kaurapaistos
Rapean kauramurun alle voi kätkeä makeaksi paahtuneita omenoita, päärynöitä, persimoneja tai vaikkapa raparperin varsia.
Leivonta

Ihanan rapea muru on kaurapaistoksen juju – nopeaan ja helppoon herkkuun voi vaihdella raaka-aineita sesongin mukaan

Kaurapaistos on vastaus, kun herkkuhammasta kolottaa, mutta jauhopeukaloa ei kummemmin kutita. Kaurapaistos valmistuu nopeasti uunivalmiiksi eikä mitään erikoisvälineitä tarvita. Raaka-aineitakin voi vaihdella sesongin, kaapin sisällön ja mieliteon mukaan.
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Kaurapaistos on nopea ja helppotekoinen herkku. Mikä parasta, se ei kaipaa vetäytymistä, vaan on parhaimmillaan uunilämpimänä vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera tarjottuna. Rapean kauramurun alle voi kätkeä makeaksi paahtuneita omenoita, päärynöitä, persimoneja tai vaikkapa raparperin varsia.

Lue myös: Kaura on todellista superruokaa – 7 terveellistä kauraruokaa aamiaisesta iltapalaan

Kaurapaistos sopii laiskalle leipurille, äkilliseen makeanhimoon sekä niille, jotka sanovat olevansa onnettomia leipojia. Lopputulos on vähän kuin piirakka, mutta mitään monimutkaisia keittiötoimenpiteitä se ei vaadi. Riittää, kun vähän rutistelee käsin kaurahiutaleita ja voita sekaisin, makeuttaa seoksen sokerilla ja ripottelee sitten uunivuokaan hedelmälohkojen tai marjojen päälle. Tähän menee muutama minuutti, uuni hoitaa loput.

kaurapaistos

Kaurapaistos muuntuu raaka-aineita vaihtamalla sesonkiin sopivaksi. Keväällä murun alle piilotetaan raparperia, syksyllä omenoita ja talvella vaikkapa persimoneja.

Kaurapaistos: valitse raaka-aineet sesongin mukaan

Kaurapaistos on helppo, lapsuudesta tuttu herkku, joka perinteisesti valmistetaan omenoista. Syksyn tullen kaura-omenapaistos onkin nerokas idea, sillä se imaisee sisäänsä suuren määrän pudokkaita. 

Lohko omenat uunivuokaan. Paista niitä ilman päällystä noin vartin verran, jos pehmeäksi paahtuneet omput maistuvat sinusta parhailta. Jos taas pidät enemmän napakoista omenalohkoista, unohda esipaistaminen ja ripottele kauramuru suoraan raakojen lohkojen päälle. Omenoiden pintaan voi ripotella hieman kanelia ja sokeria, jolloin ne paahtuvat erityisen makoisiksi.

Omppusesongin ulkopuolella paistokseen voi upottaa raparperia, päärynälohkoja, nektariineja tai aprikooseja tai talviaikaan vaikkapa persimonia. Idea on sama, mutta esimerkiksi kirpsakat raparperit kaipaavat pintaansa ripauksen enemmän sokeria. Makeat päärynät ja persimonit sen sijaan eivät ylimääräistä makeutusta välttämättä kaipaa.

Rapea muru on kaurapaistoksen juju

Kaurapaistos onnistuu ihanan nopeasti myös lasten kanssa leipoen. Erityisesti pinnalle ripoteltavan murun voi antaa lasten sekoitettavaksi. Mitään työvälineitä ei välttämättä tarvita, vaan ainesten rutistelu käy vaikka pienin kätösin ja sormin.

Perinteisesti muruseos valmistetaan voista, sokerista ja kaurahiutaleista. Jos unohdit ottaa voin lämpiämään, ei hätää. Kuutioiksi leikattuna voi pehmenee nopeasti lämpimien käsien välissä. Voin voi halutessaan vaihtaa maidottomaan margariiniin, jolloin herkku sopii myös vegaaniseen ruokavalioon. 

Kaurapaistos on siitäkin kätevä, että siitä saa tarvittaessa hyvin helposti gluteenittoman, kunhan käyttää gluteenittomia kaurahiutaleita. Kauran seuraksi voi ripauttaa esimerkiksi kookoshiutaleita tai vaikkapa rouhittuja pähkinöitä. Sekä hasselpähkinät että pekaanipähkinät sopivat ihanasti erityisesti omenan makupariksi.

Makeutukseen sopii valkoinen sokeri, mutta ruskea fariinisokeri tuo makuun hurmaavan karamellimaisen ja aavistuksen paahteisen vivahteen. Jos kaipaat lisämakua, ripauta mausteeksi kanelia, kardemummaa tai vaikkapa vaniljasokeria. Myös pieni suolaripaus tekee paistokselle terää ja korostaa herkullisesti hedelmien ja sokerin makeutta.

Kaurapaistos kannattaa tehdä suureen uunivuokaan. Mitä enemmän vuoassa on pinta-alaa, sitä rapeammaksi pinnalle ripoteltu kauramuru paistuu. Muru rapeutuu noin puolessa tunnissa, mutta valmistumista kannattaa tarkkailla paistamisen loppuvaiheessa. Jokainen uuni on yksilö ja paistaa hieman eri tahtia. 

Kaurapaistos muuntuu juhlaherkuksi tai arkipäivän välipalaksi

Valmis kaurapaistos saa hetken hengähtää hellalla tai sen voi hyvin syödä heti uunilämpimänä. 

Vaniljakastike tai -jäätelö on kaurapaistoksen klassinen seuralainen, mutta herkullisen kastikkeen voi sekoittaa myös turkkilaisesta jogurtista, tomusokerista ja vaniljasokerista.

Kaurapaistos on parhaimmillaan tuoreena, sillä odotellessaan kauramuru menettää osan rapeudestaan. Jos herkkua kuitenkin jäi tähteelle, pois sitä ei missään tapauksessa kannata heittää. Kaurapaistos sopii hieman pehmenneenäkin vaikkapa arki-illan iltapalalle tai seuraavana päivänä luksusluokan aamupalapöytään. Lusikoi kulhoon maustamatonta jogurttia ja lisää päälle kaurapaistosta ikään kuin myslin tapaan. 

Katso myös Kotiliesi.fi: Leivo kaurasta pikkuleipiä – helpot ja herkulliset reseptit

X