Seksielämä

Halu voi olla yhtäkkiä syttyvää tai herättelyä kaipaavaa – näin tunnistat spontaanin ja responsiivisen halun toisistaan

Spontaani ja responsiivinen halu ovat seksuaalisen halun kaksi erilaista ilmentymää. Seksuaaliterapeutti kertoo, miten parisuhteessa erilaiset halut voi sovittaa yhteen.

Teksti:
Lotta Pellas
Kuvat:
Istock

Halu voi olla spontaania tai responsiivista.

Spontaani ja responsiivinen halu ovat seksuaalisen halun kaksi erilaista ilmentymää. Seksuaaliterapeutti kertoo, miten parisuhteessa erilaiset halut voi sovittaa yhteen.

Spontaani halu ja responsiivinen halu tarvitsevat syttyäkseen erilaiset kimmokkeet.

Onko sinun halusi esimerkiksi yhtäkkiä syttyvää, tilanteesta tai hetkestä riippumatonta? Tämän tyylistä halua kutsutaan spontaaniksi haluksi.

– Silloin ei välttämättä tarvitse olla läsnä ulkoisia, varsinaisesti kiihottavia tekijöitä, jotta seksiä tekee mieli, kuvailee Sexpon koulutuspäällikkö, seksuaaliterapeutti Veera Uusoksa.

Responsiivista halua tunteva taas kaipaa halunsa syttymiselle eroottisesti latautuneen ilmapiirin tai tunnelman, joka saa hänen halunsa heräämään. Halu syntyy tilanteen innostamana.

– Jollekin se voi olla eroottisen novellin lukemista, toiselle visuaalisesti viehättävän materiaalin katsomista. Yksi kaipaa kumppanin läsnäoloa tunteakseen halua ja toiselle nimenomaan se, että ei ole ketään toista ihmistä lähettyvillä, antaa halulle tilaa. Ihmisessä halua herättäviä tekijöitä on yleensä samanaikaisesti läsnä useampia.

Sekä spontaanin että responsiivisen halun kokemus voi olla ihmiselle tuttu. Kulloiseenkin halun kokemukseen vaikuttaa muun muassa tilanne ja ympäristö. Uusoksan mukaan oman halunsa lajia ei tyypillisesti tulekaan mietittyä, jos ei ole haasteita halun tai sen eriparisuuden kanssa.

Ihminen on kuitenkin tyypillisesti taipuvainen jompaankumpaan halun kokemukseen. Uusoksan mukaan halun kokemus on tämän hetkisen tiedon valossa suhteellisen pysyvä.

– Tärkeää on tuntea itsensä – minkälaiset asiat itseä virittävät.

Spontaani vai responsiivinen halu? Tärkeintä on tunnistaa, haluatko haluta?

Yksi Uusoksan mukaan oleellinen asia halusta puhuttaessa on seksin merkityksellisyys omassa elämässä. Kun asiakas saapuu vastaanotolle halun teemoihin liittyen, Uusoksan ensimmäisiä kysymyksiä on, haluaako tämä haluta eli kiinnostaako seksi ylipäätään.

– Tyypillisesti se, että ei halua, ei itsessään ole mikään ongelma. Usein siitä tulee ongelma suhteessa, jossa toinen henkilö haluaa ja toinen ei. Jos seksi ei kiinnosta eikä ole sosiaalisia syitä kiinnostua, niin ei ole hirveästi halujakaan.

Sekä spontaani että responsiivinen halu vaativat syttyäkseen sen, että asiat ovat yleisesti ottaen hyvin. Väsymys, uupumus, kumppanitilanne tai esimerkiksi lämpötila voivat verottaa haluja.

– Seksi ja halu unohtuvat, jos niitä ei ylläpidä. Sillä ei ole tekemistä responsiivisen ja spontaanin halun kanssa. On tietysti helpompi haluta seksiä, joka on hyvää ja miellyttävää. Kun pysyy virittäytyneenä sille taajuudelle, että kiinnittää huomiota asioihin, jotka itseä kiihottavat, niitä löytääkin enemmän, Uusoksa toteaa.

Lue myös: Oletko miettinyt, mistä pidät seksissä? Älä tyydy seksiin, joka ei säväytä – asiantuntija kertoo, miten uinuvat halut saa heräämään

Spontaani halu ja responsiivinen halu – miten halut kohtaavat parisuhteessa?

