Hyvinvointi

Lempeä elämä: Energisen ruokavalion haaste – Mitä evääksi töihin?

Teksti:
Anna.fi

Yksi yleisimmistä raakaruokailijalle esitetyistä kysymyksistä kuuluu: ”Eikö se ole vaikeaa?” Uudet aisat tuntuvat aina alussa monimutkaisilta mutta kun askareet muuttuvat rutiiniksi, eivät ne vaadi enää ylimääräistä ajatustyötä. Yksi isoimmista raakailuarjen haasteista lienee työpaikkaruokailu. Se vaatii hiukan suunnittelua mutta hyvällä eväsboksilla, pienellä suunnittelulla ja ripauksella mielikuvitusta pääsee pitkälle.

Omppu

Monissa työpaikoissa työpaikkaruokaloiden tarjonta on suoraan sanottuna surullisen kehnoa. Vaikka kuinka painottaisi lautasellaan salaattipöydän antimia, tarjolla on hyvin harvoin tummaa lehtivihreää, laadukkauta luomuvihanneksia, freesejä juureksia tai laatuöljyjä. Ruuan jälkeen olon tulisi olla ravittu ja ajatuksen tulisi juosta entistä kirkkaammin, mutta perinteisen lautasmallin nauttimisen jälkeen tuntemus kehossa on usein päinvastainen. Tavallinen suomalainen koti- ja lounasruoka, eli liha ja tärkkelys samalla lautasella (peruna, pasta, riisi, leivät…) ovat ruuansulatukselle melkoinen haaste, eritoten keskellä työpäivää. Vaikkei edes raakaruokailisi vaan haluaisi pitää kiinni virkeästä olosta, kannattaa töihin kuljettaa omat eväät, ainakin osittain. Näillä vinkeillä pääset alkuun.

Hedelmäsalaatti

1. Ajattele ensin omaa hyvinvointiasi

Sosiaalinen paine ohjailee meitä monissa tilanteissa vaikkemme aina sitä tiedostakaan. Valitsemme usein sen, mikä on tavallista ja normaalia, vaikka saattaisimme oikeasti haluta jotain aivan muuta. Lounashetki on työpaikalla usein tärkeä sosiaalinen tapahtuma eikä siitä toki kannata jättäytyä ulkopuolelle mutta kannattaa silti muistaa, että omien eväiden syöminen on sallittua! Kehot ovat erilaisia. Kollegan ruuansulatus voi olla rautaisempi tai hän saattaa kenties tyytyä paljon matalampaan vireystilaan – älä siis turhaan vilkuile toisten lautasille ja pohdi, mikä on normaalia ja mikä ei. Nauti vain sellaista ruokaa, mistä tiedät itse saavasi energiaa ja hyvän olon. (Jos valintasi on jotain extremeä, kuten leväsalaatti, valmistaudu lounashetkeen pienellä lisäannoksella huumoria äläkä hermostu, jos ruokasi kohtaa ihmettelyä. Kun et itse tee numeroa, eivät muutkaan tee.)

Kasviksia

2. Kunnioita kaikkia valintoja

Kun työyhteisössä on joku, joka noudattaa erilaista ruokavaliota kuin enemmistö, hän saattaa herättää kanssaruokailijoissa epämiellyttäviä tunteita, jopa pelkoja. Vieruskaverin erilaiset valinnat saattavat käynnistää omassakin mielessä muutosprosessin ja tunteet eivät aina ole helppoja. ”Pitäisikö minunkin syödä noin?” ”Onko minun ruokavaliossani jotain vikaa?”  Ruoka ja siihen liittyvät valinnat ovat erittäin henkilökohtainen aihe, joka sisältää paljon tunnelatausta. Vaikka olisitkin huolissasi kollegan valinnoista, älä ryhdy saarnaamaan. Jos joku on ottaakseen sinusta vaikutteita ja inspiraatiota, hän tekee sen vain ja ainoastaan positiviisen esimerkkisi ja asenteesi seurauksena.

Pinaattisalaatti

3. Tee eväät illalla

Aamuun jätetty eväiden valmistus jää usein aika lyhytikäiseksi hankkeeksi, ellet sitten satu olemaan superaamuvirkku. Valmistele boksisi siis edellisenä iltana samassa yhteydessä, kun teet ruokaa. Kaikkea ei tarvi tehdä valmiiksi eikä oikeastaan kannatakaan. Kuorittu avokado mustuu salaatin seassa ja öljyssä yön yli uinut vihersalaatti ei ole lounasaikaan enää järin esteettinen elämys. Vie siis suoraan työpaikalle pullollinen hyvälaatuista salaattiöljyä ja suolaa, jotta voit lisätä niitä eväisiisi juuri ennen ruokailua. Ajatus saattaa tuntua aluksi vaivalloiselta mutta älä luovuta – virkeämpi olosi palkitsee sinut vielä useaan otteeseen.

Evässalaatti

4. Älä hotki

Kiireisinä päivinä hektisyys jää helposti päälle ja levy juuttuu työasioihin. Hotkittu lounas saastaa säästää muutaman minuutin työajastasi, mutta tehokkuus onkin sitten asia erikseen eikä sitä voi mitata minuuteissa. Usein rauhassa nautittu lounas virkistää olon ja ajatukset, ja maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin työtehossa. Tee lounastauostasi tietoisesti hetki, jolloin keskityt ruokaan, läsnäoloon ja irrotat ajatuksesi siitä, mitä vielä pitää tehdä ja ehtiä. Aisoiden huolestunut vatkaaminen mielessä ei nopeuta työtehtävien valmistumista! Kokeile lounastaa niin, että keskityt ainoastaan ruokaan ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. Unohda levoton kellon vilkuilu ja lehtien selailu ennalta määritellyksi ajaksi. Pureskele huolella ja nautiskele. Ota hetkestä kiinni ja palaa sisäiseen rauhalliseen tilaasi. Se on aina tallessa, jopa siellä näennäisen kaikenkin kiireen alla! Lounastauosta saa parhaimmillaan arkipäiväisen meditaation, jos fokusoi ajatukset käsillä olevaan hetkeen.

Yrttitee

5. Tee henkilökohtainen kofeiinikatsaus

Useissa työyhteisöissä juodaan kahvia niin paljon, että se herättää ennemminkin levottomuutta kuin virkeyttä. Jos huomaat tarvitsevasi työpäivän aikana useamman kupin kahvia, kannattaa suhtautua ilmiöön hälytysmerkkinä ja kysyä itseltään, mistä tämä johtuu. Usein taustalla on pelkkkä tottumus ja jalat vievät automaatisesti kahvinkeittimen ääreen vaikkei keho sitä pyytäisikään. Jos kahvi sen sijaan on tietoinen nautinto, josta et halua luopua, panosta hyvään ja laadukkaaseen kahviin. Yksi hyvä kahvihetki iltapäivällä on parempi ja usein myös tyydyttävämpi vaihtoehto kuin epämääräinen jatkumo huonolaatuista litkua. Olen tässä kohtaa ollut varsinainen malliesimerkki; kannoin vielä muutama vuosi sitten työpöydälleni päivittäin vähintään viisi kahvikuppia, joista jokaisesta join vain pienen hörpyn. Kahvi oli minulle vain tapa, jonka luulin rauhoittavan mieltäni. Myöhemmin osoittautui, että yrttiteellä oli paljon rauhoittavampi vaikutus.

Jutta

X