Vinkit

Älä heitä ruokaa pois - muutamilla vinkeillä voit säästää tuntuvasti rahaa!

Teksti:
Anna.fi

Heitätkö usein ruokaa roskiin?  Tiesitkö, että hukkaan heitetyn ruoan hinnalla nelihenkinen perhe voisi käydä vuoden aikana joko kahdeksan kertaa elokuvissa, kolmesti Linnanmäellä tai kerran yhteisellä kylpylälomalla? Nappaa tästä vinkkejä ja reseptejä, joiden avulla ruokahävikkisi hupenee.

ruoka - vihannekset kipoissa - tuliko liikaa?

Näin vähennät ruokahävikkiä ja säästät rahaa

  • Suunnittele ostoksesi aina ennen ruokakauppaan menoa, tee ostoslista.
  • Osta oikea määrä, jotta ruoka ei vanhene. Ruokaa ei kannata ostaa varastoon, kaupat ovat auki lähes joka päivä.
  • Säilytä ostamasi ruoat pakkausmerkintöjen mukaisesti.
  • Huomaa  parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä -merkintöjen ero. Moni tuote on käyttökelpoinen parasta ennen päiväyksen jälkeenkin. Parasta ennen -päiväyksen jälkeen ruoka on oikein säilytettynä syöntikelpoista ja turvallista, jos ulkonäkö ja haju ovat muuttumattomat (esim. kuivatuotteet ja hapanmaitotuotteet). Viimeinen käyttöpäivä -merkintää käytetään helposti pilaantuvissa elintarvikkeissa, esimerkiksi kala- ja lihatuotteissa. Se on sananmukaisesti viimeinen käyttöpäivä. Ruokaketjun toimijat ja elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelevat, että viimeisen käyttöpäivän jälkeen elintarvikkeita ei syödä.

Hävikistä herkuksi

Jos kuitenkin erehdyit ostamaan liikaa ruokaa, tässä muutamia reseptejä, joihin voit hukata ylijääneet ruoat poisheittämisen sijaan. Usein tähteistä syntyy se paras annos.

Keititkö liikaa pastaa?

Tähän Teresa Välimäen broileri-pastasalaattiin voit käyttää edellisenä päivänä liikaa keitetyn pastan. Jos salaatti jää yli, pakkaa sitä mukaan seuraavan päivän työlounaaksi.

Älä heitä pois nahistuneita vihanneksia

Nahistumassa olevat porkkanat ja kaalit voit hukata meheviin kasvis-fetapihveihin.  Kasviksista ja purkillisesta kikherneitä syntyy kerralla tusinan verran herkullisia kasvis-fetapihvejä. Ylimääräiset pihvit voi hyvin pakastaa.

Jos porkkanat ja vihannekset ovat kovin nahistuneita, eikä niitä voi enää raastaa, valmista niistä kasvis-fetapihvien sijaan herkullinen porkkanasosekeitto.

Pääsikö leipä kuivahtamaan?

Käytä leipä krutonkeina salaattiin tai keittoon. Hävikistä herkuksi -hengessä tehty avokado-leipäsalaatti vie kielen mennessään. Kuivahtanut leipä imee ihanasti makuja. Krutonkien valmistaminen on helppoa ja vaihtelemalla mausteita saat uusia makuja keittoon tai salaattiin. Leikkaa leipä kuutioiksi ja kaada kuutiot kulhoon. Valuta päälle oliiviöljyä ja mausta krutongit mieluisilla yrteillä tai valkosipulilla. Paista krutongit pannulla tai uunissa.

Italialainen osaa tehdä kuivasta leivästä täydellisen alkupalan. Kuivahtanut maalaisleipä, hiivaleipä tai patonki käy bruschettaan loistavasti.

Löytyykö hedelmäkulhosta tummuneita banaaneja?

Tummuneita banaaneja ei kannata heittää pois. Leivo niistä ihana suklaa-banaanikakku, josta ei taatusti jää mitään hukkaan. Banaani ja suklaa sopivat yhteen superhyvin. Banaanin ansiosta tämä kakku säilyy mehevänä parikin päivää.

Jos haluat tehdä vähän keveämmän herkun tummuneet banaanit saa myös hukattua tähän Mukana Maku -blogin banaanileipään.

Keititkö liikaa perunoita?

Edellispäivänä keitetyt perunat voi käyttää munakkaaseen tai niistä voi tehdä herkullisen salaatin. Tai voit vain paistaa perunat pannulla seuraavan päivän lisukkeeksi.

Kuvat: Kuvapalvelu/Otavamedia ja Colourbox.com
Lähde: Ruokatieto

Leena Kalliokoski

X