Hyvinvointi

Saisiko olla parempaa seksiä? Asiantuntijat vastaavat 15 naisia askarruttavaan kysymykseen

Kaipaatko parempia orgasmeja, kärsitkö seksin aikana lirauttelusta tai huolestuttaako haluttomuus? Jokaisella naisella on joskus ongelmia seksin kanssa. Asiantuntijat kertovat, miten ne ratkaistaan.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
Istock

Seksiongelmat ovat yleisempiä kuin luulemme.

Kaipaatko parempia orgasmeja, kärsitkö seksin aikana lirauttelusta tai huolestuttaako haluttomuus? Jokaisella naisella on joskus ongelmia seksin kanssa. Asiantuntijat kertovat, miten ne ratkaistaan.

1. En halua seksiä kuten ennen. Voiko vika olla ehkäisyssä, gynekologi Sari Ahonkallio?

Osalla naisista hormonaalinen ehkäisy ja varsinkin yhdistelmäpillerit vähentävät halukkuutta. Niiden osuus haluttomuuteen selviää, kun kokeilet toista valmistetta kolmisen kuukautta. Ellei tilanne muutu, voidaan vaihtaa pillerimerkkiä tai lääkemuotoa: ehkäisylaastarin käyttäjillä on joissain tutkimuksissa pillereiden käyttäjiä vähemmän haluttomuutta. Matalahormoninen hormonikierukka ja kuparikierukka ovat myös hyviä vaihtoehtoja.

Kuparikierukka ei sisällä hormoneja, ja silti joissain tutkimuksissa se lisäsi haluttomuutta. Sen perusteella voi päätellä, että ehkäisy ei ole suurin syy halun puutteeseen. Varsinkin kun haluttomuus kiusaa lähinnä vakisuhteessa eläviä naisia.

Lue myös: Loppuiko seksi? Näiden asioiden oivaltaminen voi korjata haluttomuuden nopeastikin

2. Kuivat limakalvot tappavat seksihalut. Miten hoidan ne kuntoon?

Liukuvoide tekee seksistä mukavampaa. Kevyt perusvoide käy liukuvoiteesta ja ehkäisee kitkan aiheuttamia kipeitä nirhaumia. Varsinaiset liukkarit saattavat kirveltää ja ärsyttää kuivia limakalvoja. Ellei perusvoiteen apu riitä, ota käyttöön paikallisestrogeeni – emättimeen annosteltava tabletti tai voide. Vaihdevuosissa ja niiden jälkeen sitä kannattaa käyttää säännöllisesti, pari kertaa viikossa. Jo nelikymppiset naiset voivat tarvita sitä jossain kuukautiskierron vaiheessa.

Matalahormoninen ehkäisypilleri voi laskea limakalvojen estrogeenipitoisuuden niin alhaiseksi, että nuorta naista kutittaa ja kirveltää. Tällöinkin apu löytyy ilman reseptiä saatavasta paikallisestrogeenista. Ellei siitä ole hyötyä, kannattaa hakeutua gynekologille.

Lue myös: Kuivat limakalvot, väsymystä, kiillottomat hiukset? Elimistösi tarvitsee näitä vitamiineja

3. Alapääni on löystynyt, ja tuntuma on hukassa. Löytyykö tuntuma leikkauksella?

Tunnottomuuden syy ei ole emättimen väljyys vaan heikentyneet lantionpohjanlihakset ja se, ettei nainen osaa käyttää niitä.

Lantionpohjatreeniin löytyy ohjeita esimerkiksi netistä. Joskus naisen voi olla vaikea paikallistaa näitä lihaksia, jolloin kannattaa hakeutua lantionpohjan toimintahäiriöihin erikoistuneelle fysioterapeutille.

Emättimen kiristämiseen markkinoidaan muun muassa radiofrekvenssi- eli RF-hoitoa, mutta sen varaan en paljon laskisi. Leikkaus ei auta emättimen löysyyden tunteeseen, ellei syynä ole laskeuma. Se selviää gynekologin vastaanotolla.

