Ihmissuhteet

Tuleeko aloite seksiin aina suhteen toiselta osapuolelta? Parisuhdeterapeutti kertoo, mitä asialle voi tehdä

Onko aloitteen tekeminen aina joko sinun tai kumppanisi tehtävä? Jos halut ovat tallella mutta aloitteet epätasapainossa, asian syytä olisi hyvä pohtia, toteaa pariterapeutti.

Teksti:
Kia Toivanen
Kuvat:
Istock

Suhteen molemmat osapuolet ovat vastuussa suhteen seksielämästä, toteaa pariterapeutti.

Onko aloitteen tekeminen aina joko sinun tai kumppanisi tehtävä? Jos halut ovat tallella mutta aloitteet epätasapainossa, asian syytä olisi hyvä pohtia, toteaa pariterapeutti.

Onko suhteenne lipunut kaavaan, jossa toinen osapuoli tekee lähes aina aloitteet seksiin?

Pitkässä parisuhteessa se ei ole tavatonta – mutta kyseinen käyttäytymismalli voi olla suhteen kannalta ongelmallinen.

– Parisuhteelle olisi ehdottoman hyväksi, että molemmat tekisivät aloitteita intiimeille hetkille, toteaa parisuhdeterapeutti Teija-Liisa Ranta.

Aloitteen tekeminen ei saisi olla vain toisen vastuulla

Ranta on huomannut vastaanotollaan, että monilla pariskunnilla aloitteiden tekeminen on todella epätasapainossa. Syynä voivat olla halujen puutteen sijaan jumiutuneet asenteet seksiä kohtaan.

– Hämmästyttävää kyllä, on naisia, jotka ajattelevat, että aloitteen tekeminen on miehen tehtävä.

Jos seksielämä on pariskunnalle tärkeää, tulisi suhteen kummankin osapuolen olla valmiita tekemään siinä osansa: vastuu ei saisi kaatua vain suhteen toisen osapuolen harteille.

–  Kun molemmat haluavat ja ovat valmiita tekemään aloitteita, molemmat ottavat myös vastuun parisuhteen toimivasta seksielämästä, Ranta toteaa.

”Seksissä, niin kuin muutenkin parisuhteessa, meistä jokainen haluaa olla haluttu.”

Tekemällä aloitteita kumppanit osoittavat toisilleen, että pitävät toisiaan haluttavina – ja tämä vahvistus on parisuhteen hyvinvoinnille elintärkeää.

– Seksissä, niin kuin muutenkin parisuhteessa, meistä jokainen haluaa olla haluttu monella tapaa – on ihanaa, kun toinen haluaa jakaa meille asioita, tehdä asioita kanssamme ja tuntee vetoa myös fyysisesti. Se on merkki siitä, että olemme toiselle tärkeitä ja hyviä.

Lue myös: 5 tunnetta, jotka ovat toimivan parisuhteen perusta – näin vahvistatte tärkeitä tunteita

Entä jos aloitteen tekeminen hävettää?

Mikä olisi avuksi, jos aloitteita haluaisi kyllä tehdä useamminkin, mutta uskallusta jostakin syystä puuttuu?

– Tavallisimmin tällaiset ajatukset kumpuavat häpeän tunteesta. Tulee jonkinlainen nolous, ettei osaa, kehtaa tai uskalla, Ranta kertoo.

– Silloin on hyvä tarkastella omaa seksuaalisuutta ja seksuaalihistoriaa: onko joskus tapahtunut jotakin, minkä takia aloitteen tekeminen voisi pelottaa? Minkälainen parin suhde on – tarvitseeko siinä jännittää jotakin? Ranta pohtii.

Aloitteen tekeminen ei saa olla aina vain toisen osapuolen vastuulla.
Suhde voi paremmin, kun molemmilla on turvallinen tila näyttää tunteitaan sekä haluaan kumppania kohtaan.

Torjutuksi tai hylätyksi tulemisen pelko ovat asioita, jotka kummittelevat usein tiedostamattomasti mielen taustalla. Niiden juuret voivat löytyä myös omasta kasvuhistoriasta.

– Minkälaista seksuaalikasvatusta on saanut? Eikö ole saanut kaipaamaansa vahvistusta herkässä iässä lähipiiriltään? Epävarmuus leimaa monia.

Jotta saisi uskallusta ja rohkeutta avautua muille ihmisille, täytyy useimmiten löytää tyytyväisyys ensin itseensä. Se voi vaatia sukellusta syvälle omaan itseen sekä itsetunnon tietoista harjoittamista. Myös pinnallisempi asian käsittely voi kuitenkin riittää.

– Toisinaan voi riittää ihan se, että ottaa asian puheeksi kumppanin kanssa. Välillä ratkaisut löytyvät hyvinkin helposti, eikä tarvita vuosien terapiaa.

Lue myös: Mitä tehdä, kun seksi uuden kumppanin kanssa jännittää? Seksuaaliterapeutin 6 vinkkiä, joiden avulla löydät itsevarmuutesi uudelleen

Miten ottaa asia puheeksi?

Tärkeintä Rannan mukaan on, että kun parisuhteessa on johonkin asiaan tyytymätön, se otetaan puheeksi. Sama koskee myös aloitteiden tekemistä. Syytökset tulisi jättää pois, sillä ne saavat toisen vain vetäytymään.

– Seksuaalisuus on meidän haavoittuvimpia osa-alueitamme. Kun aletaan puhua, tulisi kertoa nimenomaan itsestään ja omista tunteistaan sekä kokemuksistaan, eikä tarttua asioihin, jotka toisessa häiritsevät.

Seksistä puhuminen voi tuntua aluksi haastavalta. Jotta seksielämän kehittyminen olisi mahdollista, tarvitaan kuitenkin keskustelua ja ongelmakohtien avaamista.

– Ammattiauttaja voi olla hyvä tulkki ja apu siinä, miten asiaa lähdetään käsittelemään. Tämä kuitenkin edellyttää, että parilla on tahtoa ja halua jakaa fyysistä iloa toisen kanssa, Ranta muistuttaa.

– Pitkässä parisuhteessakin hyvän seksielämän rakentaminen ja kehittäminen on mahdollisuus. Suhteen dynamiikan ja toimivuuden kannalta on erittäin hyvä asia, että molemmat tekevät siinä osansa.

Lue myösLääkäri: Hyvä seksielämä ja rakkaus vaikuttavat enemmän terveyteen kuin ruokavalio – 7 hyvän parisuhteen terveyshyötyä

X