Ruokajutut

Koko ateria samalla pellillä? Uunissa valmistuva peltiruoka säästää aikaa ja tiskiä – kokosimme parhaat reseptit

Peltiruoka on täydellinen kiireisen arjen pelastaja. Uuni hoitaa työt ja kokki voi huilia. Kokosimme yhteen uudet arjen suosikkiruokasi.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Peltiroka on todellinen arjen apulainen: se säästää tiskiä, vaivaa ja aikaa. Täydellistä!

Peltiruoka on täydellinen kiireisen arjen pelastaja. Uuni hoitaa työt ja kokki voi huilia. Kokosimme yhteen uudet arjen suosikkiruokasi.

Peltiruoka säästää aikaa ja vaivaa, mutta on myös helppo tapa ruokkia iso joukko nälkäisiä, sillä kaikki valmistuu näppärästi kaikille yhtä aikaa. Parhaimmillaan ruokaa jää myös tähteeksi seuraavan päivän varalle. Täydellistä!

Lue myös: Tunnetko jo meal preppingin eli preppauksen? Helppo rutiini auttaa syömään terveellisemmin ja säästämään aikaa ja rahaa

Ruokaa ilman jättimäistä tiskivuorta? Kyllä kiitos! Ota avuksi erilaiset peltiruoat, jotka valmistuvat vaivatta yhden astian taktiikalla. 

Tämä arkea huomattavasti helpottava konsepti säästää paitsi tiskiä, myös aikaa ja vaivaa, sillä ainekset voi vain latoa vuokaan ja uuni hoitaa työt. Toki ruoan voi kypsennyksen jälkeen viimeistellä vielä maukkaalla kastikkeella, tuoreilla yrteillä tai vaikka kourallisella rouskuvia pähkinöitä.

Samalla pellillä valmistuvat niin hittiherkku uunifetaperunat, parhaat makkaraperunat kuin nerokas uuniwokkikin. Nappaa alta parhaat ideat ja reseptit.

Peltiruoka kasviksista on kevyt mutta täyttävä

Uunijuureksista saa helposti koottua erilaisia peltiruokia moneen makuun ja tilanteeseen. Härkispyörykät paistuvat uunipellillä juuresten seassa pinnalta rapeiksi ja tuovat lämpimälle juuressalaatille rutkasti hyvää proteiinia. Salaatin kanssa tarjottava piparjuurikastike antaa mukavasti potkua.

Tai sujauta juuresten kavereiksi härkäpapurouhetta, joka pysyy kasvisten joukossa kypsyessään mahtavan rouskuvana. Paahdettu kasvis-härkäpapupelti viimeistellään vegaanisella juustoraasteella. Se ei sula tavallisen juuston tapaan uunissa venyväksi, mutta antaa ruoalle juustoista makua. 

Jos rakastat uunifetapastaa, tässä peltiruoka makuusi. Uunifeta on ihanaa ja maistuu täydelliseltä paitsi pastan, myös perunoiden kanssa. Sitruunalla piristetyt uunifetaperunat maistuvat ateriana sellaisenaan, mutta voit tarjota ne myös uunibroilerin tai kalan lisukkeena.

Fetajuustoa kannattaa kokeilla myös uunijuuresten kanssa, sillä suolainen juusto ja makeaksi paahtuneet juurekset ovat kerrassaan vastustamattomia yhdessä.

Punajuuriuuniwokki kypsyy kätevästi uunissa, kun kaikki raaka-aineet ladotaan vuokaan kerroksittain. Liemi saa makua hoisinkastikkeesta, limetistä ja inkivääristä. Kasvisversion saat korvaamalla broilerin savutofusuikaleilla, härkiksellä, nyhtökauralla tai mifusuikaleilla. 

Värikkääseen kasvisvuokaan voi käyttää melkein mitä vain jääkaapista löytyviä kasviksia. Säästä ruoasta 1/3 ja tee tähteistä seuraavana päivänä keitto. Jos haluat annoksesta täyttävämmän, rikasta ruoka vaikkapa pavuilla tai kikherneillä.

Jos tekee mieli pastaa, tartu tähän reseptiin. Tortelliinivuoka on kerrassaan nerokas arkiruoka! Vain viisi raaka-ainetta ja viisi minuuttia aktiivista kokkausaikaa. Valmis pastakastike ja pastanyytit ovat avain onnistumiseen.

Kala kypsyy uunissa yhdessä lisukkeiden kanssa

Lohi-punajuuripelti on mahtava arkiruoka: yhtä aikaa raikas ja ruokaisa. Tällä pellillä punajuuri saa kaverikseen lohta, linssejä, punasipulia ja pinaattia.

Limettilohi, lohkoperunat ja parsakaali on peltiruoka, josta ei puutu makua ja meininkiä. Lohimedaljongit, parsakaali ja perunalohkot saavat itämaista makua maukkaasta marinadista ja suolatuista maapähkinöistä.

Voiko kokkaus tästä enää helpommaksi muuttua? Kauhan varressa ei tarvitse kauan hikoilla, kun kaadat uuniastiaan pussillisen pakastealtaan uunijuureksia sekä lohikuutioita ja kerma-rahkavalmistetta. Lohi one-pot on täydellinen arkiruoka ja nälkäkiukun selättäjä.

Ruokaisa peltiruoka valmistuu lihasta tai broilerista

Uunipyttipannu on nopea ruokaratkaisu arkeen. Mausteisten perunalohkojen, tomaattien ja kananmunien seuraan sopii paitsi pekoni, myös erilaiset makkarat tai edellispäivän kypsät lihapalat.

Makkaraperunoiden luksusversiossa ei käytetä valmisperunoita, ja mukana on myös kukkakaalia, punasipulia ja tuoretta timjamia. Pilko ainekset pellille ja anna uunin hoitaa työt.

Kananmunien kanssa kypsennetty uuniavokado pekonin ja tomaattien kera maistuu viikonloppubrunssilla tai nopeana lounaana. Jos haluat ateriasta tukevamman, nappaa kaveriksi pari viipaletta rapeakuorista leipää. 

Tässä ohjeessa broileri, perunat ja kasvikset saavat espanjalaisen makuvivahteen timjamista, valkoviinistä ja savupaprikajauheesta. Espanjalainen broileri-kasvispelti on peltiruoka, joka maistuu niin arkena kuin viikonloppunakin.

Kuten lähes kaikki kasvikset, myös kaalit rakastavat uunia. Kaalipelti kootaan parsa- ja kukkakaalin kukinnoista, rapeaksi paahtuneesta serranokinkusta sekä kananmunista, joita kypsennetään vain sen verran, että valkuainen on juuri ja juuri hyytynyt. Valuvaksi jääneet keltuaiset toimivat kaalipellin kastikkeena.

Katso myös Kotiliesi.fi: Laiskan kokin pelastus – perunasoselaatikko ja neljä muuta helppoa vuokaruokaa

X