Terveys

Tämä helppo rentoutusharjoitus toimii: nukahdat nopeammin ja nukut paremmin

Tekemällä uniongelmiin erikoistuneen työfysioterapeutti Kirsti Niskalan laatiman helpon ja nopean rentoutusohjelman kaksi kertaa päivässä, voit olennaisesti helpottaa nukahtamista ja parantaa sekä unen laatua että kestoa.

Teksti:
Iina Alanko
Kuvat:
Istock

Päivällä tehtävä rentoutusharjoitus auttaa nukahtamaan illalla.

Tekemällä uniongelmiin erikoistuneen työfysioterapeutti Kirsti Niskalan laatiman helpon ja nopean rentoutusohjelman kaksi kertaa päivässä, voit olennaisesti helpottaa nukahtamista ja parantaa sekä unen laatua että kestoa.

Ihmisillä on yhä enemmän unihäiriöitä. Tämän on huomannut myös työfysioterapeutti, Basic Body Awereness -terapiaopettaja ja NLP-trainer Kirsti Niskala.

– Ihmisiä vähennetään koko ajan työpaikoilta, ja samalla kiire ja vaatimustaso töissä kasvavat. Se vaikuttaa unen saantiin ja laatuun, 16 vuotta rentoutumisharjoitusten parissa työskennellyt Kirsti sanoo.

Stressitasoa on tärkeää laskea jo päivällä

Jotta uni tulisi paremmin yöllä, keho ja mieli vaativat lyhyitä palautumisjaksoja jo päivän aikana. Niiden aikana elimistön stressitaso laskee ja keho rentoutuu, mikä estää stressitilaa muodostumasta jatkuvaksi.

Lue lisää aivojen hyperaktiviteetista eli jatkuvasta stressitilasta.

Kirstin laatiman progressiivisen rentoutusharjoituksen tarkoituksena on opettaa ihmistä tunnistamaan, milloin hän on aidosti rentoutunut ja levollinen. Kyseessä on aktiivinen,  liikkeitä sisältävä harjoitus, jonka avulla pyritään pysäyttämään laukkaavat ajatukset ja kehon ylivirittynyt tila.

Harjoitus tehdään säännöllisesti kaksi kertaa päivässä parhaiden tulosten saavuttamiseksi.

Harjoituksessa keskitytään rentouttamaan kädet ja kasvot, jotka keräävät yllättävän paljon erilaisia jännityksiä.

– Ohjeita on tarkoitus seurata tarkasti vain harjoittelun alussa. Toiston kautta ihminen löytää oman tavan ohjata itse itseään. Tärkeää on keskittyä ja ohjata mieltä olemaan läsnä tässä hetkessä, Kirsti neuvoo.

Harjoitus pohjautuu Työsuojelurahaston tuella vuonna 2004 julkaistuun tutkimukseen Työstressi, uupumus ja koettu työkyky ja siihen liittyvään sovelletun rentoutuksen harjoitukseen.

Lue myös:

Näin selätät unettomuuden – 6 vinkkiä huippuasiantuntijalta

Taltuta stressi ruokavaliolla: 6 kehoa ja mieltä rentouttavaa ruoka-ainetta

Kärsitkö stressistä? Tämä takia piikkimatto voi auttaa rentoutumaan

Lue lisää läsnäolon taidosta: Stressinhallinnan kolme askelta

Eikö uni tule? Vinkkejä unettomuuden hoitoon

X