Matkailu

Sintra on satulinnojen ja puutarhojen koti Portugalissa – täydellinen matkakohde

Sintra hurmasi aikoinaan Portugalin kuninkaalliset ja rikkaat aatelissuvut, jotka rakennuttivat rannikkokaupungin täyteen linnoja ja palatseja. Tänään niistä pääsee nauttimaan kuka tahansa.

Teksti:
Sanna Wallenius
Kuvat:
Sanna Wallenius

Penan palatsi täyttää jokaisen prinsessa­saduista hurmioituneen kävijän toiveet.

Sintra hurmasi aikoinaan Portugalin kuninkaalliset ja rikkaat aatelissuvut, jotka rakennuttivat rannikkokaupungin täyteen linnoja ja palatseja. Tänään niistä pääsee nauttimaan kuka tahansa.

Sintran paraatipaikalla kurkottaa kirkkaankeltaisen ja punaisen sävyissä hohtava linna, joka näyttää aivan epätodelliselta lavasteelta. Olenko eksynyt sittenkin Pariisin Disneylandiin? mietin tähyillessäni puolison kanssa 529 metriä korkealla vuorennyppylällä.

Mahtipontisessa rakennuksessa on kaikki tarunhohtoisen satulinnan elementit: liuta suippomallisia torneja, koristeellisia ikkunanpieliä ja kymmenittäin erilaisia pylväitä. Seiniä kannattelevat äkäisen metsänpeikon näköiset reliefit.

Penan palatsi (Palácio da Pena) on seissyt Sintran kukkulalla 1800-luvun puolivälistä saakka, jolloin kuningas Ferdinand II ja kuningatar Maria II rakennuttivat sen perheensä kesäpaikaksi. Yleisö on päässyt tutkimaan museoitua palatsia jo sadan vuoden ajan, ja sen myötä Sintra onkin Portugalin suosituimpia matkakohteita. Alhaalta Sintran kylästä perille palatsiin kuljettaa bussi numero 434.

Liian kireällä aikataululla palatsia ei kannata lähteä suorittamaan, sillä rakennus on sisäpuolelta vähintäänkin yhtä persoonallinen. Tuhannet pienet yksityiskohdat jatkuvat koristeellisissa katoissa, puuseppien veistämissä huonekaluissa, posliiniesineissä, kristalliastioissa, patsaissa ja tauluissa.

Sintra: kansallispalatsi toimi ennen Portugalin kuninkaallisten kakkosasuntona. Nyt museo on auki yleisölle 9,50 euron hintaan.
Sintran kansallispalatsi toimi ennen Portugalin kuninkaallisten kakkosasuntona. Nyt museo on auki yleisölle 9,50 euron hintaan.

Edes palatsin hulppeaa puutarhaa ei ole rakennettu hutiloiden. Ankkalammet ja maailmalta tuodut harvinaiset kasvilajit ilahduttavat vieraita vielä tänäkin päivänä.

Kun jalat väsähtävät, kannattaa pysähtyä nauttimaan palatsin kahvilan terassille kuppi kahvia ja Portugalin tunnetuin leivos, voitaikinasta ja maitovanukkaasta tehty pastel de nata.

Sintra sijaitsee puolen tunnin päässä Lissabonista

Penan palatsi tiivistää Sintran sielunmaiseman hyvin. Rehevien kukkuloiden suojassa sijaitseva Unescon maailmanperintökohde kätkee sisäänsä poikkeuksellisen paljon kiehtovia linnoja ja museoita, joiden tutkimiseen saa hujahtamaan helposti useamman päivän. Välillä tuntuu, että palatsien rakennuttajat ovat kilpailleet keskenään erikoisimman ja mahtipontisimman arkkitehtuurin valtikasta.

Sintra: Penan palatsi näyttää sisältä tauluja, astioita ja huonekaluja myöten samalta kuin vuonna 1910.
Penan palatsi näyttää sisältä tauluja, astioita ja huonekaluja myöten samalta kuin vuonna 1910.

Sintra ei kerta kaikkiaan tunne käsitteitä pelkistetty tai yksinkertainen.

Me asumme viikon pääkaupunki Lissabonissa, josta teemme Sintraan vuokra-autolla päiväretken hulppeaa rannikkoa pitkin. Matkalla olisi mahdollisuus pysähtyä myös Cascaisin sympaattiseen rantakaupunkiin, mutta malttamaton mieli halajaa linnakierrokselle. Moni näyttää suuntaavan Sintraan myös junalla, joka liikennöi Lissabonista perille noin 40 minuutissa.

Sintran ydinkeskusta on varsin pieni. Vanhankaupungin uumenissa kiemurtelee vain muutamia kapeita kujia, joiden varrella voi pujahtaa taidegallerioi­hin ja käsityöpuoteihin. Katujen kipuaminen vaatii alhaalla kylässäkin hyviä reisilihaksia, sillä seutu on täynnä mäkiä.