4. Kaipaan nuoruuden järisyttäviä orgasmeja. Saako niitä enää takaisin?

Osalla naisista orgasmit vaimenevat ja niiden saaminen vaikeutuu varsinkin vaihdevuosien jälkeen. Estrogeenin ja testosteronin tuotanto vähenee, mikä ohentaa limakalvoja ja heikentää niiden tuntoherkkyyttä. Tuntemukset laimenevat siksikin, että naisen klitoriksen ja paisuvaiskudoksen verenkierto ja hermotus heikkenevät. Seksi yksin tai toisen kanssa pitää verenkierron ja hermotuksen kunnossa.

Orgasmi vaatii kiihottumista, ja siihen pitää varata entistä enemmän aikaa ja apuja; muun muassa vibraattori on hyvä apuväline. Kiihotusta ei tarvitse kohdistaa yhteen pisteeseen. Esimerkiksi emättimen etuseinässä on paljon hermotusta.

5. Miten yhdyntäkipua hoidetaan?

Vulvodynia on tavallisin alle nelikymppisten naisten yhdyntäkivun syy. Koska kipu liittyy kosketukseen, se haittaa tai estää seksin.

Vaikka vulvodynian syytä ei tunneta, oireita voidaan hoitaa luopumalla e-pillereistä ainakin puoleksi vuodeksi ja lantionpohjan fysioterapialla sekä alueen rentoutusharjoituksilla. Kumppanin olisi hyvä olla mukana fysioterapeutilla.

Liukaste ja puudute helpottavat yhdyntää. Joskus voidaan kokeilla kipukynnystä kohottavaa lääkettä ja toisinaan leikkausta, jossa vähennetään emättimen suulta hermopäätteitä. Leikkaus ei ole ensimmäinen vaihtoehto, sillä vulvodynia voi joskus parantua itsestäänkin.

6. Pelkään, että seksissä pissa lirahtaa. Mitä voin tehdä?

Jopa joka toisella naisella pissa karkaa joskus seksin yhteydessä, ja näillä naisilla karkailu ei rajoitu vain vuoteeseen.

Useimmiten pissa lirahtaa seksissä sisään työntymisen tai orgasmin aikana. Ensimmäinen tapaus viittaa ponnistusinkontinenssiin ja jälkimmäinen yliaktiiviseen rakkoon. Lantionpohjanlihasten jumppa tepsii ponnistusinkontinenssiin, ja yliaktiivista rakkoa hoidetaan lääkkeillä.

7. Yhdynnästä on niin paljon aikaa, että se jännittää. Voinko valmistautua siihen jotenkin?

Aktiivinen seksielämä ylläpitää emättimen ja koko lantionpohjan hyvinvointia. Jos seksiä ei ole pitkään aikaan, emätin voi menettää joustavuuttaan ja jopa lyhentyä. Itsetyydytyksellä on yhtä hyvät vaikutukset alapään hyvinvointiin kuin seksillä, ja siksikin sooloseksiä voi suositella.

Pitkän tauon jälkeen seksi ymmärrettävästi jännittää, mikä kannattaa kertoa kumppanille. Jos olet vaihdevuosissa eikä paikallisestrogeenin käyttö ole tuttua, hoida limakalvot kuntoon parin viikon mittaisella paikallisestrogeenikuurilla, ja sen jälkeen käytä sitä kahdesti viikossa. Jos kumppani on uusi, muista kondomi!

8. Olenko ollut liian kauan ilman seksiä, kun en enää halua, erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen?

Sinun kannattaa pohtia, miksi halun puute on sinulle ongelma. Onko kyse esimerkiksi vertailusta? Vertailu tekee pahaa kaikilla elämän osa-alueilla, eikä omaa seksielämää kannata verrata siihen, millaiseksi kuvittelee muiden seksin.

Jos aidosti haluat haluta, pysähdy miettimään elämääsi laajemmin. Todella moni asia vaikuttaa seksuaaliseen haluun. Esimerkiksi kuormittavassa elämänvaiheessa halulle ei usein ole tilaa.

Jos seksiin tulee pitkä tauko, se voi ikään kuin unohtua. Fyysinen läheisyys tekee kuitenkin valtaosalle ihmisistä hyvää. Siksi kumppania ja itseä kannattaa helliä kosketuksella.

