Ruoka

Luumumarmeladi – joulutorttujen klassikkotäyte, joka hurmaa myös 9 muussa jouluherkussa

Luumumarmeladi on joulutorttujen klassinen täyte, mutta se sopii moneen muuhunkin. Jos tortut on syöty ja jääkaapissa odottelee vielä marmeladipurkki rippeineen, nappaa tästä uudet ideat luumumarmeladin hyödyntämiseen.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
OM-arkisto

Luumumarmeladi sopii paljon muuhunkin kuin perinteisten joulutorttujen täytteeksi.

Luumumarmeladi on joulutorttujen klassinen täyte, mutta se sopii moneen muuhunkin. Jos tortut on syöty ja jääkaapissa odottelee vielä marmeladipurkki rippeineen, nappaa tästä uudet ideat luumumarmeladin hyödyntämiseen.

Luumumarmeladi myydään usein sen verran isoissa purkeissa, että torttujen paistosta jää tähteelle marmeladirippeitä, joiden hyödyntäminen saattaa tuottaa päänvaivaa. 

Onneksi torttujen klassikkotäytettä voi hyödyntää monipuolisesti erityisesti joulunajan leivonnassa. Koska marmeladi on paistonkestävää, se sopii myös vaikkapa joulupullan uumeniin. Marmeladi kannattaa kaivaa esiin myös silloin, kun leivontalistalla on suussa sulavan rahkakakku tai esimerkiksi joulun makuinen kääretorttu.

Kokosimme alle ideoita, reseptejä ja inspiraatiota luumumarmeladin käyttöön.

Mihin luumumarmeladi sopii?

Luumumarmeladi on perinteinen joulunajan leivontamarmeladi, joka sopii myös jälkiruokiin, kuten rahkan sekaan. Kevyt ja helppo luumurahka on joulun helpoin ja nopein jälkiruoka. Se sekoitetaan luumumarmeladista, maitorahkasta sekä vispikermasta. Makeutta voi säätää omaan suuhun sopivaksi hunajan tai fariinisokerin avulla. 

Astetta hienostuneempi tarjottava on luumurahkakakku, jossa luumumarmeladi upotetaan pehmeän rahkatäytteen joukkoon ja kaadetaan herkullisen piparkakkukeksipohjan päälle. Upea kakku koristellaan vielä sulatetulla suklaalla, tuoreilla viikunoilla sekä pipareilla. Kakku sopii hienosti vaikkapa joulupöydän jälkiruoaksi.

Jos et millään voi vastustaa lehtevän voitaikinan ja luumumarmeladin klassista yhdistelmää, mutta kaipaat perinteisten torttujen tilalle jotain näyttävämpää tarjottavaa, tartu tähän ohjeeseen. Hauska ja näyttävä suklaakuusi on kuin jättimäinen joulutorttu, jonka lehteviin voitaikinakerroksiin on kätketty luumumarmeladin lisäksi myös tummaa suklaata. Aseta voitaikinakuusi tarjolle sellaisenaan, jolloin siitä saa nyhdettyä juuri sopivan kokoisia paloja.

Rapea lehtitaikina ja luumumarmeladi kohtaavat myös luumukakussa. Luumu-kermakakku on päältä rapea, mutta sisältä paljastuu pehmeä kermatäyte sekä luumumarmeladia. Kakku sopii hyvin vierastarjottavaksi, sillä lehtitaikinan voi hyvin paistaa etukäteen ja kakun koota vasta tarjoilupäivänä. 

Kahvikakku on joulunajan suosikkileivonnainen, johon voi mainiosti piilottaa myös luumumarmeladin rippeet. Joulun makua luumuiseen maustekakkuun tuovat kaneli ja inkivääri.

Jos kaipaat tarjolle jotain päräyttävää, tee luumuinen jäätelökääretorttu, jossa pähkinäisen kääretorttupohjan välissä piilottelee luumumarmeladi yhdessä vaniljajäätelön kanssa. Leivo kääretorttu valmiiksi pakastimeen hyvissä ajoin. Ennen tarjoilua pinta kuorrutetaan vielä pähkinäkinuskilla. Nam!

Jos mielesi tekee vain pientä makeaa, ovat pikkuleivät aina hyvä idea. Luumu-kookossydämet ovat rapeita, herkullisia ja täynnä kookoksen ja luumun makua.

Lue myös Kotiliesi.fi: Mitä tehdä luumuista, kun satoa pukkaa ämpäritolkulla? Katso Kotilieden parhaat reseptit

X