Terveys

Näin valitset tavoitteisiisi sopivan aktiivisuusrannekkeen – itselle turhista ominaisuuksista ei kannata maksaa

Tavoite määrittelee, millainen aktiivisuusranneke kannattaa valita. Osa ominaisuuksista voi olla turhia, jos tavoitteena on ennen kaikkea askelten tai kalorien kulutuksen seuranta. Liikuntamotivaatiota etsivän kannattaa kiinnittää huomiota tiettyihin ominaisuuksiin.

Teksti:
Päivi Pelkonen
Kuvat:
Istock

Kestävyyskuntoilija hyötyy, jos aktiivisuusrannekkeessa on mukana sykemittaus.

Tavoite määrittelee, millainen aktiivisuusranneke kannattaa valita. Osa ominaisuuksista voi olla turhia, jos tavoitteena on ennen kaikkea askelten tai kalorien kulutuksen seuranta. Liikuntamotivaatiota etsivän kannattaa kiinnittää huomiota tiettyihin ominaisuuksiin.

Aktiivisuusrannekkeet ovat kasvattaneet räjähdysmäisesti suosiotaan viime vuosina perinteisten sykemittarien rinnalla. Aktiivisuusranneke eroaa perinteisestä sykemittarista siten, että se mittaa pelkän sykkeen sijaan laajasti kokonaisvaltaista hyvinvointia aina arkisesta aktiivisuudesta suorituskykyyn ja palautumiseen sekä liikkujan uneen ja kalorien kulutukseen.

Uusimmat aktiivisuusrannekemallit saattavat jo lähennellä enemmän älykelloja, joissa on hurja määrä erilaisia lisäominaisuuksia aina musiikin kuuntelusta lähimaksamiseen ja kuukautiskierron seurantaan. Kaikista mahdollisista ominaisuuksista ei kuitenkaan kannata turhaan maksaa. Jos ominaisuuksia ei tarvitse, ne vain kuluttavat rannekkeen akkua turhaan.

Lue myös: Testasimme neljä uutta urheilukelloa – tulokset kunnon kehittymisestä, unesta, askelmääristä ja veden juonnista yllättivät

Aktiivisuusrannekkeita on laaja valikoima tarjolla. Selvitimme, millaiset ominaisuudet palvelevat parhaiten mitäkin tavoitteita.

Perusominaisuudet riittävät elämäntapamuutosta tekevälle

Elämäntapamuutosta tekevälle riittää aktiivisuusranneke, joka mittaa päivittäistä aktiivisuutta ja kalorien kulutusta. Vanhoihin askelmittareihin verrattuna aktiivisuusrannekkeet ovat nerokkaampia: sen lisäksi, että ne mittaavat arkista aktiivisuutta ja paikallaan oloa, ne myös muistuttavat liikkumaan jo kesken päivän.

Halutessaan voi hifistellä ostamalla mallin, jonka voi synkronoida omaan älypuhelimeen. Tällöin tavoitteiden hallinnasta tulee helpompaa ja määrätietoisempaa.

Aktiivisuusranneke voi auttaa tunnistamaan huonon nukkumisen kaavoja

Moniin aktiivisuusrannekkeisiin kuuluu unen seuranta. Unen seuranta voi auttaa huonoa nukkujaa miettimään omia nukkumistottumuksiaan, esimerkiksi nukkumaanmenoajan merkitystä yöuniin.

Viikkojen ja kuukausien seurannan avulla aktiivisuusrannekkeet voivat auttaa vuorotyöläistä tunnistamaan, kuinka hyvin hän on pysynyt suunnitelmissaan nukkua ja levätä vuorojen välillä.

Unen seurannan vuoksi rahojaan ei kuitenkaan kannata käyttää kalleimpaan aktiivisuusrannekkeeseen, sillä tämän kaltaiset mittarit eivät kerro mitään unen laadusta. Aktiivisuusrannekkeet mittaavat vain sitä, kuinka kauan olet maannut paikallasi ja hengittänyt rauhallisesti. Unen laatua voidaan mitata vain ammattilaisten laitteilla joko yöpolygrafialla tai unipolygrafialla.

Lue myös: Moni yrittää parantaa unen laatuaan mittauslaitteiden avulla, mutta ilmiöön liittyy ongelma

Sykeseuranta voi lisätä liikuntamotivaatiota ja auttaa tehoalueiden löytämisessä

Kestävyyskuntoilijat hyötyvät eniten sykemittauksesta. Sykeseurannan avulla harjoittelusta tulee kattavampaa ja tehokkaampaa, kun sykealueet ovat tiedossa. Sykeseuranta auttaa kestävyyskuntoilijaa muun muassa säätelemään harjoittelun tehoaluetta oikeaksi jo harjoituksen aikana, seuraamaan omia tuloksia ja sitä kautta kunnon kehittymistä.

Sydämen syke ja sen raja-arvot ovat yksilöllisiä, mutta tavallinen kuntoilija voi noudattaa keskiarvoihin perustuvia sykerajoja. Monet aktiivisuusrannekkeet laskevat nämä sykealueet automaattisesti syötettyjen taustatietojen perusteella. Tämä voi auttaa myös aloittelijaa löytämään oikeat tehoalueet urheilusuorituksiin heti.

Perinteisissä sykemittareissa on yleensä rinnan ympärille kiinnitettävä sykevyö sekä rannevastaanotin. Aktiivisuusrannekkeet sisältävät usein enää vain ranteeseen kiinnitettävän osan. Ranteeseen kiinnitettävä aktiivisuusranneke mittaa sykettä ledin ja optisen anturin avulla. Ledin infrapunavalo valaisee käyttäjän ranteen ihoa, josta valo imeytyy, hajoaa ja heijastuu kudoksesta, luista, suonista ja valtimoista. Optinen sykemittaus on kuitenkin herkkä liikkeelle. Mittaus on erityisen haastavaa rannelaitteella kovissa intervalliharjoituksissa, joissa syke vaihtelee paljon.

Sykkeen seuraamisen on todettu olevan yksi tärkeimmistä liikuntamotivaatiota lisäävistä elementeistä. Jos kaipaa vielä lisää motivaatiota liikkumiseen, kannattaa sykeseurannan lisäksi tutkimusten mukaan metsästää älylaitteita, jotka antavat henkilökohtaista palautetta kuntoilusta, sisältävät pelillisiä elementtejä, tarjoilevat sosiaalisia elämyksiä sekä huomioivat elämäntyylin palautteenannossa.

Aktiivisuusranneke: käyttökelpoisimmat lisäominaisuudet

Hyödyllisiä lisäominaisuuksia kaipaavan kuntoilijan kannattaa valita aktiivisuusranneke, jossa on automaattinen pysäytystoiminto harjoituskellolle sekä mahdollisuus yhdistää Spotify-musiikkipalvelu rannekkeeseen.

Joissain aktiivisuusrannekkeissa on myös GPS-seuranta, mikä mahdollistaa esimerkiksi juoksijoille ja pyöräilijöille reitin tarkemman tarkastelun. Uimareiden tai triathlonia harrastavien kannattaa varmistaa, että  aktiivisuusranneke toimii myös vedessä. Osa aktiivisuusrannekkeista toimii jopa 50 metrin syvyydessä.

Muita käyttökelpoisia lisäominaisuuksia kuntoilijalle ovat lähimaksu sekä kuukautisten seuranta. Lähimaksu sopii hyvin kiireiselle, joka haluaa piipahtaa lenkin yhteydessä kauppaan. Kuukautisten seuranta auttaa ajoittamaan treenit oikeaan kohtaan kuukautiskierrossa.

X