
Ilmestyikö ranteeseen outo patti? Ganglio eli hyytelörakko on erityisesti nuorten naisten vaiva
Ganglio on hyvälaatuinen kasvain, joka tunnetaan myös nimellä hyytelörakko. Se on nivelen tai jänteen pullistuma, jonka sisällä on hyytelömäistä nestettä. Tyypillisimmin se ilmestyy ranteeseen, sormenpäihin tai kynsipetiin. Se voi kuitenkin teoriassa ilmestyä minkä tahansa nivelen tai jänteen yhteyteen.
Patti ranteessa saattaa säikäyttää. Ganglio ei kuitenkaan ole vaarallinen. Se on normaalisti kivuton eikä aiheuta varsinaista haittaa, vaikka se saattaa touhutessa olla tiellä. Poikkeustapauksissa se saattaa olla niin suurikokoinen, että se estää nivelen liikettä.
Ganglio voi syntyä ilman altistavia tekijöitä
Ganglioiden syntymisen tarkkaa syytä ei tunneta. Ne ovat yhteydessä niveleen, jonka nivelkalvo pääsee jostain syystä valumaan nivelsiteiden välistä ulos synnyttäen nestemäisen pullistuman. Joidenkin arvioiden mukaan nivelten kulumat ja vammat voisivat olla syinä ganglioiden syntymiselle, mutta ne voivat syntyä myös ilman altistavia tekijöitä. Yleisimpiä ne ovat 20–40-vuotiailla naisilla.
Ranteessa olevat gangliot ovat noin sentin kokoisia, ja sormenpäissä ne ovat enintään puolen sentin kokoisia. Patti ranteessa on yleensä helppo tunnistaa ganglioksi, sillä se on selkeästi kiinteä nestepatti, jota ei pysty liikuttelemaan ihon alla. Esimerkiksi rasvapatti taas on pehmeä ja enemmän ihon sisässä.
Gangliota ei tarvitse hoitaa
Ganglioita ei normaalisti tarvitse erityisemmin hoitaa, sillä ne paranevat yleensä vuoden sisällä itsestään. Hoitoa on mahdollista saada, jos ganglio häiritsee tai aiheuttaa kipua. Hoidon tulokset ovat kuitenkin vaihtelevia.
Tyhjentäminen on hoitomuodoista yleisin. Lääkäri tyhjentää patin ruiskun ja neulan avulla, mutta patti saattaa helposti täyttyä uudestaan. Tyhjennystä ei myöskään pidä kokeilla itse kotona, vaan sen tekee aina lääkäri.
Ranteessa olevat häiritsevät gangliot voidaan hoitaa myös leikkaamalla. Ranteen alueella kulkee kuitenkin paljon verisuonia, hermoja ja jänteitä, joten leikkauskomplikaatioiden riski on olemassa. Sen vuoksi leikkaus ei ole suositeltava ensisijainen hoitomuoto, eikä se välttämättä auta pitämään gangliota poissa.
Ganglio ei yleensä uusiudu, jos sen malttaa antaa parantua itsenäisesti ajan kanssa.
Vaikka gangliolle paras hoitomuoto on aika, kannattaa patin diagnoosi silti käydä varmistamassa lääkärillä. Yllättäen ilmestyvä patti voi aiheuttaa monesti huolta ja pelkoa siitä, että kyse olisi jostain vakavasta. Diagnoosi tarjoaa vähintään mielenrauhan, kun saa varmistuksen patin vaarattomuudesta.
Juttua varten on haastateltu Mehiläisen johtavaa lääkäriä Patrik Währniä.
Lue myös

Puhelimen jatkuva selaaminen altistaa yhä nuoremmat ikävälle niskapatille – näin ehkäiset emännän kyhmyn

Miten parisuhde vaikuttaa siihen, millaisia terveysvalintoja teemme? Asiantuntija vastaa

Jos painonpudotusurakka lannistaa, ota maltillisempi tavoite – jo näinkin pieni painonpudotus tuo monia terveyshyötyjä

Joko seuraat heitä somessa? Listasimme terveyssomevaikuttajat, joiden Instagram-tileihin kannattaa tutustua!

Edistääkö kehon kylmälle altistaminen terveyttä? Asiantuntija kertoo, mitkä ovat kylmän terveysvaikutukset

Kannattaako kahvia juoda terveyssyistä ja montako kuppia on liikaa? Asiantuntija kertoo, miten kahvin hyviä vaikutuksia voi tehostaa

Runsaasti saunovat pysyvät terveempinä kuin vähän saunovat – asiantuntija kertoo, mitkä ovat saunomisen monet terveysvaikutukset

Silikonirintojen terveyshaitoista puhutaan aiempaa enemmän – kysyimme asiantuntijalta, ovatko silikonirinnat turvalliset

Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous