Kauneus

Moni uskoo, että veden juonti parantaa ihon hyvinvointia, mutta se on huuhaata – tämän takia vanha kauneuskikka ei pidä paikkansa

Ihon kuivumiseen tai näppylöitymiseen vaikuttaa moni asia. Vettä juomalla ihon kuntoa ei voi kuitenkaan kohentaa.

Teksti:
Tyyne Pennanen
Kuvat:
Istock

Asiantuntijan mukaan mieliala saattaa vaikuttaa ihon hyvinvointiin.

Ihon kuivumiseen tai näppylöitymiseen vaikuttaa moni asia. Vettä juomalla ihon kuntoa ei voi kuitenkaan kohentaa.

Veden juonti kosteuttaa ja kirkastaa kuivaa ihoa. Se voi myös vähentää rasvaisen ihon näppylöitä. Tämä kauneusmyytti elää sitkeästi, vaikka se ei pidä paikkaansa.

– Olisi hienoa, jos edellä mainitut asiat olisivat totta, mutta valitettavasti ne eivät pidä paikkaansa. Ihmisen koko elimistön kuivuminen ja ihon kuivuminen ovat kaksi eri asiaa, sanoo ihotautien erikoislääkäri Sanna Poikonen Pihlajalinnasta.

Lue lisää: Kannattaako sitruunalla maustetun veden juominen tyhjään mahaan? Kumosimme 8 vesimyyttiä

Veden juonti estää kehoa kuivumasta

Veden juonti estää kehoa kuivumasta. Elimistön suolatasapaino eli natriumpitoisuus säätelee veden määrää kehossa. Jos vettä on elimistössä liian vähän, natriumarvot nousevat, mikä tuntuu janona.

Mutta tuntuuko ihon kuivuminen janona? No, ei tietenkään.

– Ihon kuivuminen johtuu siitä, että ihon pinnan eli sarveiskerroksen rakenne on heikentynyt. Sarveiskerroksen rasvoista osa on pitkäketjuisia keramideja. Keramidit estävät liiallisen veden haihtumisen iholta. Mutta jos rasvoja on liian vähän, vettä haihtuu ihosta liikaa ja iho kuivuu, Poikonen selittää.

Mitkä seikat sitten vähentävät ihon sarveiskerroksen rasvoja? Siihen vaikuttavat perimä, ikääntyminen ja ympäristötekijät, kuten talvisin kuiva huoneilma tai jatkuva käsien peseminen.

– Esimerkiksi nyt korona-aikana käsiä pestään usein ja talvisin sääret tai jalat kuivuvat. Ei näihin tilanteisiin auta, vaikka kuinka paljon joisi vettä.

Näppylöivän ihon ongelmat alkavat murrosiässä

Veden juonti ei tepsi rasvaisenkaan ihon ongelmiin.

– Näppylöivän ihon ongelmat alkavat yleensä murrosiässä, kun testosteronin tuotanto lisääntyy. Talirauhaset reagoivat siihen lisäämällä talin eritystä, minkä takia voi tulla talirauhastiehyiden tukkeutumia. Tukkeutumista seuraa näppylöitä. Valitettavasti ei tähänkään veden juonti auta, Poikonen toteaa.

Rasvaisen ihon näppylöintiin vaikuttavat perimä, hormonituotanto ja stressi.

– Lisäksi tietyt lääkeaineet, kuten kortisonilääkitys, mielialalääkkeet tai keskushermoston kautta vaikuttavat lääkkeet, voivat aiheuttaa näppylöitä, Poikonen sanoo.

Nainen juo vettä, mutta veden juonti ei kosteuta ihoa.
Veden juonti ei kosteuta ihoa.

Terveelliset elämäntavat ratkaisevat

Terveelliset elintavat pitävät ihon kunnossa, mikäli iho on luonnostaan hyvinvoiva. Iho-ongelmat, kuten atooppinen ihottuma, akne tai ruusufinni, saattavat vaatia lääkevoidehoitoa tai muuta lääkehoitoa.

Lue lisää: Kosmetiikan ei tarvitse olla kallista ollakseen hyvää – valitsimme 10 markettikosmetiikan huippulöytöä

Jos ei kärsi iho-ongelmista, kannattaa vain nukkua hyvin, liikkua, ulkoilla ja syödä terveellisesti.

Erikoisdieettejä ja vitamiinipillereitä ei tarvita. Riittää, kun syö ravintosuositusten mukaan eli lihan ja kalan lisäksi riittävästi kasviksia, pähkinöitä, hedelmiä ja kasviöljyjä. Alkoholia, tupakkaa ja liiallista auringonottoa tulee välttää. Ihoa ei kannata pestä liian usein saippualla. Lisäksi ihoa voi hoitaa itselleen sopivilla perusrasvoilla.

Loppujen lopuksi mieliala saattaa vaikuttaa ihon hyvinvointiin. Tai ainakin siihen, miltä iho omissa silmissä näyttää.

– Ehkä sekin saattaa vaikuttaa, millä mielellä ihoaan katsoo. Kun elämä on tasapainossa ja hymyilyttää, ehkä silloin tulkitsee ihonsakin voivan paremmin, Poikonen sanoo.

X