Sintra tunnetaan putiikkihotelleistaan. Yöpymishinta vaihtelee kesäsesonkina 100–400 euron välillä.
Sintra tunnetaan putiikkihotelleistaan. Yöpymishinta vaihtelee kesäsesonkina 100–400 euron välillä.
Sintra: Linnakierros vaatii useita kahvipausseja pastel de nata -leivosten kera.
Linnakierros vaatii useita kahvipausseja pastel de nata -leivosten kera.

Lämpötilaltaan Sintra pysyy silti kohtuullisena kuumimpinakin kausina, sillä navakka merituuli viilentää ilmaa varsinkin kukkuloiden päällä.

Sintra on sukellus keskiaikaan

Sintra saa mielen eksymään jatkuvasti menneille vuosisadoille. Kaduilla solisevat pronssipatsain koristellut suihkulähteet ja kiviseinistä kaikuu jatkuva hevoskärryjen kapse.

Kansallispalatsissa tekee mieli kulkea koko ajan pää takakenossa.

Hyvän sukelluksen Portugalin värikkääseen historiaan saa keskellä kylää sijaitsevassa Sintran kansallispalatsissa, jonka erottaa valkoisista, tornimaisista savupiipuista.

Vielä vaikuttavampi kansallispalatsi on sisäpuolelta, jossa tekee mieli kulkea koko ajan pää takakenossa. Kullanhohtoiset katot ovat täynnä yksityiskohtaisia maalauksia, ja seiniä kiertävät siniset koristekaakelit. Täältä löytyy myös runsaasti eri aikakausien taidetta.

Historiasta muistuttaa myös vuorenrinteellä vartioiva maurien linna, Castelo dos Mouros, joka tuo mieleen Kiinan muurin. Linnoitus rakennettiin 700–800-luvuilla Sintran alueen puolustusta varten, ja se on säilynyt yllättävän hyväkuntoisena. Linnoituksessa kannattaa vierailla jo upeiden näköalojen vuoksi. Ylhäältä Sintra avautuu punaisina tiilitaloina, joiden yli maisema jatkuu Penan palatsin suuntaan.

Maurien linnoitus on ollut hylättynä 1400-luvulta lähtien. Kukkulalle pääsee nousemaan portaita.
Maurien linnoitus on ollut hylättynä 1400-luvulta lähtien. Kukkulalle pääsee nousemaan portaita.

Salaisia rituaaleja kaivossa

Juuri, kun luulemme nähneemme kaiken, seisomme goottilaistyylisen kartanon portilla. Jos Penan palatsi toi mieleen Disneyn sadut, Quinta da Regaleira muistuttaa mystistä kummituslinnaa. Portugalilaisen liikemiehen António Augusto Carvalho Monteiron 1900-luvun alussa rakennuttama kartano yhdistelee eri tyylisuuntia ja kätkee sisäänsä salaisia symboleita. Talon isäntä olikin valtauskontojen sijaan kiinnostunut vapaamuurareista ja ruusuristiläisistä.

Maan sisään rakennettu kaivo on Regaleiran erikoisuus. Kaivoa pääsee tutkimaan kierreportaita pitkin.
Maan sisään rakennettu kaivo on Regaleiran erikoisuus. Kaivoa pääsee tutkimaan kierreportaita pitkin.

Regaleiran kartanon kiehtovin osuus löytyy sen neljän hehtaarin kokoisesta puutarhasta, joka on täynnä sammaloituneita luolastoja, lampia ja kauniita istutuksia. Yksi labyrinttimaisista luolakäytävistä johtaa 27 metriä syvään kaivoon, joka näyttää aivan maan sisään rakennetulta tornilta. Pyöreän kaivon reunoja kiertää portaikko, jota pääsee kulkemaan.

Sintrassa kerrotaan tarinoita, joiden mukaan kaivo on rakennettu salaisia rituaaleja varten. Tänne ei tekisi mieli tulla yöaikaan.

Italialainen Luigi Manini on suunnitellut Quinta da Regaleiran. Puutarha saa hortonomit huokailemaan ihastuksesta.
Italialainen Luigi Manini on suunnitellut Quinta da Regaleiran. Puutarha saa hortonomit huokailemaan ihastuksesta.

Lue myös Seura.fi: Satumaisessa puutarhassaan yhdistyvät Karjala ja Portugali – ”Täällä näkyvät kummankin juuret”

Kauneus on yksityiskohdissa. Tuliaiseksi sardiineja ja makrilleja somassa purkissa.
Kauneus on yksityiskohdissa. Tuliaiseksi sardiineja ja makrilleja somassa purkissa.
Bussit liikennöivät Sintrasta rannoille.
Bussit liikennöivät Sintrasta rannoille.

Lue myös: Milano on suomalaiskirjailija Vera Valan koti – viittä kokemusta kaupungissa ei kannata ohittaa missään nimessä

X