9. Mitä jos haluaa, muttei omaa kumppania?

Kannattaa olla itselleen rehellinen ja alkaa kuopsuttaa omaa elämää, suhdetta ja sen seksiä vähän laajemmalta. Voi olla, että suhteessa tai yhteisessä seksielämässä on jotain, mikä ei toimi. Joku voi lisätä kiihottumistaan fantasioimalla seksin aikana toisesta kumppanista. Jokaisen kannattaa arvioida itse, miten tämä vaikuttaa suhteeseen ja seksiin.

10. Kiihotun vain juotuani lasillisen. Pitääkö tästä huolestua?

Alkoholi rentouttaa itsessään, minkä takia se liittyy usein rentoon yhdessäoloon, esimerkiksi vapaaseen viikonloppuun, yhdessä kokkailuun ja leffan katseluun sohvalla. Tilanne voi johtaa toiseen, eikä illan aikana nautitusta, yhdestä kahdesta annoksesta kannata olla kovin huolissaan.

Tilanne on eri, jos on pakko ennen seksiä juoda viinilasillinen ikään kuin lääkkeeksi. Tällöin kannattaa pysähtyä pohtimaan, mitä juomisella lääkitsee.

11. Missä asennossa orgasmin saa varmimmin?

Moni nainen saa orgasmin helpoiten, kun hänen klitoristaan kiihotetaan suulla, kädellä tai seksivälineellä. Sisään työntymisen yhteydessä sen voi tehdä joko itse tai kumppani kädellä tai vibraattorilla. Myös klitoriksen hierominen kumppanin häpyhuulta vasten voi tuottaa orgasmin.

12. Kumppani haluaa rajumpaa seksiä kuin minä. Miten molemmat ovat tyytyväisiä?

Ensimmäiseksi kannattaa keskustella kumppanin kanssa siitä, mitä raju seksi on tarkemmin määriteltynä. Sen jälkeen voidaan miettiä, löytyykö tilanteeseen hyvä kompromissiratkaisu. Sellainen, että kummankin tarpeet tyydyttyvät ilman, että toisesta tuntuu pahalta.

Seksin aikana saa ja pitää sanoa, jos toivoo, että kumppani tekisi jotain toisin, tai jos seksi tuntuu epämiellyttävältä. Syvälliset, seksiä käsittelevät keskustelut kannattaa käydä muulloin kuin seksin aikana. Jos ne ottaa puheeksi heti seksin jälkeen, toinen voi kokea ne arvosteluna.

13. Huomaako kumppani jostain, että olen ollut vieraan kanssa?

Suosittelen, että teette kumppanisi kanssa parisuhdesopimuksen suhteen alussa ja päivitätte sitä säännöllisesti. Se helpottaa pähkäilyjä. Parisuhdesopimuksessa pari sopii suhteensa säännöistä, kuten siitä, kuinka intiimisti muiden kanssa voi olla.

Vaikka yhdessä olisi ollut kuinka pitkään, sopimuskeskustelu tekee todennäköisesti hyvää: ajatuksemme ja tarpeemme kun muuttuvat elämän myötä.

14. Itsetyydytys tuntuu korvikkeelta. Mitä voin tehdä?

Monesti ihmiset ovat itsetyydytyksessä tapojensa orjia. Ihan kuten seksissä kumppanin kanssa, sooloseksissäkin vaihtelu virkistää. Kokeile uutta seksivälinettä, asentoa tai paikkaa, fantasiointia, pornoa tai eroottista kirjaa. Hyvinvointia ja kehollista mielihyvää saa myös muualta, kuten hieronnasta, vaahtokylvystä tai tanssista.

15. Haluan seksiä mutten vakisuhdetta. Onko tilanteeni mahdoton?

Jos kaipaat seksiä kumppanin kanssa, voit etsiä sitä vaikka netin seuranhakupalstoilta tai käyttää deittisovellusta. Ilmoituksesta voi tehdä hyvin anonyymin. Voi olla hyvä, että ilmoituksesta selviää, että haet seksisuhdetta. Satunnaisen kumppanin kanssa pitää muistaa aina turvaseksi.

X