Jos parisuhteen osapuolista kumpikin kokee useimmiten responsiivista halua, tärkeää on, että kumpikin on tutustunut itseensä sen verran, että tietää, mistä tykkää. Kun tunnelmaa ja tilannetta virittää vähitellen, kummankaan osapuolen ei tarvitse ohjata tilannetta.

– Huolehditaan siitä, että molempia osapuolia kiihottavia asioita on läsnä ja toisaalta siitä, että asioita, jotka jarruttavat halua, olisi mahdollisimman vähän.

Jos toinen osapuoli on spontaani ja toinen responsiivinen, spontaanista tulee helposti aina aloitteentekijä. Niin ei kuitenkaan tarvitse olla.

– Kaikista oleellisinta on tunnistaa ja jakaa toisen kanssa, millä tavalla oma halu herää ja miten itse viehättyy. Ihminen, joka kokee enemmän responsiivista halua, saattaa esimerkiksi sanoa, että mites olisi tänä iltana. Sillä tavoin halua lähdetään rakentamaan. Spontaanimmalla halu syttyy ja seksi tapahtuu hetkessä. Aloitteita voi tehdä niin monella eri tavalla.

Responsiivisuus voi kohdistua muun muassa toisen ihmisen kosketukseen. Kun toinen koskettaa, halu herää.

– Voi olla, että kaksi minuuttia sitten ei käynyt seksi mielessäkään, mutta kun toinen ihminen koskee, siihen reagoi niin, että alkaakin tehdä mieli.

Pari on lähellä toisiaan.
Kaikista oleellisinta on tunnistaa ja jakaa toisen kanssa tietoa siitä, millä tavalla oma halu herää. Onko spontaani halu sinun juttusi vai sytytkö kenties responsiivisesti?

Elokuvista tuttu hurmos on osittain myytti

Kun tunnistaa oman halunsa tyypin, voi vaikuttaa omaan suhtautumiseensa ja toimintaansa.

– Jos tietää, että esimerkiksi tietty musiikki voi olla eroottisesti virittävää, niin laittaa musiikin soimaan ja mahdollistaa itselleen sen hetken.

Spontaania halua näkee usein esimerkiksi elokuvissa. Uusoksa haluaakin kumota myytin, joka on iskostunut päähämme elokuvien seksikohtauksista: niissä ovi sulkeutuu ja vaatteet revitään välittömästi pois päältä. Seksin ei kuitenkaan tarvitse olla räjähtävän intohimoista.

Lue myös: Syvässä orgasmissa myös mieli on mukana – seksuaaliterapeutti kertoo, mihin naisen orgasmin tavoittelussa oikeasti kannattaa kiinnittää huomiota

Elämäntilanne vaikuttaa naisen halun kokemukseen

Uusoksan mukaan naisilla elämäntilanne vaikuttaa miehiä useammin siihen, onko omassa elämässä läsnä enemmän spontaani halu vai responsiivinen halu. Kovin kiireisessä elämänvaiheessa ei välttämättä priorisoi seksiä.

– Naisten seksihalut yleensä lisääntyvät iän myötä. Jutellessani naisten kanssa monien kodalla on kuitenkin käynyt ilmi, että pikemminkin kyse on juuri elämäntilanteesta, eikä niinkään iästä.

Lue myös: Vaihdevuosi-iässä seksuaalisen heräämisen kokenut Heli Heino: ”Ensimmäinen orgasmini oli suuren hämmästyksen aihe”

Kun aikaa on enemmän, haluille ja seksille on enemmän tilaa.

– Sen tyyppisiä kokemuksia olen kuullut paljon, että neljän-viidenkympin toisella puolella halua ja kiinnostusta seksiin on aikaisempaa enemmän.

Oivallukset, joita naiset siinä vaiheessa elämää omasta seksuaalisuudestaan tekevät, liittyvät oman kehon hyväksymiseen ja lisääntyneeseen itsetuntemukseen.

– Monet kertovat, että ei enää niin hirveästi kiinnosta, mitä muut ajattelevat. Seksiin liittyvä moralisointi omassa mielessä on myös vähentynyt. Toki myös se voi vaikuttaa, että viisikymppiset ovat saaneet aivan erilaista seksuaalikasvatusta verrattuna nykyisiin parikymppisiin. Niinpä vasta pidemmällä aikavälillä näkee, mikä seksuaalisuuden kokemukseen vaikuttaa eniten.

Lue myös: Gynekologi Anneli Kivijärvi: ”Rakkaus, halu ja seksuaalisuus eivät riipu ihmisen iästä”

X