Leivonta

Karkea vai puolikarkea? Martat kertovat, kumpaa vehnäjauhoa kotoa kannattaisi ainakin löytyä

Puolikarkea vehnäjauho ja karkea vehnäjauho sopivat molemmat kaikenlaiseen leipomiseen. Asiantuntija kuitenkin katsoo, että niistä toinen on jo hinnan perusteella parempi valinta kodin yleisjauhoksi.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Puolikarkea vehnäjauho on sämpyläleipurin valinta.

Puolikarkea vehnäjauho ja karkea vehnäjauho sopivat molemmat kaikenlaiseen leipomiseen. Asiantuntija kuitenkin katsoo, että niistä toinen on jo hinnan perusteella parempi valinta kodin yleisjauhoksi.

Moni pitää keittiön kaapissa jauhopussia kaiken varalta. Vehnäjauhot voidaan ostaa sekä puolikarkeana että karkeana. Jos on innokas leipoja, kummasta vehnäjauhosta on enemmän hyötyä?

Kysyimme asiaa Marttojen kotitalousasiantuntija Niina Silanderilta, joka kertoi, mitä jauhojen valinnassa on hyvä ottaa huomioon.

Lue myös: Kuohukerma vai vispikerma? Leipurimestari kertoo, kumpi kannattaa valita ja miksi

Puolikarkea vehnäjauho vai karkea vehnäjauho? Näin vehnäjauhot eroavat toisistaan

Puolikarkea vehnäjauho ja karkea vehnäjauho eroavat jauhatusasteessa. Jauhatusaste kertoo, miten hienoa jauho on.

– Puolikarkea vehnäjauho on hienompaa, kun taas karkea vehnäjauho on nimensä mukaisesti karkeampaa.  Usein karkeaa jauhoa kutsutaan myös erikoisvehnäjauhoksi. Eron rakenteessa tuntee jo sormilla, Silander kertoo.

Jauhot vaikuttavat siihen, millainen sitko taikinaan syntyy.  Vaivattaviin, hiivalla kohotettaviin taikinoihin sitko saadaan helpommin, kun käytetään leivonnassa puolikarkeita vehnäjauhoja. Puolikarkeat vehnäjauhot sopivat siksi paremmin pullan tai sämpylöiden leipomiseen.

Karkea eli erikoisvehnäjauho soveltuu taas taikinoihin, joihin sitkoa ei tarvita tai haluta – esimerkkinä kakku- ja muropohjat.

Tarvittaessa molempia jauhoja voidaan siitä huolimatta käyttää kaikenlaiseen leipomiseen. Silloin tarvitaan vain enemmän työtä ja huolellisuutta.

– Karkealla vehnäjauholla ei synny niin herkästi sitkoa, mutta tarpeeksi vaivaamalla myös pullan leipominen onnistuu. Toisaalta puolikarkeilla vehnäjauhoilla saa kakutkin leivottua, kunhan muistaa, ettei taikinaa sekoita hirveästi, Silander neuvoo.

Kotiliesi.fi: Gluteenittomat jauhot – tunnista yleisimmät

Mikä on paras yleisjauho? Martta kertoo, millaista vehnäjauhoa itse suosisi 

Joten jos keittiön kaapista pitäisi löytyä yhdenlaista vehnäjauhoa, kumpaa sen kannattaisi olla? Silanderilla on tähän selkeä vastaus:

– Nyt kun ruoan hinta on nousussa, sanoisin hinnan puolesta, että puolikarkeaa jauhoa. Sillä leipoo sitä sun tätä. Puolikarkea vehnäjauho on hyvä yleisjauho.

Toki jauhot kannattaa valita sen mukaan, tehdäänkö kotona erityisesti tietynlaisia leipomuksia.

– Erikoisvehnäjauho sopii heille, jotka harrastavat enemmän kakkujen leipomista, Silander jatkaa.

Vehnäjauho säilyy pitkään, kunhan se on pakattu oikein

Vehnäjauhopussi on hyvä pitää tiiviisti suljettuna ja valolta suojattuna.  Näin estetään jauhojen pilaantuminen ja kodin ikävät tuholaiset.

Jauhopussiin on merkitty parasta ennen -päiväys, mutta vehnäjauhoja voi käyttää, vaikka päiväys olisi mennyt umpeen. Ennen käyttöä tulee kuitenkin tarkistaa, ettei vehnäjauhot ole pilaantuneet.

– Jauhojen käyttökelpoisuuden voi arvioida helposti aistinvaraisesti. Hyvänä säilyneet vehnäjauhot tunnistaa siitä, että ne tuoksuvat normaalille, eikä niissä ole tunkkaista, pilaantunutta hajua, Silander vinkkaa.

X