnan säätelyyn. Elimistö tarvitsee koliinia myös rasvojen kuljettamiseen maksasta kehon muihin soluihin.

– Koliini on ollut Yhdysvalloissa mukana ravitsemussuosituksissa jo 1990-luvulla. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on ottanut kantaa koliiniin vuonna 2016. Nyt siihen ollaan ottamassa kantaa myös Pohjoismaissa, kertoo yliopistonlehtori Riitta Freese Helsingin yliopistosta.

Koliinia pitää saada ravinnosta

Ihmisen elimistö pystyy tuottamaan koliinia, mutta ilmeisesti ei tarpeeksi. Nyt pohditaan, luokitellaanko koliini välttämättömäksi ravintoaineeksi, jota on saatava myös ravinnosta. Välttämättömällä ravintoaineella on elimistössä vähintään yksi tehtävä, johon sitä tarvitaan.

– Koliinin ravitsemukselliseen tarpeeseen liittyvää tutkimusta on vähän. On kuitenkin todettu, että maksan rasva-aineenvaihdunta muuttuu, kun koliini poistetaan ruokavaliosta. Mutta annosvastetutkimuksia, joissa koliinia olisi annettu pikkuhiljaa enenevässä määrin ja katsottu, missä kohtaa ongelmat häviävät, on tehty vain muutama, Freese kertoo.

Vielä ei ole tietoa siitä, kuinka paljon koliinia pitäisi vähintään saada. Koska saantisuosituksia ei voida antaa, uusiin ravitsemussuosituksiin tullaan ainoastaan koostamaan tietoa koliinista.

Koliini on elimistön lähetti ja viestinviejä

Koliinista muodostuva betaiini on mukana samoissa aineenvaihduntatapahtumissa B-ryhmän vitamiinien folaatin ja B12:n kanssa. Koliini osallistuu folaatin tavoin välillisesti DNA:n synteesiin sekä solujen jakautumiseen. Tarvittaessa koliini osittain korvaa folaattia.

Koliini toimii elimistössä myös tärkeänä rasvakuriirina.

– Jos elimistössä on liian vähän koliinia, maksan kyky lähettää rasvaa muiden solujen käyttöön heikkenee. Kun rasva ei pääse maksasta eteenpäin, se alkaa kertyä sinne. Rasvan oikea varastopaikka ei ole kuitenkaan maksa vaan rasvakudos.

Koliini liittyy muun muassa sydämen ja suoliston toiminnan säätelyyn ja muistin toimintaan.

Koliini ei kuitenkaan poista rasvamaksaan liittyviä ongelmia.

– Rasvamaksa liittyy ylipainoon ja tyypin 2 diabetekseen ja muihin metabolisen oireyhtymän tekijöihin.

Koliinista muodostuva asetyylikoliini toimii myös hermovälittäjäaineena. On tiettyjä hermoja, jotka välittävät viestinsä eteenpäin koliinin avulla. Tällä tavalla ravintoaine liittyy muun muassa sydämen ja suoliston toiminnan säätelyyn ja muistin toimintaan.

Koliinin lähteet kasvikunnassa.
Ei huolta, kasvissyöjät! Kasvikunnan tuotteista koliinia esiintyy muun muassa soijatuotteissa.

Koliinin lähteet eläin- ja kasvikunnassa

Parhaat koliinin lähteet löytyvät eläinkunnan puolelta. Muun muassa maksa ja kananmuna sisältävät koliinia. Kasvikunnan tuotteista koliinia on runsaasti vehnänalkioissa.

– Pohjoismaisessa ruokavaliossa koliinin merkittävimpiä lähteitä ovat liha, maitotuotteet, kananmuna ja viljatuotteet.

Kasvissyöjien tai vegaanien ei tarvitse huolestua. Soijatuotteiden koliinipitoisuudet ovat yleensä hyvät. Myös viljatuotteissa, maapähkinöissä ja joissakin kasviksissa voi olla mukavia määriä koliinia.

Monet elintarvikkeet sisältävät koliinia lesitiinin muodossa joko luontaisesti tai lisäaineena. Emulgointiaineena käytettävä lesitiini E322 valmistetaan joko soijapavuista tai kananmunan keltuaisesta. Lesi­tiiniä myydään myös ravintolisänä eri muodoissa.

Tärkeä vitamiini raskaana oleville, imettäville ja kasvissyöjille

Tutkittua tietoa koliinin saannista on toistaiseksi sangen vähän. Elintarvikkeiden koliinipitoisuuksia ei esimerkiksi ole luetteloitu Fineliin eli elintarvikkeiden kansalliseen koostumustietopankkiin. Osittain tästä syystä ei ole tiedossa, mikä suomalaisten koliinin saannin tila tällä hetkellä on.

Koliinin saanti on tärkeää raskaana oleville ja imettäville naisille. Vitamiinin vähäinen saanti raskauden aikana on yhdistetty neuraaliputken sulkeutumishäiriöriskiiin – samoin kuin liian vähäinen folaatin saanti.

Myös naisten, jotka kuluttavat vähän ja syövät terveellisesti, saattaa olla tarpeen kiinnittää huomiota koliinin saantiin. Koliinin tarve kannattaa tiedostaa myös, jos on siirtymässä sekaruokavaliosta kasvisruokavalioon.

Lue myös: Saatko tarpeeksi folaattia? Tärkeän vitamiinin saanti sakkaa joka kolmannella, vaikka siitä olisi helppo huolehtia

Koliinin puutos ei aiheuta oireita

Joihinkin vitamiineihin liittyy selkeä puutossairaus, kuten C-vitamiiniin keripukki ja D-vitamiiniin riisitauti. Koliinin suhteen mitään vastaavaa ei ole tiedossa. Sen puutteeseen ei myöskään liity mitään selkeää oiretta, josta puutostilan voisi päätellä.

Vielä ei ole kuitenkaan näyttöä siitä, että koliinin avulla voisi esimerkiksi ehkäistä dementiaa.

On myös tutkittu, että koliinilla voisi olla muistiin liittyviä yhteyksiä. Vielä ei ole kuitenkaan näyttöä siitä, että koliinin avulla voisi esimerkiksi ehkäistä dementiaa.

Jos koliinin imeytymisen suhteen on ongelmia ja sitä päätyy paksusuoleen, siitä muodostuu mikrobiaineenvaihduntatuotteita. Paksusuolesta imeytyessään ja maksassa muokkautuessaan ne voivat olla elimistölle haitallisia.

– Hurjat yliannokset eivät ole suositeltavia, mutta tutkimusnäyttö on edelleen vajaata.

Juttu on julkaistu Kotilääkärin numerossa 3/2023.

X