Terveys

Ilmestyikö ranteeseen outo patti? Ganglio eli hyytelörakko on erityisesti nuorten naisten vaiva

Ranteeseen tai sormien niveliin ilmestyvä patti saattaa säikäyttää. Kyse voi olla gangliosta eli hyytelörakosta, joka on onneksi vaaraton. Kysyimme lääkäriltä, miten ganglion tunnistaa ja miten sitä hoidetaan.

Teksti:
Janna Nousiainen
Kuvat:
Istock

Ganglio on yleensä ranteessa tai sormen nivelissä oleva nestemäinen patti.

Ranteeseen tai sormien niveliin ilmestyvä patti saattaa säikäyttää. Kyse voi olla gangliosta eli hyytelörakosta, joka on onneksi vaaraton. Kysyimme lääkäriltä, miten ganglion tunnistaa ja miten sitä hoidetaan.

Ganglio on hyvälaatuinen kasvain, joka tunnetaan myös nimellä hyytelörakko. Se on nivelen tai jänteen pullistuma, jonka sisällä on hyytelömäistä nestettä. Tyypillisimmin se ilmestyy ranteeseen, sormenpäihin tai kynsipetiin. Se voi kuitenkin teoriassa ilmestyä minkä tahansa nivelen tai jänteen yhteyteen.

Patti ranteessa saattaa säikäyttää. Ganglio ei kuitenkaan ole vaarallinen. Se on normaalisti kivuton eikä aiheuta varsinaista haittaa, vaikka se saattaa touhutessa olla tiellä. Poikkeustapauksissa se saattaa olla niin suurikokoinen, että se estää nivelen liikettä.

Lue myös: Tunnistatko veritulpan oireet? Lääkäri kertoo, miten laskimotukos voi oireilla ja miten sen riskiä voi pienentää

Ganglio voi syntyä ilman altistavia tekijöitä

Ganglioiden syntymisen tarkkaa syytä ei tunneta. Ne ovat yhteydessä niveleen, jonka nivelkalvo pääsee jostain syystä valumaan nivelsiteiden välistä ulos synnyttäen nestemäisen pullistuman. Joidenkin arvioiden mukaan nivelten kulumat ja vammat voisivat olla syinä ganglioiden syntymiselle, mutta ne voivat syntyä myös ilman altistavia tekijöitä. Yleisimpiä ne ovat 20–40-vuotiailla naisilla.

Lääkäri pitelee ja tutkii potilaan rannetta.
Patti ranteessa saattaa säikäyttää, ja uutta pattia kannattaakin käydä näyttämässä lääkärille.

Ranteessa olevat gangliot ovat noin sentin kokoisia, ja sormenpäissä ne ovat enintään puolen sentin kokoisia. Patti ranteessa on yleensä helppo tunnistaa ganglioksi, sillä se on selkeästi kiinteä nestepatti, jota ei pysty liikuttelemaan ihon alla.  Esimerkiksi rasvapatti taas on pehmeä ja enemmän ihon sisässä.

Gangliota ei tarvitse hoitaa

Ganglioita ei normaalisti tarvitse erityisemmin hoitaa, sillä ne paranevat yleensä vuoden sisällä itsestään. Hoitoa on mahdollista saada, jos ganglio häiritsee tai aiheuttaa kipua. Hoidon tulokset ovat kuitenkin vaihtelevia.

Tyhjentäminen on hoitomuodoista yleisin. Lääkäri tyhjentää patin ruiskun ja neulan avulla, mutta patti saattaa helposti täyttyä uudestaan. Tyhjennystä ei myöskään pidä kokeilla itse kotona, vaan sen tekee aina lääkäri.

Ranteessa olevat häiritsevät gangliot voidaan hoitaa myös leikkaamalla. Ranteen alueella kulkee kuitenkin paljon verisuonia, hermoja ja jänteitä, joten leikkauskomplikaatioiden riski on olemassa. Sen vuoksi leikkaus ei ole suositeltava ensisijainen hoitomuoto, eikä se välttämättä auta pitämään gangliota poissa.

Ganglio ei yleensä uusiudu, jos sen malttaa antaa parantua itsenäisesti ajan kanssa.

Vaikka gangliolle paras hoitomuoto on aika, kannattaa patin diagnoosi silti käydä varmistamassa lääkärillä. Yllättäen ilmestyvä patti voi aiheuttaa monesti huolta ja pelkoa siitä, että kyse olisi jostain vakavasta. Diagnoosi tarjoaa vähintään mielenrauhan, kun saa varmistuksen patin vaarattomuudesta.

Juttua varten on haastateltu Mehiläisen johtavaa lääkäriä Patrik Währniä.

X